Der bliver løbet stærkt på landets sygehuse, og med en pandemi, hvor smittetallet fortsat stiger, er der ikke udsigt til, at sundhedspersonalet foreløbigt kommer til at sænke farten.
Hvad gør man, hvis man har et ungt menneske, som skal opereres indenfor 14 dage for at bevare sin fulde førlighed overfor en 90-årig dement plejehjemsbeboer, som har covid? Skal vi så prioritere operationen på den unge, eller skal vi prioritere plejehjemsbeboeren?
Det vækker bekymring hos Leif Panduro Jensen, der er koncerndirektør i Region Sjælland.
- I foråret toppede vi på 95 indlagte patienter på en gang. I dag er vi oppe på over 140, og vi er fortsat på en stejlt stigende kurve, så jeg kan godt være nervøs over, hvor det her kan ende henne, hvis smitten ikke reduceres, siger han.
Hvem skal behandles?
Søndag meldte Region Sjælland ud, at den hæver sit beredskab til trin 4. Det betyder, at mere personale dedikeres til covid-19 patienter, og andre patienter derfor må udskrives hurtigere og sendes hjem til pleje og opsyn i kommunerne.
Det er tredje uge i træk, at beredskabsniveauet hæves i Region Sjælland. Leif Panduro Jensen forklarer, at der ikke findes en fast beskrevet beredskabsplan, men at den opdateres og justeres løbende, som behovet opstår.
Han forudser, at de næste skridt kan blive alvorlige, hvis smittetallet fortsætter med at stige.
- Indtil videre har vi prioriteret mellem patienter, der kunne tåle at vente, men vi kan komme over i at skulle prioritere mellem patienter, der ikke kan tåle at vente for længe. Hvad gør man, hvis man har et ungt menneske, som skal opereres indenfor 14 dage for at bevare sin fulde førlighed over for en 90-årig dement plejehjemsbeboer, som har covid? Skal vi så prioritere operationen på den unge, eller skal vi prioritere plejehjemsbeboeren? lyder det fra Leif Panduro Jensen.
Nødhospitaler og jobbanker
Lige nu sender regionen patienter til Region Syddanmark for at tage lidt af presset. Det kan også blive nødvendigt at tage eksempelvis epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund i brug som nødhospital og på sigt også andre specialsygehuse.
Samtidig overvejer Region Sjælland at åbne en jobbank, hvor folk, der har mulighed for at hjælpe, kan tilmelde sig.
- Vi har allerede sygeplejerske- og medicinstuderende til at hjælpe, men når den kilde tørrer ud, så skal vi have gang i jobbanken. Det er en større opgave for vores HR-afdeling, siger Leif Panduro Jensen.
I foråret tog det ifølge koncerndirektøren tre måneder, fra smitten var på sit højeste, til regionens sygehuse igen kunne følge med, og han vurderer, at billedet bliver det samme i denne omgang.
- Det her er noget, der kommer til at belaste os nogle måneder frem, og vi skal nok frem til april eller maj, før vi er der, hvor det igen er nemt at håndtere, siger Leif Panduro Jensen.
Med udsigten til, at flere patienter udskrives hurtigere og sendes hjem, skal kommunerne nu ud i at finde ekstra akutpladser. I Ringsted kan det eksempelvis blive på plejecentret Knud Lavard Centret: