Nye asbestregler giver håndværkere travlt

Når året er omme, indtræder der nye regler omkring håndteringen af asbest. Det kan mærkes blandt håndværkerne og på byggemarkederne.

Op til det nye har mange håndværkere særligt travlt med at skifte folks tage.

Det skyldes regeringens nye regler om håndtering af asbest, der indtræder, når året er omme.

Fra den 1. januar 2025 er det kun særligt autoriserede håndværkere, der må arbejde med asbest i større mængder.

Og det har sat gang i en bølge hos håndværkere, der har fået travlt med at rive folks gamle asbesttage ned, inden den nye lovgivning træder i kraft.

Det mærkes blandt andet i Sakskøbing, hvor TV2 ØST møder Johnny Hansen fra Idé Byg, i fuld gang med at udskifte tag, gavle, udhæng og facadebeklædning på et hus.

- Det er alt sammen blevet skiftet, fordi det i sin tid har været lavet med asbestholdige materialer.

- Vi har fået rigtig mange henvendelser fra private kunder, der meget gerne vil have skiftet eternittage, siger han.

Hvad er asbest?

  • Det er i dag forbudt at fremstille, importere, anvende og arbejde med asbest i byggemateriale, men det findes stadig i mange boliger.

  • Abest findes i mange ældre bygninger, og er en fællesbetegnelse for en gruppe mineraler, der findes i visse bjergarter.

  • Det er sundhedsskadeligt at arbejde med asbest og asbestholdige materialer, da der er risiko for at indånde asbeststøv. Støvet indeholder bittesmå usynlige fibre, der kan nå langt ned i luftvejene og ud i blodbanerne.

  • Fibrene kan ikke nedbrydes af kroppen, og kan beskadige lungerne. I værste tilfælde kan asbest forårsage kræftsygdomme.

Kilde: Videncentret Bolius

Johnny Hansen har fået så mange henvendelser, at de ikke har kunnet påtage sig alle de ønskede opgaver fra kunderne i efteråret.

Byggemarkeder melder udsolgt

Men Johnny Hansen kommer ikke til at udskifte flere eternittag i år, fortæller han. Tagpladerne er nemlig revet væk fra byggemarkederne.

Hos Brian Hansen i XL-Byg i Præstø regner man med at være udsolgt for tagplader indtil marts 2025.
Hos Brian Hansen i XL-Byg i Præstø regner man med at være udsolgt for tagplader indtil marts 2025. Foto: Orson Bernild-Brown

Det kan mærkes hos XL-Byg i Præstø, hvor der også har været særlig rift om tagplader, fortæller Brian Hansen.

- De er simpelthen solgt. Vi har ikke nogen, vi kan rende og tage af. Det, der ligger her, er solgt, siger han. 

Riften om tagpladerne er så stor, at byggemarkedet først forventer at have dem tilbage hylderne et godt stykke inde i 2025. 

Formålet med nye og skrappere regler er for at reducere risikoen for asbestrelaterede sygdomme.

Læs også
Mænd fra asbestsag er sigtet i sag om frihedsberøvelse af unge
Læs også
Mænd fra asbestsag er sigtet i sag om frihedsberøvelse af unge

Og spørger man Lars Gunnarsen, der er professor Emeritus i Sundhed i Byggeri på Aalborg Universitet er det med god grund.

- Vi kan jo se, at asbestarbejde bliver udført af af folk, der ikke tager vare på deres egen sundhed og på vores miljø. Så det er relevant for staten at stramme op på det, lyder det.

Det betyder de nye asbestregler

  • Fra den 1. januar 2025 kræver nedrivning af asbestholdige materiale en særlig autorisation. Det er derfor kun autoriserede virksomheder og håndværkere, der må nedrive materialer, der indeholder asbest.

  • Formålet med autorisationsordningen er  for at reducere risikoen for asbestrelaterede sygdomme

  • På trods af de nye regler må privatpersoner og ikke-autoriserede virksomheder stadig udføre ’kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter, såsom nedtagning af enkelte tagplader eller fliser med asbest.

Kilde: Dansk Industri, Arbejdstilsynet


Privatpersoner kan lovligt nedrive eksempelvis asbest tag frem til den 1. januar 22025. 

Arbejdstilsynet anbefaler dog, at man får hjælp fra professionelle firmaer til opgaven for udføre arbejdet så sikkert som muligt. 


Nyhedsoverblik