- Du skal altid have omtanke, når du bruger åben ild i naturen eller i haven.
Sådan lyder det gode råd fra beredskabschef Henrik Nilson fra Midt- og Sydsjællands Brand og Redning, før weekenden, hvor foråret svinger sig op til egentlige sommertemperaturer med masser af sol over regionen. Der forventes op til 22 grader mange steder allerede fredag i vores område.
Der har de seneste dage været adskillige brande i naturen. Det så man blandt andet ved Tølløse torsdag, ved Haslev onsdag, ved Faxe onsdag, ved Tølløse tirsdag, ved Holbæk tirsdag, ved Holbæk mandag og ved Faxe søndag. Dertil kommer en række brænde i folks haver og huse.
Flere personer er blevet sigtet for uforsigtig omgang med ild i forbindelse med brandene - blandt andet er to ansatte fra en virksomhed ved Jyderup blevet sigtet, efter de havde tømt aske fra et pillefyr ud i naturen.
Gløderne fra asken havde antændt noget buskads, og et område på størrelse med en fodboldbane i en granplantage brændte. Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.
Også en episode, hvor gløder fra afbrænding af brugte papkasser spredte sig, har ført til sigtelser.
Ifølge DMI, så er det kombinationen af blæst og masser af sol, der gør naturen så tør.
- Det er tør luft, der blæser ind over os, og det bliver det ved med nogle dage. Lørdag kan der komme 23 grader nogle steder på Sjælland, men så er det nok også slut. I næste uge ser det ud til, at der kommer noget regn, siger meteorolog Andy Ahumada.
Langt fra forbud
DMI har tidligere haft et særligt tørkeindeks, som kunne hjælpe med at afgøre den akutte brandfare, hvor man befinder sig lige nu. Dette indeks er dog lige nu ramt af fejl og er ikke tilgængeligt. Derfor er der heller ikke noget overordnet overblik over, hvordan det ser ud landet over.
Vi er dog meget langt fra et egentlig afbrændingsforbud i forbindelse med en tørke, understreger beredskabschef Henrik Nilson.
- Vi ser mange brande i naturen på denne årstid - det er ikke usædvanligt. Og det er slet, slet ikke så tørt, som vi nogen gange har set. Men det er naturligvis rigtig vigtigt, at folk er forsigtige, når de omgås åben ild. For eksempel er det rigtig vigtigt at have vand med, når man tænder op i grillen eller på en bålplads, siger han.
Nogenlunde den samme opfordring lyder fra politiet.
- Husk at det er tørt derude og at selv små gløder let udvikler sig. Brug ukrudtsbrænder og åben ild med omtanke. Hav vand klar, når du tænder bål eller gasbrænder. Forlad ikke åben ild og vær sikker på, at der ikke er gløder, der kan antænde tørt materiale, siger Charlotte Tornquist fra Midt- og Vestsjællands Politis presseafdeling.
De fem gode grillråd
Brug aldrig brandfarlige væsker, når du griller og tænder bål – det er sikrest at tænde op med grillstarter eller optændingsblokke.
Grill kun udendørs – ved brug af grill f.eks. i en udestue er der fare for kulilteforgiftning, som er livsfarlig.
Hav altid vand i nærheden – så kan du nemt slukke, hvis en glød får fat i tørt buskads, dugen på bordet eller andet brændbart, og du kan køle huden, hvis du bliver forbrændt. Det er også en god idé at nedkøle din grillstarter efter brug.
Placer grillen eller bålet i sikker afstand og på et stabilt underlag – generelt er det vigtigt at holde afstand til tørre planter, bygninger og andet, der kan brænde.
Aske og kulrester skal være helt kolde, før du smider dem ud eller forlader bålpladsen – det kan tage over et døgn, før asken og kulresterne er kolde, og der ikke er gløder tilbage.
Kilde: Danske Beredskaber