Steen har droppet gasfyret - sparer 1.000 kroner om måneden

7.065 gasfyr er alene de sidste to år blevet kasseret i vores område, når huse har skiftet varmekilde fra gas til andre varmekilder. Det er mindre end i Jylland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Da Putin gik i krig, og vi skulle købe hans gas, så sagde vi fra. Så bestilte vi en varmepumpe.

Sådan siger Steen Egholm fra Næstved, der bor i en af de lidt mere end 7.000 husstande i vores område, der de seneste to år har revet gasfyret ned fra væggen, og i stedet har fået installeret varmepumpe, pillefyr, fjernvarme eller andre varmekilder.

- Vi fik en varmepumpe først på året - og vi fik tilskud til den, så det hele kom ned og koste 80.000 kroner, siger Steen Egholm. 

Efter udskiftningen er Steen Egholms forbrug faldet med omkring 1.000 kroner om måneden.

Læs også
37 millioner kroner til varmepumper
Læs også
37 millioner kroner til varmepumper

Alt i alt har 7.065 borgere fra de ti kommuner med gasforsyning i vores område i løbet af 2022 eller 2023 udskiftet gasfyret med en anden varmekilde, viser tal, som det statslige gasdistributionsselskab Evida har trukket for TV2 ØST.

Der er dog store forskelle mellem, hvor stor en andel af kunderne, der udskifter gasfyret i Jylland og på Sjælland - og vi er på Sjælland langt bagud i forhold til den grønne omstilling i forhold til jyderne, viser en rapport fra Evida. 

Mens mellem 25 og 28 procent af jyderne med gasfyr har skiftet energikilde de seneste år, så er tallet kun 16 procent i vores landsdel. 

Det er samtidig problematisk i forhold til den samlede grønne omstilling i Danmark, fordi mere end halvdelen af alle gasfyr - 60 procent - står på Sjælland.

Læs også
SF og V vil skrotte gasfyr og gøre Danmark uafhængig af naturgas
Læs også
SF og V vil skrotte gasfyr og gøre Danmark uafhængig af naturgas

Og det går alt for langsomt med omstillingen til grønne varmeformer, mener Katrine Bjerre fra interesseorganisation Synergi, der arbejder for, at Danmark reducerer sit energispild.

Katrine Bjerre vil gerne have større puljer til den grønne omstilling.
Katrine Bjerre vil gerne have større puljer til den grønne omstilling. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

- Vi mangler nogle meget tydelige signaler fra vores politikere om, at vi skal af med gassen. Regeringen forventer stadig, at vi har 110 gasfyr tilbage i 2035, hvor vi jo egentlig burde være helt fri af gassen, så der skal meget mere tempo til udrulningen af grøn varme, siger hun.

- Det er et problem i forhold til klimaet og til sikkerheden, fordi vi importerer gas fra for eksempel Rusland. Så det er rigtig vigtigt, at vi slipper fri af den afhængighed, vi har af gassen.

Flest har skiftet i Næstved

Også i vores landsdel er der store forskelle på, hvor flest har sagt farvel til et gasfyr. 

Flest har skiftet i Steen Egholms hjemkommune Næstved. 1.720 husstande har her således skiftet til andre varmekilder. Næstflest er skiftet i Slagelse, hvor 1.456 har sagt farvel til fyret. Tallene er ikke overraskende, da disse kommuner også er dem, der har flest gaskunder.

Det kan også være forklaringen på, at færre har udskiftet gasfyret i kommuner som Faxe og Kalundborg, hvor der er få gaskunder - og på Lolland og Falster er tallet i sagens natur nul, fordi ingen her i første omgang har haft muligheden for at få gasfyr.

Læs også
Væsentligt flere fjerner gasinstallationer uden autorisation
Læs også
Væsentligt flere fjerner gasinstallationer uden autorisation

Skiftet væk fra gas og over til mere grønne energikilder har været diskuteret i mange år.

