Nul nye vindmøller i fem år - nu vil energiselskab vende udviklingen

Andel kører lige nu en kampagne, hvor målet er at ændre folks holdninger til vindmøller, ved kvit og frit at lade dem bo tæt på en vindmølle.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I de seneste fem år er der ikke rejst en eneste vindmølle på land i hele TV2 ØSTs sendeområde.

Det er ifølge energiselskabet Andel et stort problem, hvis den danske energifremstilling skal gøres grøn.

quote Det er en kendsgerning, at nogle modstandere råber meget højt

Morten Kidal, pressechef, Andel

- Det er gået meget i stå, siger pressechef Morten Kidal fra Andel og tilføjer:

- Der er behov for så meget grøn produktion, at der skal rejses vindmøller både på havet og på land.

En foreløbig opgørelse fra Energistyrelsen tegner et lignende billede for resten af landet. Her fremgår det, at 97,5 procent af alle større landvindmøller er rejst før den 1. januar 2019.

Ifølge pressechefen er det især modstanden mod nye vindmøller på land, der har sat en kæp i hjulet på nye projekter.

- Det er en kendsgerning, at nogle modstandere råber meget højt – og det skal man tage alvorligt – men protesterne er også med til at forsinke den grønne omstilling, siger han.

I et forsøg på at vende folkestemningen har Andel taget utraditionelle metoder i brug.

Virksomheden har nemlig lejet en række huse af private boligejere, der bor tæt på allerede eksisterende vindmøller og efterfølgende udloddet gratis ophold – såkaldte Windy Retreats – til såvel kritikere som interesserede, der vil prøve, hvordan det er at bo tæt på en vindmølle.

- Vi vil gerne vise, at vindmøller ikke er så slemme at bo i nærheden af, som man kan få indtryk af, når man følger debatten, siger Morten Kidal.

Her kan du høre, hvad nogle af personerne i Andels forsøg, synes om at være naboer til møller.

Selvom det kun er et fåtal – 18 par i alt af de i alt 1.300 ansøgere – der har fået adgang til energiselskabets Windy Retrets, så mener Morten Kidal, at kampagnen allerede har fået et stort gennemslag:

- Vi kan se, at der er en livlig debat på de sociale medier – og heldigvis har flere medier da også vist interesse for at fortælle om vores kampagne, som dermed er med til at formidle de gode budskaber og skabe dialog, påpeger han.

Tavshed om budget

Hver udlejer har fået omkring 9.000 kroner af Andel for at leje deres hus til energiselskabet i en lille uges tid. Det svarer til, hvad de ville kunne få for at leje huset ud på Airbnb.

Dertil har deltagerne fået et honorar for at medvirke i Andels kampagnefilm og kompensation for tabt arbejdsfortjeneste på i alt cirka 11.000 før skat brutto.

Fakta: Det mener danskerne om vindmøller

Andel har fået lavet en befolkningsundersøgelse hos Norstat, som viser, at 71 procent af de adspurgte enten er positive eller neutrale overfor at bo i nærheden af kommende vindmøller.

93 procent af de, der bor i nærheden af en vindmølle, siger at de oplever ingen eller få gener.

Et lignende billede tegner sig i Trygfondens seneste uvildige tryghedsmåling.

Her er 2.035 adspurgte over 18 år blevet forelagt en række spørgsmål – herunder om de mener, det er okay, at der rejses vindmøller i netop deres kommune?

Det synes tre ud af fire, viser undersøgelsen.

- Det er altså meget højt, siger Anders Hede, der er forskningschef i Trygfonden.

- Det, vi kan se, er, at folk generelt er politisk opmærksomme på det her problem – og set ud over landet tegner der sig det samme flertal – lidt flere på landet end i byerne, tilføjer han.

Anders Hede peger på, at man også har spurgt til, hvad folk mener om debatten om vindmøller. Her mener 59 procent, at lokale beboeres modstand mod vindmøller på land ofte er urimelige.

Hvor meget kampagnen samlet har kostet energiselskabet, er det dog ikke muligt at få oplyst:

- Vi oplyser ikke vores kampagnebudget, men det er selvfølgelig noget, der koster, når vi rækker så bredt ud, som vi gør, siger Morten Kidal.

På spørgsmålet om, hvorvidt energiselskabet hellere skulle fokusere på at give deres kunder billigere strøm lyder svaret:

- Hvis vi deler udgifterne med 400.000 andelshavere, er det ikke noget, man kan mærke på sin elregning.

Ifølge Energistyrelsen er opsætningen af nye vindmøller på land dog ikke gået helt i stå. I februar måned kunne Klimamonitor oplyse, at der ventes at blive opført en markant mængde landvindmøller i 2024.


Nyhedsoverblik