Der er en sommerpakke på fem millioner kroner på vej til alle medarbejdere på fødeområdet i Region Sjælland. Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.
Det er regionsrådets håb, at sommerpakken kan bidrage til at gøre det mere attraktivt at arbejde på fødeafdelingerne i Roskilde, Slagelse, Holbæk og Nykøbing Falster.
- Vores dygtige personale på fødeafdelingerne yder hver dag en stor indsats med at sikre, at de gravide og fødende i Region Sjælland får en god og tryg oplevelse, og derfor er der generelt stor tilfredshed med at føde på regionens fødeafdelinger i Slagelse, Holbæk, Roskilde og Nykøbing Falster, udtaler regionsrådsformand Heino Knudsen i pressemeddelelsen og forklarer videre:
- Der er en særlig udfordring på fødselsområdet i Region Sjælland i løbet af sommeren. Vi synes, det er rimeligt, at vi ser på, om vi kan gøre det mere attraktivt for alle faggrupper, det vil sige både jordemødre, fødselslæger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og lægesekretærer, at bidrage i denne særlige situation.
Flere travle fødeafdelinger
Sommerpakken er en af flere indsatser, som Region Sjælland har lavet på fødeområdet den seneste tid.
I slutningen af maj indgik regionen og Jordemoderforeningen en lokalaftale, som blandt andet betød, at jordemødrene fra juni ville få minimum 1000 kroner mere i løn om måneden.
Indsatserne på fødeområdet sker efter regionen i en længere periode har haft udfordringer med at rekruttere og fastholde medarbejdere, særligt på Roskilde Sygehus, hvor hver tredje jordemoderstilling er ubesat.
Som en konsekvens af det besluttede Region Sjælland for godt en måned siden at sende næsten hver femte fødende til et andet sygehus.
Det betyder, at 45 gravide, der skulle have født på Roskilde Sygehus, hver måned frem til september bliver tilknyttet enten Slagelse, Holbæk eller Nykøbing Falster sygehuse.
På fødeafdelingen på Holbæk Sygehus lyder meldingen nu også, at der er ekstra travlhed. Til DR P4 Sjælland fortæller Maria Jakobsen, der er jordemoder og tillidsrepræsentant, at de har flere fødsler, end de er normerede til.
Det løser de ved, at jordemødrene tager ekstra vagter. Lige nu har jordemødrene i gennemsnit hvad der svarer til en ekstra arbejdsuge om måneden, fortæller Maria Jakobsen.
- Jeg er bekymret for, om jordemødrene kan holde til det, siger hun til DR P4 Sjælland.
Penge kan gå til ekstravagter
De fem millioner i sommerpakken er ifølge regionen ikke øremærket til noget bestemt udover altså at gavne fødeområdet.
Men regionen skriver, at pengene for eksempel kan gå til at gøre det mere fordelagtigt for medarbejderne på fødeområdet at tage ekstravagter.
Pengene bliver fordelt efter aftale med de relevante faglige organisationer, som Region Sjælland nu har indkaldt til forhandlinger om udmøntningen af sommerpakken.
- Det er vigtigt, at vi får medarbejdernes indspark til, hvordan vi kan få størst gavn af sommerpakken. Fra regionsrådets side er vi optaget af, at pengene i så høj grad som muligt bidrager til fødsler af høj kvalitet og til at forbedre personalets arbejdsvilkår, siger Heino Knudsen.
Sommerpakken finansieres af den fødselsaftale, der for nylig er indgået på Christiansborg som en del af finanslovsforhandlingerne. Der er blandt andet sat en pulje af på 51,1 millioner kroner til en rekrutterings- og fastholdelsespakke i 2022, hvoraf Region Sjælland råder over 7,7 millioner kroner.
Heraf går fem millioner kroner til en sommerpakke, mens de resterende penge endnu ikke er udmøntet.
Ny fødeplan er på vej
Sommerpakken er Region Sjællands indsats på fødeområdet her og nu. Derudover kommer der også en ny fødeplan, som på den længere bane skal sikre gode forhold for de fødende og for medarbejderne på fødeområdet, garanterer regionen.
- En ny fødeplan er hjørnestenen i at sikre et godt arbejdsmiljø for ansatte på fødeafdelingerne samt et godt og nært fødetilbud af høj kvalitet til de fødende kvinder. Vi er glade for det gode samarbejde med medarbejderne og de faglige organisationer om at sikre rette rammer for fødeområdet i Region Sjælland, siger Anne Møller Ronex, 1. næstformand og formand for Sygehusudvalget i Region Sjælland.
Fødeplanen forventes at være politisk vedtaget omkring årsskiftet, skriver regionen, og den vil tage udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens 'Anbefalinger for svangreomsorgen' fra 2021 og Sundhedsstyrelsens 'Anbefalinger for organisering af fødetilbud' fra 2021.