Et få måneder gammelt dige på Enø Strand ved Karrebæksminde skulle egentlig sikre øens sommerhuse mod vandstigninger på op til to meter.
Sanddiget på Enø Strand har kostet knap 40 millioner kroner og skal sikre kysten på Enø mod klimaforandringer.
Men det sand, som diget er bygget af, er ifølge de lokale gået hen og blevet en plage.
De seneste dage med hård blæst vidner tydeligt om hvorfor. Sand fra diget ligger spredt ud over et stort område.
Situationen frustrerer blandt andre Süleyman Yücel. For to måneder siden åbnede han Café Kyst ved stranden på Enø.
Den tid har spisestedet flere gange været plaget af sandflugt fra diget.
Da han mødte ind på arbejde på caféen tidligere på ugen var han da heller ikke overrasket over, at caféen var sat til med sand.
- Det var ikke et kønt syn – alt var sandet til, og jeg tænkte oh my God, nu skal der gøres rent for tredje gang. For det er tredje gang, vi oplever det her, siger han og tilføjer:
- Men jeg opgav hurtigt, for det er uoverskueligt.
Süleyman Yücel viser blandt andet de planter frem, han har sat op på terrassen, hvor blomsterkasserne nu er fyldt med sand.
- Da vi åbnede, var der jord i blomsterkasserne, og de var grønne – de her kirsebærlaurbær, som I kan se nu – er fyldt med sand.
Planter skulle have skærmet for sandet
Det er Næstved Kommune, der har stået for at rejse diget, og herfra erkender centerchef Jens Bach, at der er et problem, der skal undersøges nærmere.
- Noget tyder på, at sandet måske er mere finkornet, og dermed blæser lettere end noget, der er lidt mere grovkornet, siger han.
Som forebyggelse har man plantet hjælme, der har skullet skærme for en potentiel sandflugt - men hjælmene har ikke vokset sig store nok endnu, fortæller Jens Bach.
- Omvendt kan man sige, at stranden også er bredere, end den var før – det kan sikkert også give noget mere fygning – og den bevoksning, der er planlagt, har haft svært ved at få fæste. Så jeg ved, der er ting, man skal forbedre her til efteråret.
Eftersom diget stod færdigt i marts i år, har det ikke været muligt at plante hjælmene tidligere, tilføjer Jens Bach.
1500 af Enøs grundejere, som har betalt for projektets opførelse, har modtaget 7,6 millioner i kroner i støtte af Kystdirektoratet.