Omkring 10 gange nævnte statsminister Mette Frederiksen forskellige steder i vores område.
Selvom coronakrisen fyldte meget, så blev der også tid til at tale om en bedre sammenhæng mellem land og by.
- Næsten hver anden dansker bor uden for de større byer. Danmark er så lille, at uanset hvor du befinder dig er du aldrig mere end 50 kilometer fra havet. Alligevel er mulighederne blevet mere skævt fordelt, sagde hun.
Du kan ikke længere blive lærer i Haslev. Nu skal du til Roskilde eller Vordingborg
- Du kan ikke længere blive lærer i Haslev. Nu skal du til Roskilde eller Vordingborg. Du kan ikke mere gå på erhvervsskole i Maribo. Nu er det nærmeste sted Nakskov eller Nykøbing.
Efterlyste det nære sundhedsvæsen og nærpoliti
Statsminister Mette Frederiksen efterlyste også det nære sundhedsvæsen og nærpolitiet i de mindre byer:
- I mange byer der tidligere havde et sygehus, er det blevet lukket. I Kalundborg, Fåborg, Dronninglund. Politistationer er nedlagt. Nogen siger, at sådan er udviklingen. Men det er ikke udvikling. Mange steder er det snarere afvikling, sagde hun.
Men sådan behøver det ikke være, mener Mette Frederiksen. Hun ønsker at ændre den udvikling og skabe levende landdistrikter med bedre mulighed for bosætning med lettere adgang til praktiserende læger, nærpoliti og uddannelse i nærområderne.
Vi skal både have en stærk hovedstad, velfungerende provinsbyer, små bysamfund og levende landdistrikter
- Vi kan ændre det, hvis vi vil (…) Vi skal både have en stærk hovedstad, velfungerende provinsbyer, små bysamfund og levende landdistrikter. Jylland, Sjælland, Fyn og øerne kan noget andet end hovedstaden. Naturen er tættere på. De mindre samfund oplever et stærkt fællesskab. Måske slår både uret og hjertet lidt roligere, sagde Mette Frederiksen i sin tale.
En pointe, der bliver rost af blandt andre Landbrug og Fødevarer.
Budskaber hyldes af Landdistrikternes Fællesråd
Der var nogle vigtige signaler om decentralisering i statsministerens nytårstale, mener Landdistrikterne.
Regeringen er på vej med nye initiativer, der skal bringe nærheden tilbage. Budskaberne bliver modtaget med klapsalver fra Landdistrikternes Fællesråd, skriver de i en pressemeddelelse.
- Jeg synes i den grad, at statsministeren i nytårstalen kom med en erkendelse af, at vi mangler nærhed og balance i vores land. Samtidig kom hun med en række vigtige signaler om at styrke sammenhængskraften på tværs af landet og sætte gang i en reel decentralisering i forhold til fx politi, uddannelser og sundhedsvæsen, siger Landdistrikternes Fællesråds formand Steffen Damsgaard og fortsætter:
Skoler er lukket, sygehuse er samlet og politistationer er rykket længere væk fra de mindre byer
- Der er i mange år sket en skævvridning og centralisering i Danmark. Skoler er lukket, sygehuse er samlet og politistationer er rykket længere væk fra de mindre byer. Udviklingen er kun gået i én retning, og det er mod en tendens til at samle flest offentlige og private servicefunktioner i og omkring de største byer og centre.