Regnen væltede ned - men der faldt slet ikke nok

Lørdag faldt der store mængder regn på Sjælland. Det er positivt med regn, men ikke nok til at få bugt med tørken, vurderer DMI.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lørdag og natten til søndag bød på lokale og kraftige byger i en tid, der ellers er præget af tørke og hedebølger.

I TV2 ØST-området var det især på Midtsjælland og Vestsjælland, der blev ramt lørdag, hvor især Slagelse fik en ordentlig skylletur. 

I hele landet som gennemsnit faldt der 1,3 millimeter regn.


Den mængde vand der faldt, er dog ikke nok til at slå tørken ned. Det fortæller Jesper Eriksen, der er vagthavende meteorolog på Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Det er nedbør, der er kommet i bygeform. Det betyder, at det er kommet meget lokalt, og så er det kommet meget hurtigt, fortæller han til Ritzau.

Langsom nedbør er bedst

Jesper Eriksen forklarer videre, at naturen har bedst af, at nedbøren kommer langsomt og over en meget lang periode. På den måde kan jorden lettere optage vandet.

- Hvis den kommer lynhurtigt og jorden er tør, så løber meget af vandet af og går til spilde i forhold til planterne, siger han.

quote Vi vil hellere have et regnvejr, der varer i flere timer, uden at det vælter ned

Jesper Eriksen, vagthavende meteorolog, DMI

Ifølge Jesper Eriksen er det "absolut ikke optimalt" for naturen at få store skyl af regn.

- Det er selvfølgelig bedre end ingenting, men vi vil hellere have et regnvejr, der varer i flere timer, uden at det vælter ned, siger han.

Brandfaren er der stadig

Jarl Vagn Hansen, der er formand for Danske Beredskaber, fortæller, at både tørke- og brandfareindekset generelt er højt rundt omkring i landet.

- Selvfølgelig dæmper et skybrud jo den umiddelbare brandfare i et givent område - men også kun i et meget afgrænset område, siger han.

Mange græsplæner er stadig knastørre på trods af regnvejret.
Mange græsplæner er stadig knastørre på trods af regnvejret. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST - Arkivfoto

Ligesom Jesper Eriksen forklarer han, at problemet med skybrud er, at vandet hurtigt løber væk igen.

- Og hvis så temperaturen og det varme vejr kommer tilbage, så stiger brandfaren ganske hurtigt igen, lyder det.

Sankthansbålet i fare

Med afbrændingsforbud flere steder i landet er der lige nu usikkerhed om, hvorvidt det bliver muligt at tænde op i sankthansbålet fredag. Og det er endnu for tidligt at sige mere om, fortæller Jesper Eriksen.

- Vi har et kollegialt møde, hvor landets brandvæsener sætter sig sammen mandag formiddag for at give en gensidig opdatering på situationen rundt i landet.

- Og ud fra det, så tror jeg, vi kommer tættere på, hvordan det enkelte brandvæsen og det enkelte område forholder sig til et eventuelt afbrændingsforbud frem mod sankthans, siger han.

Ifølge DMI's prognose for den kommende uge er der i hvert fald to regnskyl på vej. Det første rammer mandag eftermiddag og aften, mens det andet kommer natten til onsdag, skriver DR.


Nyhedsoverblik