- Jeg er klar til at se på alle værktøjerne i værktøjskassen.
Sådan lyder det fra Socialdemokratiets beredskabsordfører Kasper Roug som reaktion på, at 21 ud af 46 brandstationer i TV2 ØSTs sendeområde mangler frivillige og deltidsansatte brandmænd. Samme område, som Kasper Roug er valgt i - nemlig Sjællands Storkreds.
- Vi er nødt til at kigge på alt fra aflønning til uddannelse. Vi har brug for, at flere danskere er aktive og klar til at være brandmænd, for det er en enorm vigtig opgave, siger han.
Værnepligtige som brandmænd
Kasper Roug er klar til at undersøge, om man i dag gør nok for at sørge for, at nogle af de værnepligtige får information om, hvad det vil sige at være brandmand, når de er færdige med tjenesten i Forsvaret.
- Vi har at gøre med en gruppe, der har kompetencerne. Jeg tror, der ligger et potentiale, siger han og fortsætter:
Jeg tror, man skal se på hvad der giver mening hos de enkelte beredskaber, men jeg mener også, vi fra Christiansborg kan hjælpe til ved eksempelvis at se på aflønningen og uddannelsen.
- Men det er det berømte lange og seje træk, der skal til her - ligesom med andet, hvor det handler om frivillighed. Jeg ved, at man i Sønderjylland har en gammel tradition for frivillige brandmænd, hvor man går rundt og banker på hos folk og rekrutterer dem på den måde. Det kan man også gøre, siger han.
Stadig frivillighed som det bærende
Det kan dog næppe stå alene, vurderer S-politikeren.
- Jeg tror, man skal se på hvad der giver mening hos de enkelte beredskaber, men jeg mener også, vi fra Christiansborg kan hjælpe til ved eksempelvis at se på aflønningen og uddannelsen.
Det betyder dog ikke, at Kasper Roug vil gøre op med, at brandmænd langt de fleste steder i Danmark er frivillige og deltidsansatte.
- Det er kommunerne, der styrer, om de vil have fuldtidsansatte brandmænd. Den del fungerer ganske fornuftigt, siger han.
TV2 ØST har forgæves forsøgt at få fat på Venstres beskæftigelsesordfører Peter Juel-Jensen og SF's Anne Valentina Berthelsen.
Mangler 300 på landsplan
Manglen på brandmænd er størst på Lolland, hvor en ellers storstilet rekrutteringskampagne ikke førte til en eneste ansøger.
- På trods af, at vi har store bannere i byens rundkørsler, åbent hus arrangementer på brandstationen, og været aktive på sociale medier, har der ikke været nogen respons, forklarede Klaus Nielsen, områdeleder i Falck.
Aktuelt mangler der cirka otte brandmænd i Maribo, mens der på landsplan mangler omkring 300.
Ifølge Danske Beredskaber er der cirka 4.700 deltidsansatte brandmænd fordelt på de 240 kommunale brandstationer.