De seneste par år har velfærdsuddannelser som pædagog og sygeplejerske oplevet en nedgang i antal ansøgere.
Men i år ser det ud til, at flere unge drømmer om at læse til pædagog på Sjælland.
På Professionshøjskolen Absalon har 733 personer søgt ind på pædagoguddannelsen som deres førsteprioritet. Til sammenligning lå ansøgertallet på 654 sidste år. Dermed har der været en stigning på 12 procent.
- Lokal set er jeg virkelig glad, og jeg er også glædeligt overrasket over, at vi formår at tiltrække så mange ansøgere til vores udbud i Holbæk, siger Sami Stephan Boutaiba, der er direktør for Pædagogik og Ledelse på Absalon.
På trods af en stigning i antallet af ansøgere til lærer- og pædagoguddannelsen på Professionshøjskolen Absalon er det samlede ansøgertal faldet med tre procent, som er en yderligere nedgang til sidste års markante fald.
På landsplan har 84.073 søgt om optagelse på en videregående uddannelse. Det er en stigning på cirka fem procent fra sidste år, hvor 79.737 søgte om optagelse.
Nyt uddannelsessted giver flere studerende
Ifølge Sami Stephan Boutaiba er det særligt den kommende pædagoguddannelse i Holbæk, hvor de første studerende starter til sommer, der er årsagen til fremgangen af ansøgere.
- Vi havde oprindeligt tænkt, at der skulle starte et hold til sommer og et hold til vinter. Vi har fået så mange ansøgere, så vi kigger ind i at skulle starte to hold til sommer, og det er megaglædeligt.
En af de studerende, der har søgt ind på pædagoguddannelsen i Holbæk, er Elias la Cour Cayenne. Han har valgt lige præcis det campus, da han for nyligt er flyttet til Undløse.
- Det er en meget lille by, så der går kun en bus derfra, og den går netop direkte til Holbæk, fortæller Elias la Cour Cayenne og fortsætter:
- Hvis ikke uddannelsen var i Holbæk, havde jeg nok søgt pædagoguddannelsen i en anden by. Men det gør det helt sikkert nemmere for mig, at den er i Holbæk.
FAKTA: Her de ti mest søgte uddannelser ved kvote 1
Flest har søgt ind på pædagoguddannelsen ved fristen for kvote 1, og derefter følger medicinstudiet.
Den 5. juli er ansøgningsfristen til kvote 1 faldet.
I alt har 84.073 personer sendt en ansøgning afsted inden for fristen, viser nye tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Det er en stigning på fem procent i forhold til 2022, hvor 79.737 søgte om optagelse ved kvote 1.
Ansøgere gennem kvote 1 bliver udelukkende optaget på karaktergennemsnit.
Her er de ti mest søgte uddannelser ved kvote 1:
Pædagog: 4419 i 2023 (fald på fire procent fra 2022).
Medicin: 4142 (fald på to procent).
Civilingeniør: 4011 (stigning på 20 procent).
Psykologi: 3645 (stigning på ti procent).
Diplomingeniør: 3609 (stigning på ti procent).
Sygeplejerske: 3602 (stigning på syv procent).
Erhvervsøkonomi, HA almen: 3287 (stigning på 16 procent).
Jura: 2867 (stigning på 12 procent).
Folkeskolelærer: 2633 (stigning på to procent).
Socialrådgiver: 2337 (fald på fire procent).
Kilder: Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
/ritzau/
Færre søger ind som sygeplejerske
På sygeplejerskeuddannelsen er glæden dog langt fra lige så stor, som den er på pædagoguddannelsen.
Tallene fra Professionshøjskolen Absalon viser nemlig, at 511 personer har søgt ind på sygeplejerskeuddannelsen som førsteprioritet. Sidste år søgte 512 studerende ind. Dermed er det status quo fra sidste år, hvilket ifølge Professionshøjskolen Absalon ikke var noget godt år.
- Det er jeg ærgerlig over, lyder det fra Daniel Schwartz Bojsen, der er direktør for Sundhed, Social og Engineering på Professionshøjskolen Absalon.
- Altså jeg er selvfølgelig glad for, at det ikke går mere tilbage, fordi sidste år var en kæmpe nedgang. Så i det mindste har vi fået stoppet blødningen.
Daniel Schwartz Bojsen peger på de fortællinger, der findes om sygeplejefaget i mediebilledet, som årsag til de færre ansøgere.
- Der har været meget fokus på travlhed og lønnen. Og der tror jeg lidt, man glemmer, at sygeplejefaget er mange forskellige ting. Der er mange muligheder.