Strømprisen har i de seneste måneder været ude i et regulært fald. Godt nyt for forbrugerne, men der er mørke skyer i horisonten.
Siden årsskiftet har elprisen i gennemsnit ligget på cirka 1,25 kroner mod cirka 3,44 kroner, i hele 2022 inklusive tariffer, afgifter og moms.
De elregninger, man får i anden halvdel af året, nok vil være højere end i første halvdel, selvom man har været god til at spare på strømmen
Den billigere strømpris har været hjulpet godt på vej af Folketingets beslutning om at lempe el-afgiften fra 87,13 øre til EU's minimumssats på 1 øre per kilowatt-time inklusive moms.
Denne aftale løber frem til udgangen af juni måned, og dermed står elforbrugerne igen til at betale den fulde elafgift, eller hvad der svarer til et prishop på næsten 69 procent, når man sammenligner med den gennemsnitlige elpris siden årsskiftet.
Ifølge Christian Sand, forbrugerpolitisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk, er der ikke nogen vej udenom de nye afgifter.
- Elafgiften, som bliver genindført, er noget, der rammer og påvirker alle forbrugere, og det er uanset, hvilken el-aftale man har, forklarer han og tilføjer:
- Så man skal som forbruger være opmærksom på, at de elregninger, man får i anden halvdel af året, nok vil være højere end i første halvdel, selvom man har været god til at spare på strømmen.
Og det er noget, der vil kunne mærkes, vurderer Christian Sand:
- Det er klart, hvis man ganger halvdelen af sit gennemsnitlige årsforbrug af el - som for en typisk familie er på omkring 4.500 kilowatt-timer årligt - med elafgiften, så er det en prisstigning på elregningen, som alle vil kunne mærke i anden halvdel af 2023, når elafgiften genindføres.
Rundt regnet svarer det således til godt 1.937 kroner for en typisk familie.
Spar strøm og spar penge
Dermed er det ikke sagt, at man ikke kan gøre noget for spare penge.
- Man skal fortsætte de gode vaner. Danskerne har været utrolig gode til at spare på deres elforbrug. Det er godt for både pengepung og klima, siger Christian Sand og peger samtidig på, at der kan være penge at spare, hvis man skifter el-leverandør.
Men det gælder om at have øjnene med sig.
- Elafgiften er noget, du som forbruger skal betale uanset, hvilket elselskab du har. Men vi anbefaler, når du vælger elselskab, at du holder godt øje med abonnement og spottillæg, som kan være alt fra nogle få til mange øre per kilowatt-time, siger Christian Sand.
Ifølge Skatteministeriet har det kostet statskassen 3,5 milliarder kroner at finansiere afgiftslempelsen til de danske husstande.
Det var navnlig krigen i Ukraine og den følgende embargo mod Rusland, som fik energipriserne - herunder priserne på gas, olie og elektricitet - til at stige markant, hvilket fik politikerne til at indføre en række initiativer.