Navn på Kirkerup-offer florerer på nettet - nu vil politiker have reglerne strammet

SF kræver et indgreb, der skal sikre, at personer beskyttet af navne- og identifikationsforbud ikke kan søges frem på nettet.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Da en 13-årig pige blev bortført i Kirkerup på Vestsjælland, blev hun efterlyst med både navn og billede af en lang række medier - og efterlysninger blev delt igen og igen på sociale medier.

Da den 13-årige siden blev befriet fra fangeskabet og kom tilbage til sin hverdag, blev hun omfattet af et identifikationsforbud, der i resten af hendes liv skal beskytte hende mod at blive identificeret i relation til den omfattende retssag.

Vil have bedre beskyttelse

Som TV2 ØST kunne fortælle onsdag, så har det dog ikke indtil nu været noget problem at finde pigens navn på nettet. På mediers hjemmesider og endda på Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis profil på det sociale medie X har navnet nemt kunnet findes.

Men det er noget, der bør strammes op på, siger SFs retsordfører Karina Lorentzen til TV2 ØST.

- Man skal stramme op, så der kommer nogle procedurer, så sådanne ting bliver håndteret i fremtiden - også juridisk med tilbagevirkende kraft, siger retsordføreren.

Læs også
Navn på offer i Kirkerup-sag lå frit tilgængeligt på politiets sociale medie
Læs også
Navn på offer i Kirkerup-sag lå frit tilgængeligt på politiets sociale medie

- Det er jo en virkelig forfærdelig hændelse, som hun har været udsat for, og der kan være noget retraumatiserende i at blive mødt af det igen og igen, siger hun.

Indtil for et par dage siden fremgik offerets navn fortsat af Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis profil på det sociale medie X. De har siden TV2 ØST's henvendelse slettet de gamle tweets, som er udgivet, før den dengang 13-årige pige blev fundet.
Indtil for et par dage siden fremgik offerets navn fortsat af Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis profil på det sociale medie X. De har siden TV2 ØST's henvendelse slettet de gamle tweets, som er udgivet, før den dengang 13-årige pige blev fundet. Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Hun vil nu spørge ministeren om, om man kan beskytte ofrene ved at stramme op på procedurerne, eller om der skal en egentlig lovændring til.

- Skal man lave en lovændring, så giver det jo en forpligtelse til at gå tilbage og se, om man har navnet liggende nogen steder - og så får man selvfølgelig en forpligtelse til at rydde op, når et navneforbud træder i kraft, siger hun.

Læs også
Paludan sigtet for at offentliggøre anklageskrift
Læs også
Paludan sigtet for at offentliggøre anklageskrift

Hun mener, at det er særlig vigtigt i sager som denne, hvor der indgår børn.

- Vi skal være meget opmærksomme på, at de ikke skal mødes med det her resten af livet. Det synes jeg ikke skal kunne ske, siger hun.

Politi bør stramme op

På den anden side af det politiske spektrum kritiserer retsordfører Steffen Larsen fra Liberal Alliance, at man har kunnet finde navnet hos politiet.

- Myndighederne bør altid være det gode eksempel, siger han.

Læs også
Retsreporter: Tiltale sætter Kirkerup-sagen i et nyt lys
Læs også
Retsreporter: Tiltale sætter Kirkerup-sagen i et nyt lys

Han mener dog, at man skal være meget opmærksomme, før man ændrer på loven.

- Lovgivning kan have meget vide konsekvenser - og man kan ende i en situation, hvor man kriminaliserer almindelige mennesker, der ikke har været opmærksomme på navneforbud, og som kun ville gøre en god gerning, og hvor der nok i virkeligheden ikke er noget problem i deres offentliggørelse, siger han.


Nyhedsoverblik