Politiet advarer mod falsk betjent - lokker oplysninger ud af ældre borgere

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har tirsdag eftermiddag modtaget flere anmeldelser om opkald fra en falsk betjent.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvom det umiddelbart kan virke åbenlyst at have tillid til en, der ringer og præsenterer sig som politibetjent, så skal man være på vagt.

Tirsdag eftermiddag har Sydsjællands og Lolland-Falster Politi nemlig modtaget flere anmeldelser fra folk, der er blevet ringet op af en mand, der har udgivet sig for at være betjent, men som senere i opkaldet har bedt om personlige oplysninger.

Personen er ikke ansat hos politiet, hvorfor de nu advarer om ikke at give personlige oplysninger væk, hvis man bliver ringet op af en ”betjent”, der efterspørger dette.

- Dem, der har anmeldt det, er typisk ældre borgere. Ved at stille nogle spørgsmål om, hvorvidt man har handlet på nettet, når personen frem til at spørge om nogle private oplysninger, fortæller vagtchef i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Ole Hald.

Vagtchefen fortæller, at nogle af anmelderne har udleveret personlige oplysninger, mens andre ikke har.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vær skeptisk

Når man ringer til politiet for at anmelde noget, er det ikke ualmindeligt at blive spurgt om sit cpr-nummer, fortæller Ole Hald. Men det bør vække en undren, hvis ”politiet” selv henvender sig og beder om personnummer, ligesom politiet aldrig vil bede om kontooplysninger, forklarer han.

- Nu ringer de og siger, de er fra politiet, og det åbner jo nogle gange nogle døre. Selvom det måske ikke burde være nødvendigt, så bliver man nødt til at være lidt skeptisk, og man skal ikke som det første fortælle sit cpr-nummer, siger Ole Hald.

Læs også
Mobilejere udsættes for bølge af trojanske sms-angreb
Læs også
Mobilejere udsættes for bølge af trojanske sms-angreb

Han fortæller, at politiet gerne tager imod oplysninger om vedkommende, der udgiver sig for at være politibetjent, skulle man modtage et opkald som beskrevet.

- Hvis det er så heldigt, man har et telefonnummer på den, der har ringet op, kan det måske være en mulighed i efterforskningen, uddyber Ole Hald, selvom gerningsmænd i sådanne sager ofte benytter telefonnumre tilknyttet midlertidige taletidskort, forklarer han.

Politiet kan kontaktes med oplysninger på telefon 1-1-4.


Nyhedsoverblik