Du kan tilmelde dig jobbanken her
Region Sjællands Corona-jobbank for studerende, ledige og pensionister med sundhedsfaglige kompetencer har nu fået næsten 1300 tilmeldinger.
En af dem er Morten Plesner Nielsen, der bor og studerer i Nykøbing Falster. Om fem måneder er han færdig med sin uddannelse som social- og sundhedsmedhjælper.
Når man går på Sosu-uddannelsen, kan man godt lide at hjælpe andre og passe på andre
- Jeg er ret låst fast her, fordi skolen er lukket. Jeg kan se, at der er et stort pres på, så jeg vil gerne hjælpe, fortæller Morten Plesner Nielsen.
Han er netop færdig med sin praktik hos Team Maribo, hvor han var udekørende social- og sundhedsassistent.
Vil gerne have erfaring
Rigtig mange faggrupper har meldt sig på banen hos Region Sjælland, lige fra læger, sygeplejersker, og pædagoger, men altså også studerende på social- og sundhedsskolerne, sygeplejestuderende og medicinstuderende.
Bliver der brug for dem, der har meldt sig, vil de få løn efter gældende overenskomst eller efter individuel aftale, hvis de ikke er dækket af overenskomst, som eksempelvis nogle pensionister. Derudover kan der være nogle, der tilbyder støtte, bistand og service, som vil være frivilligt arbejde.
Morten Plesner Nielsens motivation for at melde sig er blandt andet af få nogle udfordringer og erfaringer. Han overvejer nemlig at studere videre til sygeplejerske.
- Jeg tror, det ligger meget i, at når man går på skolen her, så vil man gerne hjælpe de ældre eller de svage, som det her går hårdest ud over, siger Morten Plesner Nielsen.
Der vil blive brug for hjælp på regionens sygehuse og i de sociale tilbud, hvis alt for mange bliver smittede og syge på samme tid og dermed bliver indlagt. Det kan for alvor komme til at give travlhed. Derfor er regionsrådsformanden glad for den store tilslutning
- Det jo sådan en situation, som hele tiden udvikler sig, og det er rigtig vigtigt og rigtig positivt, at så mange har meldt sig så hurtigt. Det giver vores system en mulighed for at få et overblik over, hvad det er for nogle kompetencer, der har meldt sig, og dermed være på forkant i det øjeblik, vi får behov for det. Der er ikke nogen, der ved, hvordan og hvor hurtigt situationen udvikler sig, men vi ved at presset bliver større i den næste periode, siger Heino Knudsen (S).
Se i grafikken herunder hvor mange fra hver faggruppe, der har meldt sig.
På landsplan har over 10.000 mennesker tilmeldt sig til regionernes corona-jobbanker. Det fik Ældre- og Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at takke for den store opbakning på regeringens pressemøde om coronasituationen i Danmark tirsdag aften.
Engle på jorden
Også på Facebook har mange borgere kvitteret for tilslutningen med kommentarer og hjerter. Eksempelvis skriver Kirsten Merete Hansen fra Roskilde: Respekt til jer. I er Engle på jorden. Pas godt på hinanden og jer selv.
Regionens eget opslag med opfordringen til at melde sig på banen er blevet delt næsten 2000 gange, og da direktør for Næstved-, Slagelse og Ringsted sygehuse, Niels Reichstein Larsen, lagde samme opfordring ud, blev det delt næsten 6000 gange.
Der er ikke nogen, der ved, hvordan og hvor hurtigt situationen udvikler sig
Også formanden for Region Sjælland er taknemmelig.
- Det er meget, meget overvældende, og det viser jo i den grad det her samfundssind, som vi alle sammen bliver nødt til at udvise i øjeblikket. Og det viser også i den grad vores faste medarbejdere, at der er hjælpende hænder på vej, så vi også kan klare os igennem den her periode, vi har foran os, siger han.
På sygehusene er der netop nu stort fokus på at undgå, at personalet bliver smittet
- En af de allerstørste opgaver for os det er også at bestytte vores personale i det daglige arbejde, så de undgår smitte. Det er der rigtig meget fokus på ude på vores sygehuse, i vores psykiatri, på vores socialområde. Og det er jo helt afgørende for, at vi også kan løse opgaverne fremadrettet, fortæller Heino Knudsen.
Derfor er Morten Plesner Nielsen heller ikke bekymret.
- Det er jeg ikke så nervøs for, jeg tænker, jeg kan godt klare corona, hvis jeg endelig fik det. Dét at hjælpe andre, det er vigtigere, siger han.
Vi hjælper jo også til hverdag
Region Sjælland er nu i fuld gang med at registrere alle i deres system. De mennesker, der har tilmeldt sig, vil løbende blive kontaktet, når behovet kommer for at aflaste de faste medarbejdere.
- Nu gennemgår vi alle de her folk, der har meldt sig, og får dem ind i vores system, og så vil man løbende blive kontaktet, når vi får behovet. Det, der er vigtigt for os, er, at vi kan aflaste vores faste medarbejdere løbende, når behovet stiger ude i fronten. Der er allerede øget pres, og det ved vi vil stige i den kommende tid, fortæller Heino Knudsen.
Om der bliver brug for Morten Plesner Nielsen, ved han endnu ikke, men han er klar, når og hvis, de ringer.
- Jeg føler ikke, at det er en pligt, men når man går på Sosu-uddannelsen, kan man godt lide at hjælpe andre og passe på andre, og især at passe på de ældre og hjælpe de ældre. Det gør vi også til hverdag jo, siger han.