Nye Borgerlige opløses - lokalpolitiker kalder det en "mavepuster"

At Nye Borgerlige opløses som parti er en hård, men også rigtig beslutning, mener Githa Nelander, som er byrådsmedlem for partiet i Næstved Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Snart er der et parti mindre på højrefløjen i dansk politik. Nye Borgerlige skal nemlig opløses.

quote Det er rettidig omhu, når meningsmålingerne er, som de er

Githa Nelander, byrådsmedlem (NB), Næstved Kommune

Det skriver partistifter Pernille Vermund på Facebook onsdag formiddag.

En af de politikere, som er berørt af situationen, er Githa Nelander, som er byrådsmedlem for Nye Borgerlige i Næstved Kommune.

- Jeg ser det som den helt rigtige beslutning. Det er rettidig omhu, når meningsmålingerne er, som de er. Jeg har selv tænkt, at vi også bør forene kræfterne, men selvfølgelig er det en mavepuster at få, siger hun.

For mange partier

Pernille Vermund skriver i Facebookopslaget, at hovedbestyrelsen har valgt at følge indstillingen og vil i den kommende tid planlægge det praktiske arbejde.

Begrundelsen for at opløse partiet er blandt andet, at der skal være færre borgerlige partier, så kræfterne kan samles, skriver Vermund. 

Da partiet blev stiftet for otte år siden, var der fire borgerlige partier, hvor der i dag er syv. Derfor opfordrer hun også sine partifæller tilmelde sig ind i andre partier.

Læs også
Ex-næstformand starter parti for gamle partifæller
Læs også
Ex-næstformand starter parti for gamle partifæller

Det er Githa Nelander allerede begyndt at overveje, selvom det ærgrer hende, at hun kommer til at være medlem af et parti, som hun højst sandsynligt ikke er helt enig med.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg har talt lidt med Dansk Folkeparti og afstemt, at der er plads til min politik, da jeg fortsat står indenfor Nye Borgerliges politik og vil tage den med mig, siger hun og fortsætter:

- Der kan være nogle barrierer politisk. Der kan være nogle rammer, som jeg skal holde mig indenfor. Så min politik skal kunne forenes med deres og måske påvirke deres retning.

Nye Borgerlige i regionen

Nye Borgerlige blev stiftet i 2015 af Pernille Vermund og Peter Seier Christensen, som var valgt ind i Sjællands Storkreds og har haft en række aktive politikere her i landsdelen, som har ført til en del mediedækning.

Det blev en kort fornøjelse for partimedlemmet Martin Henriksen, som nåede at være medlem i syv måneder. Arkivfoto.
Det blev en kort fornøjelse for partimedlemmet Martin Henriksen, som nåede at være medlem i syv måneder. Arkivfoto. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Partiet skabte første gang røre her i regionen, da den tidligere viceborgmester i Lolland Kommune, Erik Kjelgaard, i 2017 valgte at stille op for Nye Borgerlige to uger før kommunalvalget.

En måned senere trak Bent Dahl, som var spidskandidat ved kommunalvalget i Næstved Kommune, sig kort før valget.

I foråret 2020 meldte både Githa Nelander fra Næstved Kommune, Heino Hahn og John Pawlik fra Vordingborg Kommune sig ud af DF og ind i Nye Borgerlige. 

Dog nåede John Pawlik ikke at være medlem længe, da han i november 2021 blev ekskluderet fra partiet på grund af trusler mod en journalist.

Læs også
Partifælle chokeret efter opløsning af Nye Borgerlige
Læs også
Partifælle chokeret efter opløsning af Nye Borgerlige

Ved kommunalvalget i 2021 fik Nye Borgerlige et kanonvalg i regionen. Partiet blev valgt i samtlige kommuner med undtagelse af Lolland og Stevns.

Men det seneste år har der været flere svære sager for partiet, herunder da både Pernille Vermund og Lars Seier Christiansen trak sig fra partiets top.

Henriette Ergemann stillede op som næstformand til partiet i februar 2023. Arkivfoto.
Henriette Ergemann stillede op som næstformand til partiet i februar 2023. Arkivfoto. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Derudover vakte det en del røre da Henriette Ergemann, som har været medlem af byrådet i Kalundborg Kommune siden 2021, blev valgt som næstformand for partiet, hvorefter hun tak sig efter 13 dage på posten på grund af en række gamle Facebook-opslag, som blev trukket frem i lyset. 

Kort tid herefter trak hun sig helt fra partiet og startede Frit Borgerligt Fællesskab.

Til sidst i partiets otte år lange historie valgte Martin Henriksen, som er tidligere udlændingeordfører for DF, at melde sig ind i Nye Borgerlige i juni måned 2023, som ny spidskandidat til EU-parlamentet.


Nyhedsoverblik