Så meget stiger dit kørselsfradrag - Skatterådet hæver satserne

Pendlere får et fradrag på op til 2,16 øre per kørt kilometer, og det gælder med tilbagevirkende kraft i 2022.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skatterådet har tirsdag besluttet at hæve satserne for både kørselsfradrag og befordringsgodtgørelse på grund af de stigende brændstofpriser.

Har man samlet mellem 25 og 120 kilometer til og fra arbejde, får man et fradrag på 2,16 øre per kørt kilometer. Det er en stigning på 18 øre.

Det meddeler rådet, som har holdt møde tirsdag formiddag, i en pressemeddelelse.

Stigningen i kørselsfradraget sker med tilbagevirkende kraft, så det gælder hele 2022.

De ændrede satser:

Kørselsfradrag (kørsel til og fra arbejde): 

Sats for kørsel mellem 25-120 kilometer

Hidtidige sats - 1,98 kr. pr. km

Ny sats fra 1. januar 2022 - 2,16 kr. pr. km

Sats for kørsel over 120 kilometer

Hidtidige sats - 0,99 kr. pr. km 

Ny sats fra 1. maj 2022 - 1,08 kr. pr. km

Skattefri befordringsgodtgørelse (arbejdsrelaterede kørsel i egen bil)

For de første 20.000 kilometer

Hidtidige sats - 3,51 kr. pr. km

Ny sats fra 1. januar 2022 - 3,70

For kørsel udover 20.000 kilometer: 

Hidtidige sats - 3,70 kr. pr. km

Ny sats fra 1. maj 2022 - 2,17 kr. pr. km

Kilde: Skattestyrelsen


Priserne på benzin og diesel røget markant i vejret

Også satsen for befordringsgodtgørelse hæves, så virksomheder kan godtgøre udgifter til erhvervsmæssig kørsel for 3,70 kroner per kilometer. Det er en stigning på 19 øre.

Denne godtgørelse gælder dog - modsat ændringen i kørselsfradraget - ikke med tilbagevirkende kraft.

Det er kun tredje gang på 30 år, at satserne justeres ekstraordinært i løbet af året. Det fremgår af Skatterådets pressemeddelelse.

Normalt fastsættes satserne i november på baggrund af skøn over det kommende års priser på brændstof.

Hvad er værdien af befordringsfradraget?

  • Når du får 2,16 kroner i kørselsfradrag for en kilometer, betyder det ikke, at du får 2,16 kroner lige ind på kontoen.

  • Som med andre fradrag har også befordringsfradraget en såkaldt skatteværdi.

  • Værdien er ifølge SKAT cirka 26 procent. Med andre ord sparer du 26 kroner i skat for hver 100 kroner du har i befordringsfradrag.

  • Et eksempel: Hvis man i løbet af et år har et befordringsfradrag på 100.000 kroner, vil man sparer 26.000 kroner mere i SKAT om året end personer, der har 0 kroner i befordringsfradag.


Kilde: TV2.


Men de seneste måneder er priserne på både benzin og diesel røget markant i vejret. En af årsagerne er Ruslands invasion af Ukraine.

Aktuelt ligger priserne på diesel og benzin mellem cirka 14,50 kroner og 17 kroner. Det er godt 3-5 kroner dyrere end umiddelbart efter nytår.

Det reagerer Skatterådet på, efter at rådet tidligere i år valgte at udskyde en beslutning, da priserne på brændstof begyndte at stige.

Skatterådet har 19 medlemmer. Rådet har kompetence til at fastsætte satser på eksempelvis befordringsfradraget.

FDM: - Dækker knap en tredjedel

Interesseorganisationen FDM skriver i en kommentar til beslutningen, at forhøjelsen kun dækker knap en tredjedel af meromkostningerne.

FDM mener, at Folketinget bør øge den skattemæssige værdi af fradraget. Den er i dag på godt 25 procent.

- Man får altså kun en fjerdedel af fradraget i dag. Det tal så vi gerne hævet, siger afdelingschef i FDM Torben Lund Kudsk.

Det giver det forhøjede kørselsfradrag ekstra:

  • Pendler man 25 kilometer hver vej, betyder det at fradraget stiger fra 51,48 kroner om dagen til 56,16 kroner om dagen. Værdien af fradraget stiger dermed fra 12,86 kroner om dagen til 14,03 kroner om dagen. Det svarer til 234 kroner ekstra for hele 2022.

  • Pendler man 50 kilometer hver vej, betyder det at fradraget stiger fra 150,48 kroner om dagen til 164,16 kroner om dagen. Værdien af fradraget stiger dermed fra 37,59 kroner om dagen til 41,01 kroner om dagen. Det svarer til 684 kroner ekstra for hele 2022.

  • I begge eksempler er taget udgangspunkt i, at pendleren bor i en gennemsnitskommune, ikke betaler kirkeskat og har 200 pendlerdage om året.

    Kilde: Danske Bank


Statsminister Mette Frederiksen (S) vil tirsdag ikke umiddelbart svare på, om hun støtter en sådan løsning.

- Mit forslag vil være, at nu er der kommet en ændring af befordringsfradraget, og vi tager det med ind i forhandlingerne med de øvrige partier. Så ser vi på, om der er behov for at gøre yderligere, siger hun.

Hos Venstre ser man "meget positivt" på beslutningen om at hæve kørselsfradraget. Men partiet vil også gerne hæve værdien af fradraget, som FDM foreslår.

- Vi ønsker, at det i langt højere grad skal kunne betale sig at arbejde, siger skatteordfører Louise Schack Elholm (V).

- Venstre ser gerne på yderligere muligheder for at forbedre værdien af kørselsfradraget. Derfor ser vi frem til at få regeringens lovede udspil til dette, tilføjer hun.




Nyhedsoverblik