Skadelige PFAS-stoffer findes flere steder - men forbrugerne ved det ikke

De skadelige fluorstoffer PFAS findes fortsat i en lang række produkter. Men forbrugerne er ikke klar over det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De skadelige fluorstoffer PFAS kan være i alt lige fra tøj, sko, stegepander og deodoranter.

Evighedskemikalierne, som de også kaldes, gør produkterne vand- og fedtafvisende. Men de er svært nedbrydelige og skadelige for både os og miljøet.

Det er dog de færreste forbrugere, der er klar over, hvilke produkter, der indeholder PFAS. En megafonundersøgelse foretaget for Miljøministeriet viser, at hele 80 procent af danskerne ikke ved, hvordan de skal undgå at købe produkter med PFAS i.

Derfor har Miljøstyrelsen nu iværksat en ny kampagne, der skal klæde forbrugerne bedre på.

- Når vi køber produkter uden PFAS, så er vi med til at nedsætte den mængde af PFAS, vi bliver udsat for i vores hverdag og mængden af PFAS i vores samfund generelt, siger Grete Lottrup Lotus, der er funktionsleder i Miljøstyrelsen.

Kampagne om PFAS

Miljøstyrelsen har fokus på tre produktgrupper, man skal være særligt opmærksom på nemlig kosmetik, outdoortøj- og udstyr og imprægneringsmidler.

- Det er nogle produktgrupper, hvor der ofte er hudkontakt eller indånding, og hvor der findes nogle alternativer på markedet, man kan vælge i stedet, siger Grete Lottrup Lotus.

Læs også
Ingen har styr på hvor meget PFAS, der findes i kommunerne
Læs også
Ingen har styr på hvor meget PFAS, der findes i kommunerne


For at undgå produkter med PFAS skal man se efter miljømærker som Svanemærket, EU-Blomsten, GOTS eller OEKO-TEX.


Efterlyser ny mærkningsordning

Kenneth Nielsen er formand for Korsør Natur- og Kogræsserforening og har selv et højt indhold af PFAS i kroppen, fordi han uforvarende har spist kalvekød forgiftet med PFAS.

20210916-193946-L-6000x4000ma
Læs også
PFAS-forgiftede indleder erstatningssag
20210916-193946-L-6000x4000ma
Læs også
PFAS-forgiftede indleder erstatningssag

Han roser kampagnen, men han synes stadig, det som forbruger kan være svært at gennemskue, hvilke produkter der er PFAS i. Et dilemma han selv stod i, da han selv skulle købe ny sofa:

- Vi undersøgte inde på Ikeas hjemmeside, og vi spurgte også derinde, om de vidste, hvad der var i den her behandling, som sofastoffet havde fået, men det vidste de ikke, og det vil sige, vi køber reelt set noget i blinde, som vi ikke ved om indeholder PFAS eller ej.

Formand for Korsør Natur- og Kogræsserforening Kenneth Nielsen forsøger selv at undgå produkter med PFAS i, men synes, det kan være svært at navigere i.
Formand for Korsør Natur- og Kogræsserforening Kenneth Nielsen forsøger selv at undgå produkter med PFAS i, men synes, det kan være svært at navigere i. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Derfor mener Kenneth Nielsen, at der er brug for en endnu bedre mærkningsordning:

- Jeg synes, det vil være en rigtig god idé, at det skal stå på produkterne, hvis de indeholder PFAS af den ene eller anden slags, lidt ligesom vi har andre mærkningsordninger, for så har folk en reel mulighed for at vælge tingene fra, fastslår han.

Læs flere gode råd til at undgå PFAS i produkter på Miljøstyrelsens hjemmeside.


Nyhedsoverblik