Det kan ske, at man kommer afsted fra stranden uden sit håndklæde og nogle tøjdele.
Men opdager du det, er det en god idé at kontakte myndighederne, så forbipasserende ikke tror, at der er sket en ulykke ude i vandet.
Ud fra et forsigtighedsprincip er det et meget stort undersøgelsesapparat, der sættes i gang for at undersøge, om nogen er forsvundet.
Sådan lyder opfordringen fra Midt- og Vestsjællands Politi, efter de både lørdag og søndag igangsatte større eftersøgninger, hvor politiet fik meldinger fra bekymrede borgere, der havde fundet efterladte ejendele ved vandet.
- Det er noget, som vi oplever flere gange hver sommer, siger Thomas Kristensen, der er pressetalsmand hos Midt- og Vestsjællands Politi.
- Som regel viser det sig lykkeligt, at der ikke er hold i det, men ud fra et forsigtighedsprincip er det et meget stort undersøgelsesapparat, der sættes i gang for at undersøge, om nogen er forsvundet.
Søgte med båd og helikopter
Natten til lørdag rykkede både politi og beredskab ud til Mullerup Strand i Kalundborg.
Her var nogle forbipasserende gået forbi et håndklæde og nogle underbukser, og samtidigt havde de set en mand svømme i havet. Da de gik forbi igen halvanden time senere lå tøjet stadig på stranden, men manden var væk.
Det fik personerne til at slå alarm omkring midnat, men efter halvanden times søgning med redningsbåd og helikopter blev eftersøgningen afblæst.
Politiet fandt ingen tegn på, at der skulle være sket en drukneulykke og mente ikke tøjet på stranden tilhørte manden, der havde været ude og svømme.
Søndag rykkede politi og beredskab ud til Skærby Strand efter en melding om en anden mulig drukneulykke. Her viste det sig, at det blot var et stort lyserødt flamingobadedyr, der var drevet til søs.
Borgere gjorde det rigtige
Selvom der i weekendens tilfælde var tale om falsk alarm, gjorde de forbipasserende det rigtige ved at alarmere politiet.
Er der sket en ulykke, kan det være et spørgsmål om tid.
- Tiden er typisk så kritisk i de situationer, at man skal reagere på det, siger Thomas Kristensen.
De fem baderåd
Trygfonden har sammensat fem baderåd, der er strandens færdselsregler.
Lær at svømme - du har bedre forudsætninger for at redde dig selv og andre, når du kan svømme.
Gå aldrig i vandet alene - når du bader sammen med andre, kan i holde øje med hinanden og reagere hurtigere, hvis der opstår en farlig situation.
Læs vinden og vandet - brug dine øjne og sunde fornuft før du går i vandet. Vær opmærksom på vandstrømmen og vinden, der kan have betydning for risikoen af revlehuller.
Lær stranden at kende - hold øje med strandens flag og skilte, og forhør dig om strandens forhold.
Slip ikke børnene af syne - er du ude og bade med børn, skal du være opmærksom på dem hele tiden. Selvom barnet kan svømme selv, kan der hurtigt opstå farlige situationer.
Kilde: Respektforvand.dk
Ser man derfor efterladte ejendele ved vandet, der vækker bekymring, skal man kontakte myndighederne. Derefter er det op til politiet at undersøge og vurdere situationen.
- De har gjort det helt rigtigt. Så vurderer vi ud fra de fund, der er gjort, om der er behov for at igangsætte en redningsoperation, fortæller han.
Giv besked
Det bedste, man kan gøre, er at huske at få alle sine ting med sig, når man forlader stranden eller andre vandområder, så man ikke skaber unødig bekymring.
Er uheldet ude, skal man skynde sig og ringe 114.
- Hvis man er kommet hjem og har glemt sine ting, så ring 114 og fortæl det til politiet, som det er, så vi ved, at vedkommende, som har glemt det, er i god behold, lyder opfordringen fra Thomas Kristensen.
Det samme gælder badedyr eller luftmadrasser, der blæser langt ud på havet.
Det kan nemlig være svært for dem, der står på bredden at se om, der er et menneske på en luftmadras, der driver langt ude, fortæller han.
- Man skal ikke overvurdere sine egne evner og tro, at man kan svømme ud efter det. Men oplys myndighederne om, hvor det er sket, og hvordan badedyret ser ud.
- Man kan komme langt ved at tænke sig om og give besked, afslutter han.