Nu går slutspurten ind: Tre kommuner kæmper for at vinde titlen som den vildeste kommune

Hele tre kommuner i regionen er blandt Danmarks vildeste kommuner. Det er Odsherred, Vordingborg og Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tre kommuner I landsdelen dyster lige nu om at blive Danmarks vildeste kommune.

Det er Miljøministeriet, der står bag konkurrencen, som skal motivere og inspirere danskerne i kampen for mere vild natur. Vinderen får 1 million kroner.

De tre kommuner, Odsherred, Vordingborg og Lolland, er blandt de ti vildeste kommuner, som lige nu kæmper om en finaleplads.

Særligt naturprojekt ved Knudshoved Odde

Vordingborg Kommune kastede sig ind i kampen med en lang række indsatser. Blandt andet naturgenopretningsprojektet på Knudshoved Odde, hvor kommunen i samarbejde med Rosenfeldt Gods, Ravn-Nature og andre partnere har skabt ny kvalitetsnatur på 200 hektar tidligere landbrugsjord.

- Knudshoved Odde i Vordingborg er en af de vigtigste områder for vores padder og krybdyr i Danmark, forklarer Carsen Horup, projektleder.

- Her har vi været så heldige at lave et naturprojekt, hvor vi konverterer over 180 hektar landbrugsjord til permanent, varig, ny kvalitetsnatur, siger han.

Ifølge projektleder Carsen Horup er Knudshoved Odde i Vordingborg  en af de vigtigste områder for vores padder og krybdyr i Danmark.
Ifølge projektleder Carsen Horup er Knudshoved Odde i Vordingborg en af de vigtigste områder for vores padder og krybdyr i Danmark. Foto: Mika Hänninen - TV2 ØST

- Vi har blandt andet lavet over 30 vandhuller til den truede klokkefrø, som findes herude, som en af de få steder i Danmark. Der er også en lang række andre padder, der bliver tilgodeset ved de her vandhuller.

I to år har Vordingborg Kommune dystet mod de 97 andre kommuner om at blive ’Danmarks vildeste kommune’, hvor naturgenopretningsprojektet på Knudshoved Odde er en del af en række indsatser.
I to år har Vordingborg Kommune dystet mod de 97 andre kommuner om at blive ’Danmarks vildeste kommune’, hvor naturgenopretningsprojektet på Knudshoved Odde er en del af en række indsatser. Foto: Mika Hänninen - TV2 ØST

- Vi har lavet store vådområder til gavn for fuglelivet, og det er eksploderet herude. Vi har haft 39 ynglepar af den vadefugl, der hedder Klyden, som er enorm sjælden og truet. Så det er vi superglade for.

Også vild natur i haver og parker

Det er netop naturgenopretningsprojektet her, som har været medvirkende til, at kommunen er nået så langt.

- Vi er superglade for det - det er helt sikkert. Det er jo en kæmpe ære at blive udvalgt og være blandt de ti vildeste kommuner i Danmark. Alene det er fantastisk, og det er vi enormt glade for. Men vi skal også lige huske, at det ikke er det eneste, vi har lavet i Vordingborg Kommune. De kommunale medarbejdere har gjort en stor indsats i vores parker og grønne områder. Borgerne har også bidraget til at lave mere vild natur i deres haver, siger projektleder Carsten Horup.

Men det vil dog stadig betyde meget, hvis Vordingborg Kommune løber med sejren:

- Det her har været et eksempel-projekt, så vi har andre lodsejere, som står på spring og gerne vil lave lignende projekter. Helt konkret arbejder vi på et fantastisk projekt på Østmøn, hvor vi vil lave et 300 hektar stort naturområde med fokus på sommerfugle og alle de orkidéer, der er derude. Hvis vi vinder, har vi mulighed for at booste det her projekt med en million kroner.

Vordingborg Kommune er nu udpeget som én af 10 finalister til at blive Danmarks vildeste kommune - blandt andet på grund af naturprojektet her på Knudshoved Odde.
Vordingborg Kommune er nu udpeget som én af 10 finalister til at blive Danmarks vildeste kommune - blandt andet på grund af naturprojektet her på Knudshoved Odde. Foto: Mika Hänninen - TV2 ØST

Det samlede budget for naturgenopretningsprojektet på Knudshoved Odde har kostet 38 millioner kroner. Det er blandt andet finansieret af EU og Miljøstyrelsen.

Lolland har været vilde med vilje uden at bruge penge

På Lolland har de ikke brugt helt ligeså mange penge på at skabe vild natur, som de har i Vordingborg.

Her har de lavet naturoaser, hvor der tidligere lå huse, der skulle rives ned, men i stedet for at rive alt ned med haver osv., så har kommunen bevaret nogle af de gamle haver med de kvaliteter, de har, forklarer parkforvalteren i Lolland Kommune.

