1.500 flere læger, én kæmperegion på Sjælland, fem nye kronikerpakker og 17 nye sundhedsråd.
Det er bare nogle af hovedlinjerne i den nye sundhedsaftale, som regeringen og fire støttepartier præsenterede fredag formiddag.
TV2 ØST's sundhedsreporter, Eva Højrup, ser perspektiverne i aftalen, men hun har også sine bekymringer.
- Den største udfordring er, at vi mangler læger, men der vil blive uddannet langt flere læger de kommende år. I alt omkring 5.000 læger og så håber jeg, at nogle af de ekstra læger har lyst til at flytte ned i vores område eller pendle hertil, fortæller Eva Højrup.
Det kommer til at kræve en enorm og dedikeret indsats at nå i mål lokalt og nationalt
Rekrutteringsudfordringerne er da også til at føle på.
Flere unge lægestuderende fra Køge har tidligere fortalt til DR, at de ikke ønsker at pendle til eksempelvis Lolland og Falster.
Og hvis Region Sjælland skulle have samme dækning med speciallæger som Region Hovedstaden, skulle der ansættes 373 ekstra speciallæger i regionen.
Derfor har regeringen og støttepartierne fokus på at gøre arbejdsmiljøet mere spændende og udfordrende, hvilket kan være med til at lokke flere unge læger til Sydsjælland og øerne.
- Vi er en stor pendlerregion og mange er vant til at køre langt til deres arbejde, så derfor er jeg faktisk ikke så nervøs for det. Hvis arbejdsforholdene er attraktive, vil folk gerne pendle, og nu får lægerne jo færre patienter og mere tid til den enkelte, mange læger brænder for deres lægegerning og i vores område kan man virkelig gøre en forskel for syge borgere og være med til at gøre uligheden i sundhed mindre, siger Eva Højrup.
Mere bureaukrati?
Sundhedsreformens overordnede mål er at skabe bedre patientforløb, fortæller sundhedsreporteren videre.
- Grundlæggende handler denne her reform om, at nu skal patienterne ikke skubbes rundt i de forskellige systemer længere og risikere at falde ned mellem to stole. Samarbejdet på tværs skal styrkes, siger Eva Højrup og fortsætter.
- Det samarbejde, der er nu, hvor den praktiserende læge kan indlægge en patient på et af regionens sygehuse, og så derfra udskriver til kommunerne kalder man Bermuda-trekanten i fagkredse, fordi det simpelthen er et helvede at være i, fordi det er tre forskellige kasser, der skal betale. Derfor skubber man problemet rundt og der er ingen, der ved, hvem der rent faktisk har ansvaret, og det er synd for patienten. Nu får de praktiserende læger i yderområderne en nøglerolle, de får mere tid til den enkelte, fordi de skal have færre patienter, så de bliver tovholdere for patienterne på en ny og bedre måde, fortæller hun.
Men det bliver ikke endnu værre set i lyset af de nye sundhedsråd? Bliver det ikke bare mere administration og mere bureaukrati?
- Det er i hvert fald ikke dét, der er meningen, tværtimod. Sundhedsrådene bygger videre på de sundhedsklynger, der eksisterer i forvejen, og her har samarbejdet faktisk fungeret rigtig godt, fordi både de praktiserende læger, sygehusene og kommunerne har kunnet drøfte samarbejde på tværs. Det er der kommet nogle innovative samarbejder ud af, blandt andet et, hvor lægerne tager fra sygehusene ud i kommunerne og går stuegang, fortæller Eva Højrup.
Psykisk sygdom og fysisk sygdom
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) fortalte også på pressemødet fredag formiddag, at psykiske sygdomme og fysiske sygdomme skulle ligestilles.
- Det kommer til at kræve en enorm og dedikeret indsats at nå i mål lokalt og nationalt. Den aftale skal være til gavn for alle. Og det er patienterne, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).
Sundhedsreporter Eva Højrup er positiv over handlingen, men usikker på om, hvorvidt det kan realiseres.
- Psykiatrien har været nedprioriteret i mange år, og det betyder, at der er et kæmpe hængeparti i dag. Det er et område, som det bliver svært at nå i mål med, forklarer hun.
- Der mangler så meget personale. På Psykiatrisygehuset i Slagelse kan de nogenlunde følge med i at rekruttere. Omvendt har de på Oringe Psykiatrihospital i Vordingborg rigtig, rigtig svært ved det. Men det er et vigtigt signal at sende, at man nu sidestiller psykiatrien med de fysiske sygdomme, for dét at have en psykisk sygdom er en enorm belastning, siger Eva Højrup.