Professor: Derfor skal vi genoverveje gasledning til Lolland og Falster

En fremtrædende energiprofessor mener, at vi skal genoverveje den planlagte gasledning til Lolland og Falster. Regeringen står dog fast.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kan være en forhastet, dyr og sikkerhedspolitisk forkert beslutning at bygge en gasledning til Lolland og Falster fra Sydsjælland.

Det siger Brian Vad, der er professor i energiplanlægning og vedvarende energi ved Aalborg Universitet til TV2 ØST.

- I den nuværende situation skal vi vende hver en sten for at reducere vores afhængighed af fossile brændsler. Europa er i en yderst kritisk situation, og det kan blive meget vanskeligt de kommende over dage, måneder og år. Vi er nødt til at se, om vi har truffet de rigtige beslutninger - også i forhold til at bygge den gasledning til Lolland og Falster, siger han.

Læs også
Tidligere minister: Danmark kan være selvforsynende med gas om fem år
Læs også
Tidligere minister: Danmark kan være selvforsynende med gas om fem år

Gasledningen til Lolland og Falster er blevet begrundet i et krav om at droppe kul som varmekilde på sukkerfabrikkerne - og samtidig et ønske om at kunne eksportere biogas til det europæiske marked fra Lolland og Falster.

Forkert at bruge mere gas

Kravet om at skifte til gas fra kul kommer, fordi elektriske varmepumper ikke anses som stabile nok til at være et alternativ. Men så kan den bedste løsning lige nu være at vente, mener professoren.

- Jeg mener ikke, at man skal etablere nyt gasforbrug i Danmark nogen som helst steder, hvor man har mulighed for at el i stedet. Og jeg mener faktisk også, at de virksomheder, der i øjeblikket bruger kul eller olie, skal have forlænget mulighed for at gøre det - også selv om de så forurener mere i en kort periode. Det er ok, hvis formålet er, at de kommer over på el. Vores valg må afspejle, at vi står i en kritisk situation i forhold til vores forsyningssikkerhed, siger Brian Vad.

Skal se på Europas perspektiv

Han mener, at det er afgørende, at man ser på situationen med gas i hele Europa, og ikke kun på situationen i Danmark.

- Det er igen blevet aktuelt at se på, hvordan vi forsyner vores virksomheder. Og den måde, som vi bedst hjælper Europa, er ved at lade være med at bruge gas. Hver en kilowatttime, vi ikke bruger, er en kilowatttime, som vi kan bruge til at hjælpe Europa med i stedet, siger han.

Han forventer, at Danmark snart vil være eksportør af gas igen - og at der vil komme både naturgas og biogas til Danmarks naboer. Det ændrer dog ikke situationen, siger Brian Vad.

Læs også
Eksperter: Gasledning til sukkerfabrikkerne bør genovervejes for at vriste sig fri af russisk gas
Læs også
Eksperter: Gasledning til sukkerfabrikkerne bør genovervejes for at vriste sig fri af russisk gas

- Jo mere gas, vi ikke selv bruger, jo mere hjælper vi i Europa, siger han. Han peger samtidig på, at biogas på ingen måde er et billigt alternativ. Det kan i stedet noget andet.

- Biogas kan være godt, fordi man løser et miljøproblem, et klimaproblem eller et problem med næringsstoffer fra landbruget. Men man skal ikke tro, at man laver biogas, fordi det er en billig form for vedvarende energi. Med biogas kan vi hjælpe Europa med at blive fri af naturgassen - og vi kan hjælpe endnu mere, hvis vi samtidig få flere til at bruge vindmøllestrøm eller solcellestrøm i stedet for gas, siger han.

Miljøordfører uenig

Socialdemokraternes miljøordfører, Kasper Roug, er dog helt uenig med professoren.

Han mener, at gasledningen til Lolland og Falster er afgørende vigtig.

- Jeg kender godt Brian Vads argumenter for, at vi skal elektrificere den danske industri, men nu er det jo sådan, at det desværre ikke er stabilt nok med varmepumper for den sværindustri, som vi har på Lolland-Falster. Vi har jo sukkerroefabrikker, og der er langt over 300 arbejdspladser alene på fabrikkerne der. Så der tager vi ansvar. Vi forgrønner det, vi gør det grønt og bæredygtigt ved at lave biogas gennem en overgangsperiode, siger han.

Læs også
Minister affejer kritik af gasledning: - Det er en rigtig god løsning
Læs også
Minister affejer kritik af gasledning: - Det er en rigtig god løsning


Kasper Roug (S) er ikke i tvivl om, at en gasledning til Lolland og Falster er en nødvendig løsning, siger han.
Kasper Roug (S) er ikke i tvivl om, at en gasledning til Lolland og Falster er en nødvendig løsning, siger han. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Han forstår dog godt, hvis nogen synes det er mærkeligt at investere i formidling af gas i en situation, hvor Europa står overfor en energikrise.

- Rørledningen er først klar i 2024 - altså om to år. Og der kan vi jo håbe på, at at konflikten i Ukraine og Rusland er mildnet noget, og at man forhåbentlig har fundet en aftale derovre. Samtidig så vil størstedelen af gassen i ledningen på det tidspunkt være danskproduceret gas, siger han.

Nogle af de eneste uden gas

Kasper Roug peger på forsyningen af de to øer som afgørende.

- Lolland-Falster er jo et af de få steder i Danmark, der ikke i dag er koblet på et gasnet. Derfor giver det god mening også at koble de øer op. Det betyder også noget, at man på Lolland Falster kan producere biogas. Der er store landbrug, som er klar til at investere og klar til løbende at putte biogas ind i selve rørledningen frem mod 2030 og 2035, siger han.

Han understreger dog, at industrien som sådan på landsplan skal elektrificeres ved hjælp af bæredygtig energi - især fra vindmøller.

Læs også
Stor interesse for gasledning til knap 792 millioner kroner
Læs også
Stor interesse for gasledning til knap 792 millioner kroner

Det er dog ingen løsning at forlænge tilladelsen til, at sukkerfabrikkerne må fortsætte med at bruge kul i stedet for gas, sådan som professoren foreslår. 

- Det har været svært nok til at få lov til at forlænge det i de fire år, som vi har bedt om for at være klar med gas, siger han. 

Gasledningen til Lolland og Falster skal gå fra Sydsjælland mod syd langs med Sydmotorvejen. Energinet og Evida er i øjeblikket i gang med forberedelserne til byggeriet. Projektet er døbt "Grøn Gas Lolland-Falster".


Nyhedsoverblik