En undersøgelse foretaget af DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen viser, at der er et højt indhold af PFAS-stoffer i økologiske æg fra danske hønsefarme. Det kom frem i flere medier mandag.
Men ifølge overlæge på Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus, Ann Lyngberg, er der ikke grund til bekymring.
- Vi er omringet af kemikalier i vores natur og kroppe. Vi har PFAS overalt i vores miljø. Vi har alle sammen PFAS i os. Det er alle vegne, så for mig er det ikke overraskende, siger Ann Lyngberg.
Et samfundsproblem
Hun mener ikke, at man som individ skal være nervøs, men at problematikken skal tages op på et samfundsmæssigt niveau.
- Vi skal ikke være bekymrede, fordi det er en meget lille helbredseffekt. Men som samfund skal vi reagere prompte, fordi det her er et udtryk for, at vi har så meget af det i naturen og i vores krop, og der er behov for, at politikerne handler, siger Ann Lyngberg.
Stofferne er mistænkt for at føre til en lang række forskellige sygdomme. Det er blandt andet leverskader, kræft og fertilitetsproblemer.
Det giver ifølge Ann Lyngberg også 20 procent forøget risiko for nyrekræft.
- Det lyder jo voldsomt, men for den enkelte er det ikke meget, men det lyder af meget på et samfundsmæssigt plan, siger Ann Lyngberg og fortsætter:
- I stedet for, at der er 8 ud af 1000 kvinder, som får kræft, så, hvis vi er højt eksponeret for PFAS, vil det være 10 ud af 1000 kvinder, der kan risikere at få kræft. Det er to kvinder mere ud af 1000. Det vil sige, at vi skal ikke alle 1000 gå rundt og være bekymret, siger Ann Lyngberg.
Hun efterspørger en miljøhandlingsplan, som skal begrænse de stoffer, som forventes at have en helbredseffekt. Hun ønsker også miljømærket midler til miljøforskning.
Kommer fra fiskemel
Ifølge DTU Fødevareinstituttet er stofferne formentlig overført gennem den fiskemel, som indgår i foderet til hønsene. Derfor skal der noget andet foder til.
- Vi er allerede i tæt dialog med foderstofbranchen, og der bliver arbejdet på tiltag, som skal fjerne problemet. Vi noterer os, at også DTU har forslag til løsninger, og det kigger vi naturligvis på, siger Kit Granby, der er lektor fra DTU Fødevareinstituttet til Ritzau.
Størstedelen af danske ægproducenter har meddelt, at de stopper med at bruge fiskemel i foder til økologiske høns.
- Af hensyn til fødevaresikkerheden stopper vi brugen af fiskemel, siger Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i Danske Æg i en pressemeddelelse.
Udover i økologiske æg, er der nu også fundet højt indhold af PFAS i vilde ænder.