Sankthansbål forbydes i store dele af regionen - her må du stadig lave bål

Der bliver ingen sankthansbål i år i flere vestsjællandske kommuner. Sådan lyder meldingen nu fra Danske Beredskaber.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere ugers tørke og afbrændingsforbud betyder nu, at sankthansbålet i flere kommuner er aflyst.

Sådan lyder meldingen fra Danske Beredskaber, der mandag har afholdt møde og besluttet, hvilke restriktioner, der kommer til at gælde for sankthansaften.

I Slagelse og Sorø kommuner er der indført et specifikt bålforbud. Det betyder et forbud mod bål af enhver art fra den 23. juni klokken 09.00 til den 24. juni klokken 08.59.

Ifølge Michael Djervad, der er beredskabschef i Slagelse Brand og Redning, kommer bålforbuddet i Slagelse og Sorø på baggrund af en grundig vurdering.

- Det har været en konkret vurdering ud fra, at den smule vand, vi har fået og har udsigt til at få, langt fra nok til, at man kan sige, at man bare kan brænde et bål af i den her knastørre natur, siger han. 

Stedvis regn er ikke nok

Det kan måske undre, at forbuddet fortsætter, når der det sidste døgn er faldet regn flere steder. Men det er der en god grund til, fortæller Michael Djervad.

- Der er områder, der har fået meget vand, og én kilometer derfra kan der være et område, der stort set ikke har fået vand. Så det er faldet enormt lokalt, samtidig mangler naturen rigtig meget vand, og der er simpelthen en meget vissen natur oven på jorden, og det forsvinder ikke, fordi vi lige får fem millimeter vand i et par regnbyger, siger han.

Michael Djervad beredskabschef Slagelse Brand og Redning
Foto: René Lind - Lind Foto

Regnen har dog hjulpet lidt, og det er det, der gør, at afbrændingsforbuddet i Slagelse og Sorø kun omfatter bål.

- Det vand, vi får i Slagelse og Sorø, kommer for tæt på sankthansaften til, at det kan nå at få en effekt på sankthans. Men det er nok til, at vi falder en smule i tørkeindeks, og vi er faldet en smule i brandfareindekset, og det gør, at vi kan nøjes med at regulere i bål til sankthansaften, siger Michael Djervad. 

Vurderer forbuddet løbende

Hvis det mod forventning skulle begynde at regne meget mere, kan det ifølge beredskabschefen komme på tale at ophæve afbrændingsforbuddet.

- Vi kigger hele tiden på situationen fra dag til dag og er klar til at ændre i forbuddet. Så hvis det lige pludselig viser sig at blive knastørt, så kan det være forbuddet bliver udvidet til at omfatte andre ting. Hvis det derimod kommer til at regne hver eneste dag frem til sankthans, så kan man ophæve forbuddet, siger Michael Djervad og fortsætter: 

- Det holder vi løbende øje med, for vi er ikke interesserede i at have et forbud og regulere i, hvad folk må og kan, hvis ikke det er nødvendigt og giver mening.

Læs også
Afbrændingsforbud rammer sommerhusområde
Læs også
Afbrændingsforbud rammer sommerhusområde

Hvis man bryder forbuddet, risikerer man ifølge beredskabschefen at få en bødestraf.  

Gælder alle former for afbrænding

I Slagelse og Sorø er afbrændingsforbuddet begrænset til bål, og man må derfor fortsat gerne bruge både grill og ukrudtsbrænder her, selvom beredskabet opfordrer til forsigtighed.

Anderledes ser det ud i Odsherred Kommune, Holbæk Kommune og Kalundborg Kommune, hvor man indførte et totalt afbrændingsforbud allerede i sidste uge.

Her omfatter forbuddet både bål, grill og ukrudtsbrænder,

Fra Vestsjællands Brandvæsen lyder meldingen, at forbuddet fortsat gælder, og her understreger man, at det gælder alle former for bål.

Uanset om det er med kul, træ, briketter eller andet brændsel, herunder også afbrænding i bålfad, samt afbrænding af haveaffald, skovaffald, øvrigt affald, halm, siv og lignende.

Samtidig er al udendørs brug af ovne, ildsteder, fakler, haveblus, stearinlys og lignende - også på og ved søer, på kystnært hav, ved holme og skær - ikke tilladt.

På Lolland-Falster, Midt- og Sydsjælland og Stevns tillader man fortsat sankthansbål. 

Også på det østligste Sjælland vil det være tilladt med sankthansbål, men ikke i det øvrige Danmark.

Afbrændingsforbud (gælder også bål) i disse kommuner:

  • Vestsjællands Brandvæsen (Odsherred, Holbæk og Kalundborg kommuner)

Bålforbud i disse kommuner 23. - 24. Juni:

  • Slagelse Brand og redning (Slagelse Brand og Redning dækker brandstationerne, Slagelse, Sorø, Korsør, Skælskør og Ruds Vedby).

Forventer ingen restriktioner:

  • Lolland-Falster Brandvæsen (Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune)

  • Midt- og Sydsjællands Brand og Redning (Faxe, Næstved, Ringsted og Vordingborg kommuner)

Forbudt i alle kommuner vest for Storebælt 

I alle kommuner vest for Storebælt kommer der enten totalt afbrændingsforbud eller et mere specifikt bålforbud, oplyser Danske Beredskaber.

Forbud mod bål og afbrænding besluttes af det lokale beredskab. Der kan også være variation i, hvor meget forbuddet dækker.

Det har været ualmindeligt tørt i Danmark den seneste tid. I forrige weekend nåede DMI's landsdækkende tørkeindeks op på 10, som er det højeste niveau på skalaen.

Så højt har det ikke været siden den historisk varme sommer i 2018, hvor det landsdækkende tørkeindeks ramte 10,0 i juli.

Siden forrige weekend er der dog faldet regn flere steder i landet i form af byger.

Læs også
Sommervejret får selskab af længe ventet våd gæst
Læs også
Sommervejret får selskab af længe ventet våd gæst

Alligevel vurderer Beredskabsstyrelsen, at brandfaren er høj i størstedelen af landet. Det fremgår af styrelsens brandfareindeks.

Derudover er beslutningen om, hvorvidt et beredskab har besluttet at indføre enten afbrændingsforbud eller bålforbud taget med udgangspunkt i dugfriske prognoser fra DMI.

Sankthansaften fejres på fredag. Der er tradition for at tænde bål og synge midsommervisen.


Nyhedsoverblik