Landets præster føler sig stressede og ensomme. Sådan lyder meldingen fra Præsteforeningen.
Den følelse kender sognepræst Anette Kruhøffer fra Glumsø Kirke alt til:
- Sjælesorg kan man jo ikke gå ud og fortælle om andre steder – det er noget, vi skal holde inde i os selv. Derfor kan man nemt føle, at man sidder alene, siger hun.
Ifølge Præsteforeningen oplever mange præster både ensomhed, mistrivsel og stress på deres arbejde - det går bedre, lyder det, men der er fortsat brug for stor indsats på området.
Mange af mine kollegaer kan føle sig meget ensomme
- Mange af mine kollegaer kan føle sig meget ensomme, og der var ikke mange muligheder for at komme ud af den ensomhed. Der var ikke mange muligheder for fagligt fællesskab hvis ikke den enkelte havde kontakter og ideerne, siger Anette Kruhøffer.
Provst: - Man giver meget af sig selv
Det er en problematik, de kender alt til i Næstved Provsti, og som de arbejder målrettet på at lave om.
Provst Anna Kluge mærkede det hos de 32 præster i provstiet, da hun kom til for tre år siden.
- De følte sig stressede, og de følte sig ensomme i arbejdet, hvilket jeg jo godt kan forstå og kender til, for jeg har selv arbejdet som præst i mange år, siger Anna Kluge.
- Jeg vil i hvert fald sige, at der var en træthed og en ked-af-det-hed, som jeg registrerede.
Artiklen fortsætter under billedet.
Provst Anna Kluge mener, at følelsen hænger sammen med, at jobbet indebærer, at man giver meget af sig selv:
- Man arbejder tit med mennesker, der er meget glade eller meget kede af det. Der er præsten den, der kan få ro på det og sætte alle historier i perspektiv. Så man giver meget, og det er rigtig dejligt at give meget, men hvem skal snakke med mig, når jeg er rigtig glad eller rigtig ked af det?
Artiklen fortsætter under billedet.
Uformelle møder har skabt nyt fællesskab
Derfor indførte provsten nye tiltag - blandt andet at samle præsterne én gang om måneden - til uformelle møder, hvor teologi og dagligdagens udfordringer, kunne dyrkes.
- Altså jeg kan mærke, når vi mødes, kommer de gode historier også i spil. Jeg kan mærke, at vi er blevet bedre til at samarbejde på tværs af sogne, så nu har vi flere aktiviteter i gang, vi er blevet bedre til at dele: Jeg har fået en god ide, hvis I vil have den, så tag den, siger Anna Kluge.
Ifølge biskoppen i Lolland-Falsters Stift har de også stort fokus på det psykiske arbejdsmiljø
- Altså det er alfa og omega, at man har det godt med hinanden. En kirke, der er i konflikt med sig selv, har heller ikke et godt kirkeliv. Det smitter af på alle aktiviteter, så det er en super idé, at man med faglig sparring én gang om måneden kan ændre på det, siger biskop Marianne Gaarden.
I stedet for at være i tvivl om, hvorvidt jeg slår til, så kan jeg ringe til nogen
Nu stiger trivslen hos præsterne
Ifølge Anna Kluge har et fælles møde én gang om måneden givet mærkbare resultater. Den seneste trivselsanalyse blandt præsterne i Næstved Provsti er overvejende positiv, og 93 procent fortæller, at de har stor og god kontakt til deres præstekollegaer.
Artiklen fortsætter under billedet.
Det gælder også i Glumsø
- I stedet for at sidde og udtænke løsninger og være i tvivl om, hvorvidt jeg slår til, og om det er rigtig og godt at gøre, så kan jeg ringe til nogen og sige: Hvordan gør du, og var det en idé hos mig, siger Anette Kruhøffer.
Som en del af arbejdet med at styrke arbejdsglæden blandt præsterne har et nyhedsbrev også vist sig at være ganske effektivt.
- Det giver en følelse af, at kollegaerne er der et sted, siger Anette Kruhøffer.
Nu håber hun, at den gode udvikling fortsætter - og måske endda spreder sig endnu mere.
- Det, vi kan gøre, er at blive ved at tale sammen og blive ved med at insistere på at oplyse hinanden om de muligheder og udfordringer, vi har, siger Anette Kruhøffer.
Næstved Provsti skal nu ud fra trivselsanalysen udvælge nogle fokusområder og drøfte, hvordan man kan forbedre endnu mere.