På med brillerne – nu må du fyre fyrværkeri af

Fra 27. december til 1. januar må der affyres fyrværkeri i Danmark. Husk sikkerhedsbrillerne og hold god afstand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nedtællingen til 2020 er begyndt, og det kan fra i dag markeres med bulder og brag. Fra den 27. december til den 1. januar er det nemlig lovligt at affyre fyrværkeri i Danmark.

Men fyrværkeri er som bekendt sprængfarligt krudt, så husk at passe på - både hvis du affyrer krudtet selv, og hvis du er tilskuer. 

quote Selvom man har sikkerhedsbriller på, skal man også holde afstand.

Mette Cramon, kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen

Sidste år kom 225 danskere på skadestuen i nytårsdøgnet på grund af skader med fyrværkeri. Kun en tredjedel af de tilskadekomne havde sikkerhedsbriller på.

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Fyrværkeri nytår
Læs også
Fyrværkerisalget er i gang - men det må ikke affyres endnu
Fyrværkeri nytår
Læs også
Fyrværkerisalget er i gang - men det må ikke affyres endnu

Mange af ulykkerne kan mindskes eller helt undgås, hvis man følger fyrværkerirådene

- Folk kommer typisk til skade, fordi de ikke har sikkerhedsbriller på og ikke holder afstand. Nogle få kommer til skade med ulovligt fyrværkeri, som er enormt farligt. Derfor er vores tre gode råd: På med sikkerhedsbrillerne, hold sikkerhedsafstand til fyrværkeriet og brug kun lovligt fyrværkeri, siger kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen Mette Cramon.

Grafik: Lonni H. H. Christiansen.

Har du husket sikkerhedsbrillen?

Det kan være fristende at gribe solbrillen på vej ud i nytårsnatten, hvis man ikke lige har fået købt de rigtige sikkerhedsbriller til anledningen. Den går dog ikke ifølge Sikkerhedsstyrelsen.     

Det er nemlig vigtigt, at man bruger nogle sikkerhedsbriller, der er beregnet til at modstå slag og varme fra fyrværkeri. Det er altså ikke nok at tage eksempelvis nytårsbriller, solbriller eller støvbriller på.

Sikkerhedsbriller til fyrværkeri kan købes på fyrværkerisalgssteder og i nogle byggemarkeder og dagligvarebutikker. Der findes også optikere og detailbutikker, der deler brillerne ud gratis.  

quote Sjællænderne er de mest tilbageholdne, når det handler om at skyde det nye år i gang med nytårskrudt

Can Sarialtun, politisk konsulent i Dansk Erhverv

- Selvom man har sikkerhedsbriller på, skal man også holde afstand. På fyrværkeriet skal der stå, hvor mange meter man skal være væk fra fyrværkeriet. Den afstand bør man overholde. Og man skal selvfølgelig passe ekstra godt på i blæsevejr, fordi det kan påvirke, hvor hurtigt og hvorhen fyrværkeriet flyver, uddyber kommunikationschefen.

Danskerne køber fyrværkeri for 400 millioner

30 procent af de danske husstande forventer at skyde det nye år i gang med fyrværkeri. De vil samlet set ende med at fyre krudt af for omkring 400 millioner kroner, viser en analyse fra Dansk Erhverv.

Danskerne vil dermed affyre en smule mindre fyrværkeri i år sammenlignet med sidste år.

kanonslag_3.jpg
Læs også
Stort kanonslag afhentet af bomberyddere - nu advarer politi mod ulovligt fyrværkeri
kanonslag_3.jpg
Læs også
Stort kanonslag afhentet af bomberyddere - nu advarer politi mod ulovligt fyrværkeri

Her lød prognosen nemlig på, at danskerne ville købe fyrværkeri for 415 millioner kroner.

Ni procent siger i Dansk Erhvervs undersøgelse, at de vil bruge færre penge end sidste år på nytårskrudt. Tre procent svarer, at de vil bruge flere penge.

- Vi ser en tendens til at folk holder lidt mere på pengene end de gjorde sidste år, hvilket kan skyldes den faldende forbrugertillid, der har ramt dansk økonomi. Forbrugerne er bekymrede for de økonomiske fremtidsudsigter, og af den grund kan en række danskere være tilbageholdende med at bruge lige så mange penge på fyrværkeri, som de tidligere har gjort, siger politisk konsulent i Dansk Erhverv, Can Sarialtun.

Sjællænderne affyrer mindst

Sjællænderne er de mindst skydelystne danskere – i hvert fald når de sammenlignes med jyder og fynboer.

- Vi ser, at jyder og fynboer bruger flest penge på fyrværkeri, mens sjællænderne er de mest tilbageholdne, når det handler om at skyde det nye år i gang med nytårskrudt, siger Can Sarialtun.

Her må du fyre af:

  • Du må ikke anvende raketter nærmere end 10 meter fra bygningsåbninger
  • Afstanden til særlige omgivelser – eksempelvis stråtag, høstakke, skovområder, landbrugsejendomme med dyrehold og hundekenneler – er minimum 100 meter ved brug af normalt fyrværkeri
  • Ved brug af raketter er afstanden til særlige omgivelser 200 meter
  • I blæsevejr fordobles afstanden for almindeligt fyrværkeri til 200 meter for normalt fyrværkeri og 400 meter ved brug af raketter
  • I særlige forhold kan der være lokale, kommunale forbud mod affyring eller særlige afstandskrav

 

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

 


Nyhedsoverblik