- Vi tilfører også nogle elementer, som kvashegn. Vi tilfører et paddehul, og så sørger vi for, at der en klippet sti igennem, så det er offentligt tilgængeligt og man kan være her, siger Helle Kjørup Nielsen, parkforvalter i Park og Vej, Lolland kommune.

På Lolland er der omlagt 11 % af kommunens friarealer fra kortklippede kiggegræs til højt græs og der er blevet sat mere fokus på kommunens naturoaser.
På Lolland er der omlagt 11 % af kommunens friarealer fra kortklippede kiggegræs til højt græs og der er blevet sat mere fokus på kommunens naturoaser. Foto: Mika Hänninen - TV2 ØST

Der er slet ikke blevet tilført ekstra kroner til projektet, som har holdt sig inden for budgettet.

Ifølge anlægsgartner, Johnni Struck, har det været spændende og udfordrende at være med til at lave naturoaserne.

- Det har været en radikal omlægning af drift i forhold til, hvad man har været vant til med at slå græs og holde det og så lige pludselig at skulle lave så stor en ændring. Det har både været svært for kollegaer, der har været her i mange år, men også for borgere, der ser deres område begynde at tage en anden form, end det de har været vant til i 50 år, siger Johnni Struck, anlægsgartner, Lolland Kommune.

Han er samtidig tillidsmand, og ved derfor, hvad han taler om:

- Nu er det syv år siden, jeg blev udlært anlægsgartner. Der var biodiversitet og ”vild med vilje” ikke noget, man dyrkede. Det var korte, velplejede græsplæner.

Ifølge anlægsgartneren har det været en stor omlægning med Lollands naturoaser, hvor man har været vild med vilje, som virkelig har kunne få folk af stolene. Diskussionslysten er stor, når det kommer til at lade græsset gro.
Ifølge anlægsgartneren har det været en stor omlægning med Lollands naturoaser, hvor man har været vild med vilje, som virkelig har kunne få folk af stolene. Diskussionslysten er stor, når det kommer til at lade græsset gro. Foto: Mika Hänninen - TV2 ØST

Johnni Struck synes personligt, at den vilde natur er noget mere interessant at kigge på, end de korte græsplæner.

- Jeg har ladet det stå højt et par stedet i min egen have. Hvis man kigger på der, hvor jeg slår græs, er der ikke en skid at se på, men hvis man kigger på det høje græs, kan man se, hvordan det sværmer med insekter – så det er klart, at det giver noget mere liv.

quote Hvis man kigger på der, hvor jeg slår græs, er der ikke en skid at se på

Johnni Struck, anlægsgartner

Ifølge anlægsgartneren har det været en stor omlægning med naturoaserne, som virkelig har kunne få folk af stolene.

- Nogle gange kan man jo undre sig over, hvorfor folk ikke debatterer andre ting, ligeså meget som de debatterer højt græs, for det er altså noget, der kan få folk op af stolene.

Fik vendt noget negativt til noget positivt

- Inden den her konkurrence kom i gang, og vi fik det her tværfagligt samarbejde i kommunen, der hed det bare nedrivningsgrunde - et meget trist ord. Men rimelig hurtigt fik vi givet dem navnene, Naturoaser, som klinger meget bedre, siger Trine Øllegaard Syvmand, tilsynsførende Park og Vej i Lolland Kommune.

- Man har fået italesat det på en helt anden måde, som noget positivt. Det har gjort, at borgerene bliver opmærksomme på det, politikerne bliver opmærksomme på det, og at vi selv internt i kommunen begynder at snakke om det i dagligdagen.

Lolland Kommune er med i kampen om den vilde pris, sammen med ni andre kommuneprojekter. Hvis de vinder, vil der blive mere vild natur til gavn for børn og unge i kommunen, siger Trine Øllegaard Syvmand, tilsynsførende Park og Vej i Lolland Kommune.
Lolland Kommune er med i kampen om den vilde pris, sammen med ni andre kommuneprojekter. Hvis de vinder, vil der blive mere vild natur til gavn for børn og unge i kommunen, siger Trine Øllegaard Syvmand, tilsynsførende Park og Vej i Lolland Kommune. Foto: Mika Hänninen - TV2 ØST

For Lolland Kommune vil en vindertitel komme børn og unge i kommunen til gode.

- Det vil betyde, at vi vil have fokus på sådan nogle oaser her, både på nedrivningsgrundene, men måske også på Park og Vejs egne arealer. Det skal være noget, der er tæt på vores skoler, så børn og unge kan komme ud og have deres biolog- og naturfagstimer udenfor. Det er det, vi har som et meget stort ønske.

- Det er okay ikke at være vild med vilje. Man skal kunne have sine meninger, så længe man kan snakke om det i en ordentlig tone, så skal det nok gå. Men det er kommet for at blive, mener anlægsgartner Johnni Struck.

Vinderkommunen bliver afsløret d. 19. september.


Nyhedsoverblik