Sjællandsk mose genopstår til gavn for natur og klima – i dag kom ministeren forbi

Den Danske Naturfond og Holbæk Kommune genopretter 100 ha natur i Store Åmose på Sjælland. Mandag kom miljøminister Lea Wermelin (S) på besøg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et stykke af Store Åmose genoprettes i Holbæk Kommune. Det er kommunen, der sammen med Den Danske Naturfond, står for projektet.

Store Åmose midt mellem Holbæk, Sorø og Kalundborg er med sine 3-4.000 ha Danmarks største lavmose. Genopretning af mosen har været på tale i årtier, men nu er første skridt endelig taget.

quote Jeg oplever, at vi lige nu står midt i en folkebevægelse for vildere natur

Lea Wermelin (S), miljøminister

I dag besøgte miljøminister Lea Wermelin (S) området for at høre om det unikke samarbejde, der blandt andet skal sikre en del af kommunens klimamål.

- Jeg oplever, at vi lige nu står midt i en folkebevægelse for vildere natur – at det er gået op for os alle sammen, at sommerfuglen, bierne, insekterne og mange af vores arter er i hastig tilbagegang. Den gode nyhed er, at vi kan faktisk alle sammen gøre noget, særligt der hvor kommunerne også spiller en vigtig rolle med at være tovholder på nogle af de meget store projekter, som det her vil være, siger hun til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet...

Miljøminister Lea Wermelin (S) trak i dag i gummistøvlerne og besøgte Åmosen.
Miljøminister Lea Wermelin (S) trak i dag i gummistøvlerne og besøgte Åmosen. Foto: Line Strand - TV2 ØST - Arkivfoto

Genopretningen af højmosen giver en sikker klimagevinst, fordi det mindsker udslip af CO2 til atmosfæren.

- Det er jo et fantastisk projekt, og det er noget, man har arbejdet på i årtier, så der er et kæmpe potentiale, både i forhold til at passe på en værdifuld natur, som kan blive endnu mere værdifuld, men jo også i forhold til hele klimapotentialet – at få nogle af de jorde ud af landbrugsdrift, som ellers gasser meget af de drivhusgasser, som vi gerne vil have væk, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.


Odder, trane, havørn, og insekter får nye levesteder

Den Danske Naturfond har købt 100 hektar af Store Åmose ved Ulkestrup Lyng og vil sammen med Holbæk Kommune sikre den gamle højmose og levestederne for en række sjældne dyr og planter.

Det betyder, at nogle af de sidste rester af højmose på Sjælland genoprettes. Odder, trane, havørn, sjældne planter og insekter får nye levesteder, når vandet vender tilbage til den drænede mose og de tidligere dyrkede marker. Vandet er grundlaget for at genskabe den naturlige og aktive højmose.

- Store Åmose er et fantastisk område. Det rummer allerede nogle rigtig fine naturværdier, men det har et kæmpe potentiale, også på nationalt niveau, siger Flemming Nielsen, direktør i Den Danske Naturfond.

- De fugle, man kender fra landbrugslandet – de store rovfugle, der er en stor bestand af kronvildt, tranen yngler i området, odderen findes også. Når naturen først får et løft, er det i virkeligheden alle former for planter og dyr, der følger med.

Artiklen fortsætter under billedet...

- Store Åmose er et fantastisk område, siger Flemming Nielsen, direktør i Den Danske Naturfond, der sammen med Holbæk Kommune genopretter 100 ha natur i Store Åmose på Sjælland.
- Store Åmose er et fantastisk område, siger Flemming Nielsen, direktør i Den Danske Naturfond, der sammen med Holbæk Kommune genopretter 100 ha natur i Store Åmose på Sjælland.

Endnu større naturområde er muligt

Projektet rummer store muligheder for at samle et endnu større naturområde, hvis de lokale lodsejere er med på det. Derfor er det nye naturområde også starten på et langsigtet samarbejde, som et stort flertal i Kommunalbestyrelsen onsdag besluttede at sige ja til.

- I virkeligheden handler det her om, at vi i rigtig mange år kun har brugt naturen uden at passe godt på den, og nu er det tid til at give noget tilbage. Vi tager nogle af de områder herude – det område vi står i nu, og omlægger det til rigtig natur, siger borgmester i Holbæk, Christina Krzyrosiak Hansen (S).

- Det her sted, skal være et sted, hvor borgere i kommunen og fra resten af landet kan komme og opleve og være i naturen – selvfølgelig på naturens præmisser – det, tror jeg, bliver rigtig godt.

Artiklen fortsætter under billedet...

- Klimaet og biodiversiteten står rigtig højt på dagsordenen her i Holbæk Kommune, siger Christina Krzyrosiak Hansen, borgmester i Holbæk Kommune.
- Klimaet og biodiversiteten står rigtig højt på dagsordenen her i Holbæk Kommune, siger Christina Krzyrosiak Hansen, borgmester i Holbæk Kommune.

Hos Den Danske Naturfond er de glade for den politiske beslutning, men de håber også, at projektet på sigt kan udvides endnu mere:

- 100 hektar er i mange sammenhænge et stort og fint naturområde. Nu ligger det så i Store Åmose, som har et kæmpepotentiale. Vi er godt klar over, at hvis mulighederne er der - hvis lodsejerne i området er interesseret i det – så vil vi gerne mere end det, siger direktøren i Den Danske Naturfond.

Projekt er en del af Danmarks Vildeste Kommune

Projektet er sket som et led i Danmarks Vildeste Kommune, som er Miljøministeriets konkurrence, som har til formål at skabe en rigere natur og større biodiversitet til gavn for både dyre- og planteliv.

- Vi har selvfølgelig tilmeldt os konkurrencen, for vi vil også være en vild kommune. Vi har ikke været dygtige nok i Holbæk Kommune til at prioritere og pleje naturen, til at prioritere vild blomstring og til at prioritere at være med i et projekt, som det her. Det vil vi, og det skal vi også, og derfor er vi med i den her konkurrence, siger borgmester Christina Krzyrosiak Hansen.

En væsentlig gevinst ved naturgenopretningen er også mere vand, der gendanner mosen og er med til at sikre bevarelsen af et helt unikt stenaldermiljø. Derfor har Slots- og Kulturstyrelsen støttet købet med to mio. kr.


Nyhedsoverblik