Sjaskvåd februar: Så meget regn er der faldet i din kommune

Seks måneder med regn har fået brønde og marker til at bukke under, men det våde vejr ser ud til at fortsætte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Regn, regn og atter regn. Sådan har det set ud, når man har kigget ud ad vinduet de sidste mange måneder. Efteråret var især en våd fornøjelse, så våd, at DMI, siden 1874, kun har målt noget lignende én gang før. 

Det våde vintervejr er forsat ind i 2020, og det betyder, at Danmark flere steder ligger under vand. 

- Vi kommer fra 2019, som var et rekordår, når det kommer til nedbør, og efteråret var også rekord. Nu er vi i februar, som også er rekord, fortæller Mikael Scharling, som er klimatolog hos DMI.

Endnu en regn-rekord  

Februar har været rekordvåd. På Vest- og Sydsjælland samt Lolland og Falster er der allerede faldet 75,6 millimeter regn. Til sammenligning faldt der 37,8 millimeter regn i februar 2019.

quote Alt det vand, som er kommet, har ikke noget sted at løbe hen

Mikael Scharling, Klimatolog hos DMI

Når himlen åbner sig på den måde, er det normalt ikke et problem, men fordi efteråret også har været virkelig vådt, skaber de store vandmasser problemer, forklarer klimatolog ved DMI Mikael Scharling. 

- Det der normalt sker er, at jorden tørrer ud hen over sommeren, og så skal vanddepoterne i jorden fyldes op igen hen over vinteren. Men depoterne blev allerede fyldt op i efteråret. Det gør, at alt det vand, som er kommet efterfølgende, ikke har noget sted at løbe hen. Derfor står der åbent vand på markerne, siger Mikael Scharling. 

Artiklen fortsætter under grafikken.

Top tre vådeste kommuner 

Selvom det våde vejr i efteråret og frem til nu er gået hårdest udover Fyn og Jylland, så kæmper flere kommuner på Sjælland også med vandet. 

Artiklen fortsætter under videoen. 

I Slagelse har regnen givet problemer for landmændene, som ikke kan komme ud og sprede gylle på deres marker. 

Værst er det gået udover Lolland, Ringsted og Sorø kommuner. 
I Lolland Kommune har man i februar indtil nu fået 79,3 millimeter regn, hvor der i februar 2019 faldt 22,0 millimeter regn. 

- En af konsekvenserne ved, at det har regnet så meget og så længe er, at der skal meget lidt til, at der kommer oversvømmelser, for der er ikke kapacitet i vandløb, åer og jorden til at få vandet drænet væk. Derfor går de nemt over deres bredder, siger Mikael Scharling. 

quote Der er ikke kapacitet i vandløb, åer og jorden til at få vandet drænet væk

Mikael Scharling, Klimatolog hos DMI

Bil, regnvejr
Læs også
Regn og atter regn - den vådeste februar der nogensinde er målt
Bil, regnvejr
Læs også
Regn og atter regn - den vådeste februar der nogensinde er målt

I modsatte ende af skalaen har Stevns Kommune været den tørreste kommune i regnionen i februar måned. Der er der faldet 67,6 millimeter regn. 

Artiklen fortsætter under videoen.

I Odsherred Zoo fik de store mængder nedbør også konsekvenser. Regnen oversvømmede indhegningerne, og derfor kunne de ikke længere modtage flere dyr. 

Mere vand i vente

Selvom regnen ikke vælter ned fra himlen lige nu, så spår Mikael Scharling, at vi skal vænne os til at have paraplyen og regnjakke inden for rækkevide i fremtiden.

quote Kigger vi på gennemsnittet over mange år, så har nedbøren været stigende

Mikael Scharling, Klimatolog hos DMI

- Der er variationer fra år til år, men kigger vi på gennemsnittet over mange år, så har nedbøren været stigende, siden vi startede med at måle i 1874 til i dag. Samtidig får vi varmere temperaturer, og når det bliver varmere, kan der også falde mere nedbør, fordi der er mere fugt i luften, siger Mikael Scharling. 


Nyhedsoverblik