De små kryb har de seneste år invaderet de fleste danske hjem.
Også hos Museum Vestsjælland er de nu i gang med at bekæmpe skægkræene.
Selvom de ikke udgør risiko for vores sundhed, kan synet eller bare idéen om deres kriblen under panelerne give nogen mennesker myrekryb.
Vi har talt med en insektforsker og en skadedyrsbekæmper og samlet en række råd til, hvad du konkret kan gøre for at holde skægkræene ude fra dit hjem.
Minimer rod
Skægkræ søger steder hen, hvor de kan gemme sig og lægge æg. Skjulte steder, hvor de nemt kan finde føde er en oplagt bolig for dem.
Derfor er det en god idé at minimere antallet af mulige ynglesteder, fortæller Thomas Pape, der er insektforsker og lektor på Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet.
- Jo flere spændende skuffer og hylder, der er, og jo flere ting vi samler omkring os, desto flere muligheder er der for at skægkræene kan yngle, siger han.
En rejsende, 500 millioner år gammel art
Skægkræ er et relativt nyt skadedyr i Danmark, der kan lave skader på blandt andet bøger, tapet og malerier.
De kommer ofte indenfor, når vi modtager pakker med posten.
De lever gerne på skjulte og mørke steder, hvor de kan finde føde. Det kan både være i papkasser, senge, sprækker og vasketøj.
Til forveksling ligner skægkræet sølvfisken. De adskiller sig dog ved at skægkræet er større - den kan blive op til 18 mm, altså næsten to cm lang.
Skægkræet er behåret og har nogle kraftige børster i forenden og haletråde i den anden ende.
Skægkræ er en del af en gruppe insekter, der har overlevet i næsten 500 millioner år.
Kilde: Thomas Pape, insektforsker og lektor ved Statens Naturhistoriske Museum, Videnskab.dk & Anticimex
Hertil kan man også sørge for at være ekstra opmærksom på de områder, hvor der er risiko for at tabe mel, rosiner og havregryn – for eksempel bag komfuret eller i skabet.
- Jo mere man kan få den slags væk, jo mindre får sølvkræene at spise, siger han.
Gør rent – gerne tørt
Generelt er et tørt og rent sted blandt de bedste midler mod skægkræet. Derfor kan man også fristes til at vaske ekstra meget gulv for at holde huset rent.
Men ifølge skadedyrsbekæmper Jesper Ulvedal skal man dog passe på med at bruge for store mængder vand, da det bidrager til et fugtigt miljø.
- Tør det i stedet af med en hårdt opvredet klud, lyder rådet.
Fjern papemballager
Et andet tip er at skille sig af med alle former for papemballage og i stedet skifte det ud med lufttætte beholdere i stedet.
Papkasser er et mekka for skægkræ, da de består af flere lag pap og i bølgepap, som er limet sammen af en form for lim og tapetklister. Denne lim nyder skægkræene at spise samtidig med at de kan gemme sig i pappets mange lag.
Støvsug grundigt
Støvsug gerne ekstra og specielt de steder, der kan falde madrester eller hudskæl ned på overflader, såsom i køkken og badeværelser.
- Jo mere opryddet og rengjort, desto mindre sandsynlighed er der for at skægkræene gerne vil leve der, siger skadedyrsbekæmperen, Jesper Ulvedal.
Ifølge insektforskeren kan man også kigge på, om der er overflader i boligen, der er gode at kravle på.
Det vil ofte være mere brogede overflader, som ikke er helt glatte.
Få professionel hjælp
- Ved at male en glat maling vil man reducere skægkræenes muligheder for at bevæge sig rundt, siger Thomas Pape.
Er forekomsten af skægkræ så voldsom, at man ikke selv kan overkomme opgaven, kan man alliere sig med et skadedyrsfirma, der kan lægge gift på skægkræets ynglesteder.
Det kan dog kræve flere behandlinger alt efter den konkrete situation.
I kraftig stigning
I en YouGov-undersøgelse lavet for Videnscentret Bolius i december 2023 fandt man frem til en top-tre over skadedyr, som danskerne havde set i deres bolig indenfor de seneste tre år:
32 procent havde set sølvfisk
14 procent havde set skægkræ
ni procent havde set mus
Det er en markant stigning siden januar 2022, hvor otte procent angav, at de havde haft besøg af skægkræ i deres hjem. I december 2020 svarede kun 4 procent det samme.
Hertil understreger Jesper Ulvedal dog, at man ikke kan bekæmpe de små bæster ved blot at bringe professionelle kræfter ind.
- Det nytter ikke noget at få skadedyrsbekæmpere ud, hvis ikke man ændrer sin adfærd i boligen.
- Grundregelen er, at når man har fået udryddet dem i sit hjem, skal man forholde sig kritisk til pap og andre materialer, der kommer ind ad døren. Især også ting, der har været under en lang logistisk proces, siger han.
Bekæmp i fællesskab
Skægkræet er nemmere at bekæmpe, hvis man bor i et hus, da man selv kan kontrollere aktiviteten i alle rum.
Bor man derimod i lejlighed, kan det straks blive mere vanskeligt, fortæller Jesper Ulvedal.
- I en lejlighed har du en bygning, hvor du ikke bestemmer over alle rum. Derfor kan du ikke løse det selv, men man kan i forening med sine naboer beslutte sig for at bekæmpe dem i fællesskab.