- Hvis skyerne driver til side, så bliver det rigtig flot. Det er klart en af de bedste forestillinger, vi kan se på himlen i løbet af året.
Sådan siger Martti Holst Kristiansen, der er astronomisk naturvejleder på Observatoriet i Brorfelde, og som glæder sig til de kommende dages stjerneskudsshow på himlen.
Det sker, når stjerneskudssværmen Perseiderne rammer de kommende dage.
- Det topper natten mellem mandag og tirsdag. Men allerede nu er der mange stjerneskud på himlen, fortæller han.
Stjerneskuddene kaldes Perseiderne, da det ser ud som om, at de kommer fra stjernebilledet Perseus.
Vejrudsigten taler om lave skyer - men med en blæst, der kan rive dem i stykker. Der er derfor rimelige chancer for at se himlen.
Normalt siger man, at der kan komme helt op til 100 stjerneskud i timen, når man er ude om natten under Perseiderne. Man skal dog være heldig for at se så mange stjerneskud, siger Martti Holst Kristiansen.
- Jeg vil sige, at det er mere realistisk at opleve 20 gode stjerneskud i timen - måske endda færre. Men det er stadig flot. Samtidig er det godt i år, fordi månen går ned tidligt, og det dermed bliver mørkere og lettere at se lyssvage stjerneskud, siger han.
De mange stjerneskud er støv og måske små sten, der er efterladt i sporet efter kometen med navnet 109P/Swift-Tuttle. Det er en såkaldt periodisk komet, der bevæger sig om Solen hvert 133 år, og da den krydser Jordens bane på sin vej, vil Jordens atmosfære støde ind i de små efterladenskaber.
Stjerneskuddene kommer, når støvet og stenene rammer atmosfæren, og de brænder op.
Derfor hedder det Perseiderne
Stjernebilledet Perseus er opkaldt efter den græske halvgud med samme navn, der blev født som et kærlighedsbarn mellem selve Zeus og prinsessen Danaë, der var datter af kong Akrisios.
En forudsigelse fra oraklet i Delfi gjorde, at Akrisios forsøgte at dræbe sin datter og barnebarnet, men det mislykkedes, og senere kom Perseus ved et uheld til at dræbe Akrisios ved et sportsstævne.
Derefter nægtede halvguden dog at vende hjem.
Kilde: Wikipedia.
Måske chance for nordlys
Noget tyder dog på, at der ikke kun bliver stjerneskud at se på himlen fredag aften. Meget tyder nemlig på, at der er chance for at se nordlys.
Et udbrud på Solen forleden betyder nemlig ifølge flere kilder på internettet, at der er forhøjet chance for at se nordlysene fredag aften - selvom det kan blive svært at se med det blotte øje.
- Jeg tør næsten ikke sige, om det kommer. Men solen har en cyklus på 11 år, og vi når et maksimum næste år, hvor solaktiviteten er størst. Vi har her på observatoriet hele sommeren set på solpletter. Ved soludbrud og solvinde sendes ladede partikler mod Jorden, og når de rammer molekylerne i atmosfæren, så er det, vi kan se, de lækre farver, alt efter hvor megen energi de kommer med, og hvad de rammer i atmosfæren, siger han.
Både fredag og lørdag aften markerer man sværmen af stjerneskud i Observatoriet i Brorfelde. Det sker ved at åbne teleskoperne og lade en masse formidlere fortælle, hvad man ser.
Samtidig vil en af Danmarks førende meteoriteksperter, Henning Haack, holde foredrag og vil have sjældne meteoritter med. Samtidig vil bygningerne være åbne, så man kan se det.
Kan man ikke komme til Holbæk-egnen, så er der dog andre muligheder, siger Martti Holst Kristiansen.
- Man skal bare gå ud på et relativt mørkt sted, hvor der ikke er så meget lys på himlen. Så skal man se mod nordøst, 35 grader over horisonten klokken 23. Og så skal man nok få noget at se, hvis ellers skyerne arter sig.
- Det gode ved at se på det nu er, at det jo hverken kræver teleskoper eller kameraer for at se noget. Man skal bare være der - og det er jo endda stadig lunt i vejret, så det er jo ret så bekvemt lige nu, siger han med et smil.