Mange danskere valgte at holde sommerferien inden for landets grænser i år, fordi coronasmitten begrænsede muligheden for de helt store udlandseventyr.
Og det afspejler sig i sommerens indbrudstal, som er rekordlave.
Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.
For eksempel var der i år i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi 40 procent færre anmeldelser af indbrud mellem uge 27 og 33 sammenlignet med samme periode sidste år. I Midt- og Vestsjællands Politikreds har der været et fald på 25 procent i sommerperioden sammenlignet med sidste år.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Nabohjælp har stor effekt
Faldet i anmeldelser af indbrud kan som sagt blandt andet tilskrives coronakrisen, men også andre ting spiller ind, hvis man spørger Midt- og Vestsjællands Politi. Blandt andet gør et stigende antal nabohjælpere en stor forskel.
- Vi har set før, at når vi øger antallet af nabohjælpere, så slår det typisk mest tydeligt igennem i de store ferier, siger politiinspektør Michael Flemming Rasmussen til TV2 ØST.
Jeg er tilhænger af nabohjælp, for vi kan se, det virker. Det er et af de forebyggelseskoncepter, hvor der er evidens for, at det virker
- I hverdagene er husene jo tomme, fordi alle er på arbejde, men ferierne er kendetegnet ved, at nogen er på ferie, mens andre er hjemme hele døgnet. Og det giver en god forklaring på, hvorfor antallet af indbrud er lavere i boligområder med mange nabohjælpere, selvom det er ferie, og mange er bortrejst.
Flere indbrud i Odsherred Kommune
I Midt- og Vestsjællands Politikreds er antallet af indbrudsanmeldelser hen over sommerferien faldet i store sommerhuskommuner som Holbæk og Kalundborg, men i Odsherred Kommune har de faktisk set en stigning, på trods af at coronakrisen sendte mange på sommerferie netop her.
- Der kan godt være modsatrettede tendenser sådan nogle steder. For på den ene side, så har coronasituationen givet ekstra meget liv i området, og det kan indbrudstyve ikke så godt lide – de færdes helst, hvor der ikke sker så meget, siger Michael Flemming Rasmussen.
- Men på den anden side, så har der været så meget liv, at det også afspejler sig i kriminalitetsstatistikken. Når der er mange mennesker, så er der måske også nogen iblandt, som har et andet forhold til, hvad der er dit, og hvad der er mit.
Godt at kere sig for hinanden
Tendensen med færre indbrudsanmeldelser er gennemgående over en årrække på fem år, og hvis den tendens skal fortsætte, så skal der endnu flere nabohjælpere til, vurderer Michael Flemming Rasmussen.
- Jeg er tilhænger af nabohjælp, for vi kan se, det virker. Det er et af de forebyggelseskoncepter, hvor der er evidens for, at det virker. Og så synes jeg, at det er en god ting, at man kerer sig for hinanden i lokalområdet. At man taler over hækken, og at man derfor er i stand til at gøre rigtig meget selv for at imødegå uventede gæster, siger han.
Lige nu bruger 187.000 danskere Nabohjælp-appen.
5 gode råd til at forebygge indbrud:
1. Vær en god nabohjælper
2. Tænd lys ude, og trim hækken
3. Gør det sværere at bryde ind
4. Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt
5. Ring 114 ved mistanke om indbrud
Kilde: Rigspolitiet