Knapt 9000 mennesker valgte at bruge søndagen på ikke safari men sofari, da 13 økologiske landbrug landet over holdt åbent hus.
Helt præcist fik øko-grisene på de 13 gårde besøg af 8915 mennesker. Det er næsten 4000 flere end sidste år.
Vi vil gerne have, at folk får et oplyst grundlag til at træffe et valg om, hvad de skal købe
I Ugerløse ved Holbæk lagde mere end 500 mennesker vejen forbi Randi Vinfeldts gård, hvor de har 40 søer og deres smågrise.
- De er rigtig søde, når de løber og leger i græsset, siger 8-årige Cilja Hjortvang og storesøster Celina Hjortvang istemmer:
- Det er fedt og hyggeligt at se de små grise, også selvom man ikke kan komme ind til dem.
Til hverdag er det Randi Vinfeldts datter, Josefine Vindfeldt Adler, der passer grisene, og hun er glad for, at så mange mennesker har valgt at dukke op.
- Det er virkelig dejligt, at der er kommet så mange mennesker. Det er virkelig en god måde for os at vise folk, hvordan økologiske grise lever, og tydeliggøre forskellen på en konventionel gris og en økologisk gris, siger Josefine Vinfeldt Adler.
Økologiske grise skal ved en vægt på 100 kilo have adgang til et udendørsareal, der er minimum 2,3 kvadratmeter, hvor en konventionel gris ved 100 kilo skal have minimum 0,65 kvadratmeter i en stald.
Grise sveder ikke
Det er foreningen FØKS, der sammen med Landbrug & Fødevarer, Friland, Organic Pork, Tican og Økologisk Landsforening arrangerer Sofari.
En af årsagerne til arrangementet er, at foreningerne og landbrugene gerne vil udbrede kendskabet til grise og ikke mindst til det at drive økologisk landbrug.
- Vi vil gerne have, at folk får et oplyst grundlag til at træffe et valg om, hvad de skal købe, når de står nede ved køledisken, så folk ved, at selvom to flæskestege måske ser nogenlunde ens ud, så er det to vidt forskellige liv, de her dyr har haft, siger Josefine Vinfeldt Adler og fortsætter:
- Det er sjældent, at man kan komme ud på gårdene og opleve, hvad det vil sige at være en økologisk gris, og det er bare dejligt, at der kommer folk her, så vi kan dele vores glæde ved grise med dem og have gode dialoger.
Josefine Vinfeldt Adler fortæller, at det især er ét spørgsmål, der går igen blandt gæsterne:
- Folk spørger, hvorfor grisene ligger sig i mudderpølene, og det er fordi, de ikke kan svede. Derfor køler de sig selv ned ved at ligge i mudderet og bruge det, som en slags solcreme, fortæller Josefine Vinfeldt Adler, der nogle dage hælder vand i sølehullerne flere gange, for at de ikke tørrer ud.
Foruden at hilse på grisene, kunne man ved søndagens arrangement også smage på økologiske pølser og lave snobrød.
Økologisk svinekød står for cirka fem procent af al salg af svinekød.