De seneste døgn har sagen om den 13-årige pige, der blev bortført, fyldt i mediebilledet og ikke mindst på sociale medier, hvor en appel fra pigens forældre om hjælp blev delt over 200.000 gange alene på Facebook.
Det er en sag, der ifølge psykolog Pernille Spitz helt naturligt kan skabe utryghed og bekymring for både børn og voksne – men at det navnlig for børn kan rejse en masse spørgsmål, som det er vigtig et barn ikke går alene med.
Man kan godt appellere til, at børn prøver at sætte sig ind i, hvordan det er at være pigen lige nu
Hun har derfor en række konkrete råd til, hvordan man taler med børn om sagen.
- Det her er en sag, der sikkert er blevet talt om i mange familier i weekenden. Så jeg tænker, samtalen er godt i gang mange steder – men ellers er det en god idé aktivt at spørge de større børn til, hvad de tænker om den her sag, forklarer hun til TV2 ØST.
En indgang til det kan være at spørge til, om det er noget, barnet har talt om i skolen i dag – eller om barnet har hørt andre tale om sagen.
- Det kan man bruge som en indgangsvinkel til, hvor ens barn er henne i forhold til det her. Nogle vil være meget optagede af det og måske bekymrede, og andre børn tænker slet ikke på det.
Stil spørgsmål
Ifølge Pernille Spitz kan det være nødvendigt som forælder at være opsøgende.
- For nogle børn holder sig tilbage og tør ikke sige, hvis der er noget, de er bekymret for. Hvis man (som forælder, red.) kan mærke, der ikke er bid eller interesse – så trækker man selvfølgelig følehornene tilbage igen – men der er ikke noget i vejen for at spørge.
Hun peger på, det er vigtigt, at man som voksen tager sig god tid og prøver at svare på alle børnenes spørgsmål på en udramatisk måde.
På den måde kan man skabe øget tryghed og undgå unødvendig frygt hos børnene.
- Som forældre kan man både sige, at Danmark er et meget trygt land at leve i, og det er meget sjældent, at sådan noget sker. Samtidig kan man også være imødekommende, og de næste dage sørge for, at der er nogen at følges med, når man skal cykle til fodbold, eller man kan gå med på avisruten i morgen.
Netop sagens store eksponering i både medier og på sociale medier har også afstedkommet rygter, som for børn kan være svære at skelne fra fakta.
- Der florerer uden tvivl en masse historier og rygter på sociale medier, og der synes jeg, man skal snakke med sine børn om, at man er nødt til at være meget kritisk overfor, hvad man læser, siger Pernille Spitz og tilføjer:
- Man kan også snakke med sine børn om, at vi jo alle kan være meget nysgerrige og kan have lyst til at høre alle mulige detaljer om, hvad der er sket – men det kan vi ikke få mulighed for lige nu – og det heller ikke er i pigen og hendes families interesse, at der bliver gravet i alle mulige detaljer, som muligvis er løgn og opspind.
Netop hensynet til pigen og hendes familie, er vigtig, påpeger psykologen:
- Så man kan godt appellere til, at børn prøver at sætte sig ind i, hvordan det er at være pigen lige nu – og der er et behov for at holde noget af det som privat og fortroligt, imens der foregår en efterforskning.