En GPS og en ekstra fængselsstraf på minimum et år.
Det er nogle af de redskaber, som politikerne foreslår for at forhindre flere fangeflugter i fremtiden.
Vi foreslår minimum et års ekstra fængsel, hvis man har flygtet fra et fængsel
Tirsdag udsendte Midt- og Vestsjællands Politi en efterlysning af 19-årige Ziad Omar Alfarroukh, efter han var stukket af fra politiet under en transport til arresten i Kalundborg.
Friheden var dog kortvarig, da den 19-årige flugtfange natten til onsdag blev anholdt i en lejlighed i Kalundborg.
En fangeflugt er én for mange
Men 19-årige Ziad Omar Alfarroukh er langtfra den eneste i politiets varetægt, der har valgt at tage sig den frihed at tage benene på nakken.
En opgørelse fra Rigspolitiet viser nemlig, at 254 personer der var anholdt eller varetægtsfængslet, det seneste år er stukket af fra enten politifolk eller fængselsbetjente.
Tallene dækker over personer, der var anholdt eller varetægtsfængslet, som er stukket af fra enten politifolk eller fængselsbetjente. Det kan altså både dække over en fangeflugt fra en arrest/fængsel eller en butikstyv, der løber væk.
Hos Midt- og Vestsjællands Politi har der ifølge tal fra Rigspolitiet det seneste år været 15 fangeflugter.
- Udgangspunktet er, at en fangeflugt er én fangeflugt for meget uanset, om det sker fra politiet eller fra Kriminalforsorgen, siger Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi.
DF: Det skal koste et år ekstra
En fangeflugt er én for mange, men 250 er alt for mange, hvis man spørger på Christiansborg.
- Det er virkelig beskæmmende, at vi i Danmark har så mange fangeflugter. Jeg mener, det må være en opgave for regeringen og justitsministeren nu at sikre, at det ikke sker, at indsatte flygter fra vores fængsler, siger Peter Skaarup (DF), medlem af Retsudvalget.
Hvis man er nervøs for at en person vil flygte, kan man udstyre dem med en GPS
Han mener, at man i dag slipper alt for billigt for at flygte.
- Jeg mener, man bør give en ekstra straf, og vi foreslår minimum et års ekstra fængsel, hvis man har flygtet fra et fængsel, siger Peter Skaarup.
- Vi mener også, at det skal udløse en udvisningsdom. Nogle af dem, der har flygtet, har været udenlandske statsborger. Så er sagen klar – så skal man udvises af Danmark, og så kan man ikke blive ved med at være her, tilføjer han.
GPS, håndjern og alle værtøjer skal i brug
Et andet medlem af Retsudvalget, Marcus Knuth (K), har også et forslag til konkrete værktøjer, der kan sætte en stopper for fangeflugter.
- Jeg synes helt klart, man skal kigge på alle de værktøjer, der kan gøre det bedre for politiet at forhindre de her fangeflugter. Om det er GPS eller øget brug af håndjern, synes jeg, skal være op til politiet at vurdere, siger Marcus Knuth.
Spørger man Peter Skaarup er han for idéen om brug af GPS.
- Det synes jeg vil være en glimrende idé. Hvis man er nervøs for at en person vil flygte, kan man udstyre dem med en GPS. På den måde har man mulighed for relativt hurtigt at finde pågældende igen. Vi skal bruge alle de metoder, også teknisk, for at undgå de her fangeflugter, siger han.
Regeringen og justitsminister må handle
Overordnet mener den konservative politiker, Marcus Knuth at man bør kigge på, om politiet har nok ressourcer.
- Jeg synes ikke, politiet har nok ressourcer, og der har vi jo en regering, der desværre prioriterer højere ydelser til flygtninge, der ikke er på arbejdsmarkedet, end de prioriterer politiet.
Vi skal se på, om politiet skal have øget beføjelser i forhold til brug af håndjern og brug af GPS
- Jeg synes, vi skal se på, om politiet skal have øget beføjelser i forhold til brug af håndjern og brug af GPS til at tilbageholde folk. Vi vil opfodre justitsministeren til at se på, om politiet har de rigtige værktøjer og de ordentlige beføjelser til at kunne tilbageholde folk og lægge dem i håndjern, siger Marcus Knuth.
I samarbejde med Peter Skaarup langer han ud efter regeringen og justitsministeren.
- Det er virkelig beskæmmende, at vi i Danmark har så mange fangeflugter. Jeg mener, det må være en opgave for regeringen og justitsministeren nu at sikre, at det ikke sker, at indsatte flygter fra vores fængsler.
Justitsminister har bestilt handlingsplan
Justitsministeren har tidligere meldt ud, at regeringen ikke vil acceptere fangeflugter i forbindelse med befrielsesaktionen fra retspsykiatriskafdeling i Slagelse.
- Det er helt uacceptabelt, når vi gang på gang ser, at det er lykkedes for varetægtsfængslede eller dømte at flygte, udtalte justitsminister Nick Hækkerup (S) i november.
Det skal sikres, at pågældende ikke undviger
- Det siger sig selv, at når en person er varetægtsfængslet eller afsoner en dom, så skal vedkommende være i sit fængsel eller sin arrest. Og det skal sikres, at pågældende ikke undviger. Det er en del af vores retssystem, at man må tage sin straf og udsone den, lød det fra justitsministeren.
Ifølge justitsministeriet har ministeren har bestilt en handlingsplan fra myndighederne.
Politiet, anklagemyndigheden og kriminalforsorgen skal derfor undersøge problemet med fangeflugter og komme med konkrete initiativer, der skal sikre, at der sker langt færre fangeflugter i Danmark.
Myndighederne er blevet bedt om at inddrage øvrige relevante myndigheder, herunder sundhedsmyndighederne, i relevant omfang.