Gennem årene har forskellige økonomiske hjælpepuljer skubbet til udviklingen - og det hjælper virkelig på omstillingen, mener Katrine Bjerre fra Synergi

- Lige nu står gas og oliefyr-udskiftningen stille, fordi puljerne er for små, og midlerne hurtigt er brugt. Det betyder, at mange projekter ikke kommer i gang. Det ser vi på Stevns, hvor 1.500 boligejere gerne vil have adgang til grøn fjernvarme, men ikke kan få det, fordi fjernvarmepuljen er tømt. Og det er rigtig ærgerligt, siger hun.

Erfaringen om hjælp fra de grønne puljer gælder også for Steen Egholm. Allerede i efteråret 2020 var han med i et indslag på TV2 ØST, efter et politisk flertal på Christiansborg åbnede en stor pulje for at droppe olie- og gasfyr til fordel for grønne energiformer.

- Det vil jeg gerne benytte mig af. Klimaet er jo supervigtigt - men nu kommer der noget økonomi med, som kan komme familien til gode, sagde han dengang på TV2 ØST.

Læs også
Steen kan spare tusindvis af kroner ved at skrotte gassen: - Det vil jeg selvfølgelig benytte
Læs også
Steen kan spare tusindvis af kroner ved at skrotte gassen: - Det vil jeg selvfølgelig benytte

Men selvom lysten allerede var der, så fik han ikke del i støttekronerne - og han valgte derfor at holde fast i sit gasfyr nogle år mere.

Steen Egholm fra Næstved foran den indvendige del af varmepumpen.
Steen Egholm fra Næstved foran den indvendige del af varmepumpen. Foto: Jessica Skovmose - TV2 ØST

- Da Putin så legede med prisen på gassen, så var det slut. Heldigvis kom vi med i en støtteordning, og det hele er bare godt for os økonomisk set. Vi bruger meget færre penge på al strømforbrug i husstanden nu, end vi brugte alene på gasregningen før, siger han i dag.

Forskellig pris på skifte

Det er meget forskelligt fra både by til by og hus til hus, hvad det koster at skifte væk fra gas til for eksempel fjernvarme eller varmepumpe.

Men i Næstved er tilslutningsafgiften hos Næstved Fjernvarme lige over 60.000 kroner for boliger under 300 kvadratmeter. I nabobyen Haslev koster en tilslutning dog lige nu kun 25.000 som led i en kampagne.

En varmepumpe koster typisk omkring 140.000 kroner inklusive installationen, oplyser flere leverandører på deres salgssider. Fælles for begge energiformer er dog, at de typisk vil gøre varmeregningen markant mindre i det lange løb.

Kun lille ændring på hus

Det var da også en minimal ændring på huset, som Steen Egholm oplevede, da han fik varmepumpe. Da kassen med gasfyret blev fjernet fra kælderen, blev der nemlig i stedet sat en ny kasse ind med en luft-til-vand varmepumpe, og varmen kommer derfor ud af de samme radiatorer i huset som før.

Læs også
Høje energipriser: Så meget kan du spare med en varmepumpe
Læs også
Høje energipriser: Så meget kan du spare med en varmepumpe

Steen Egholm var da heller ikke den eneste, der stod på spring for at udskifte gasfyret. Det viser søgemaskinen Googles opgørelser af søgninger fra de seneste år, hvor der netop i kommunerne i vores område er enorme stigninger i antallet af søgninger på 'gasfyr', 'luft til vand-varmepumpe' og 'udfasning af gasfyr', der især i Holbæk, Køge og Næstved er eksploderet.

Hos Steen Egholm har varmepumpen endnu ikke siddet et helt år, men familien er glad for den smarte maskine.

- På mange måder er det bare den rene lykke. Vi sparer penge, og det er godt for miljøet. Det er jeg rigtig godt tilfreds med, siger han.


Nyhedsoverblik