Sådan udvælger kommunerne gæster til prinsens fest

Der er stor forskel på, hvordan kommunerne vil udvælge de unge, der kommer med til gallataffel i forbindelse med Prins Christians 18-års fødselsdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når alle de danske kommuner skal sende to unge repræsentanter til Hans Kongelige Højhed Prins Christians gallataffel i forbindelse med prinsens 18 års fødselsdag den 15. oktober, så foregår udvælgelsen med vidt forskellige metoder i kommunerne i vores område.

I nogle kommuner skal der en særlig udvælgelse til - i andre foregår det ved lodtrækning.

Det er endnu ikke alle de 12 kommuner, TV2 ØST dækker, der har meldt ud, hvordan de gør det - men blandt dem, der har meldt ud, er der stor forskel på, hvordan udvælgelsen foregår - og også hvor meget arbejde kommunen lægger bag.

quote Vi er nået frem til, at den mest retfærdige metode er en helt åben lodtrækning

Martin Damm (V), borgmester, Kalundborg Kommune.

I Faxe Kommune skal borgere på 18 år, der gerne vil med til festligheden på Christiansborg Slot, for eksempel sende en video til et lille udvalg med borgmester Ole Vive (V) i spidsen, hvor man skal fortælle, hvorfor man vil være en god repræsentant for kommunen. 

Herefter vil de to bedste repræsentanter blive udvalgt.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Sorø har man i stedet bedt fagcenteret Børn og Familier om at stå for udvælgelsen. 

De har derefter i dialog med Ung Sorø, Ungdomsuddannelsesvejledningen og SSP fundet to unge, der skal repræsentere kommunen.

I Slagelse vil borgmester Knud Vincents (V) trække lod blandt alle interesserede 18-årige, når Slagelses to repræsentanter til prinsens 18-års fødselsdag skal findes. 

Alle 18-årige har modtaget information om deltagelse i deres e-Boks.

Læs også
Kronprinsparret trækker prins Christian ud af Herlufsholm efter kritik
Læs også
Kronprinsparret trækker prins Christian ud af Herlufsholm efter kritik

I Kalundborg sker udvælgelsen ved en lodtrækning blandt samtlige 18-årige. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

- Vi er nået frem til, at den mest retfærdige metode er en helt åben lodtrækning, hvor alle de unge fra vores kommune, der er 18 år på selve dagen, kan blive udtrukket, forklarer borgmester Martin Damm (V).

Ifølge det Centrale Personregister, drejer det sig om 624 personer, oplyser kommunen.

- Når de to personer er trukket ud, bliver de kontaktet via digital post. Og vi tager selvfølgelig en snak med dem for at finde ud af, om de overhovedet har lyst til og mulighed for at deltage, understreger Mads Damkjær, der er kommunikationschef i Kalundborg Kommune.

Sådan deltager du i lodtrækningen i Vordingborg

For at komme i betragtning skal du sende en mail til gallataffel@vordingborg.dk senest den 10. september 2023. Din mail skal indeholde:

• Dit navn

• Din postadresse

• Din email-adresse

• Eventuelle kosthensyn

• Derudover skal du skrive et par linjer om, hvad du laver til daglig

I Vordingborg skal man sende en ansøgning om at komme i betragtning senest den 10. september. 

Efterfølgende vil borgmester Mikael Smed (S) og en repræsentant for Ungeforum via lodtrækning finde de to heldige fra Vordingborg Kommune, der får mulighed for at deltage i fejringen af H.K.H. Prins Christian.

Andreas og Safran skal med

På Lolland har man allerede fundet kommunens to deltagere. De er udtrukket blandt kommunens unge på 18 år ud fra registreringerne i Folkeregisteret.

Vinderne af lodtrækningen blev Andreas Bech Thustrup Nielsen fra Maribo og Safran Wendelboe fra Stokkemarke. 

De blev begge overraskede og glade, da de fik beskeden om, at de havde vundet. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Andreas er født og opvokset i Maribo. Til daglig går han på Maribo Gymnasium, hvor han har valgt musik og engelsk som studieretning. Ved siden af studiet arbejder han i Silvan.

quote Jeg er meget spændt på at møde prinsen og glad for at kunne repræsentere Lolland

Andreas Bech Thustrup Nielsen, Maribo

- Jeg er ret overvældet over muligheden for at komme med til en royal fødselsdag, men jeg var ikke et øjeblik i tvivl om, at jeg selvfølgelig ville takke ja til invitationen. Sådan en chance får man jo kun én gang i livet. Jeg er meget spændt på at møde prinsen og glad for at kunne repræsentere Lolland på hans 18-års fødselsdag, fortæller Andreas i pressemeddelelsen.

Safran flyttede til Lolland som 10-årig, og hun bor i Stokkemarke. Hun er lige startet på sit 3. år som EUX landmandselev, og det seneste år har hun arbejdet med grise.

- Jeg synes, det lyder vildt spændende, og jeg glæder mig! Det er stort, at Kongehuset giver helt almindelige mennesker som mig mulighed for at være med til en royal fødselsdag. Jeg ved ikke helt præcis, hvad jeg skal forvente, men jeg er ret sikker på, at det bliver en oplevelse, jeg aldrig kommer til at glemme, siger hun.

Farmors fest

Det er prinsens farmor, Dronning Margrethe, der er vært ved gallataflet, der trods de mange unge deltagere nok kommer til at adskille sig en del fra de fleste 18-års fødselsdage.

Udover repræsentanterne fra kommunerne vil der være repræsentanter på 18 år fra Grønland og Færøerne - foruden repræsentanter fra landets ungdomsorganisationer og fra sportens, kunstens og kulturens verden.

Læs også
Kronprinsessen deler overraskende beslutning - fravælger løberute
Læs også
Kronprinsessen deler overraskende beslutning - fravælger løberute

Når den kommende kronprins fylder 18 år, så kan han indtræde i statsrådet. Det sker fra den 14. november, hvorefter han kan arbejde som rigsforstander, når Dronningen eller Kronprins Frederik er forhindret.

Prinsen får dog ikke egen løn i form af årpenge, før han fylder 21 år, oplyser Kongehuset.


Nyhedsoverblik