Syv personer blev dræbt - husker du decemberorkanen?

Decemberorkanen var den kraftigste orkan, der ramte Danmark i det 20. århundrede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Denne artikel blev første gang udgivet i december 2019 og genudgives i forbindelse med stormen Pia.

Busserne og togene stoppede med at køre. 

Flydriften blev indstillet, færgerne blev liggende i havnene, politiet frarådede al unødig udkørsel, og forsikringsbranchen opgjorde skaderne til cirka 13 milliarder kroner.

Fredag den 3. december 1999 ramte den kraftigste orkan i det 20. århundrede Danmark om aftenen og efterlod flere steder landet i en form for undtagelsestilstand, hvor folk i længere tid blandt andet var uden strøm.

quote Det er livsfarligt at gå ud, og der er ikke nogen, der kan komme ud og redde folk

Henriette Ladegaard, reporter på TV2 ØST

Syv personer mistede livet, og 800 blev kvæstet af decemberorkanens hærgen.

Meteorologerne havde set, at noget voldsomt var i vente.

- Vi var godt klar over, at det var en af de slemme. Men at det skulle blive århundredets orkan, havde vi nok ikke lige set komme, siger vagtchef Thyge Rasmussen, Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Reporter Søren Langhorn blæste næsten omkuld, mens han dækkede orkanen for TV2 ØST.
Reporter Søren Langhorn blæste næsten omkuld, mens han dækkede orkanen for TV2 ØST. Foto: TV2 ØST

I løbet af formiddagen den 3. december blæste det op ved Vestkysten. I løbet af eftermiddagen tiltog vinden i Sydvestjylland til orkanstyrke, og orkanen rasede i løbet af aftenen og natten hen over hele den sydlige del af landet.

Orkanen gik hårdt ud over de danske skove, og op mod fire millioner kubikmeter træ væltede under de kraftige vindstød. 

De væltede træer betød også spærrede veje og ødelagte højspændingsmaster.

Sådan opstod orkanen

  • Orkanen, der ramte Danmark om aftenen fredag den 3. december 1999, opstod natten før som et relativt udramatisk lavtryk på 976 hPa over Skotland.
     
  • Lavtrykket drog østover, og på sin tur over Nordsøen udviklede det sig eksplosivt til et have et lufttryk helt nede på 952 hPa og vindstyrker et godt stykke over orkanstyrke.
     
  • Danmarks Meteorologiske Institut navngav ikke storme og orkaner dengang, men lavtrykket fik senere betegnelsen decemberorkanen på grund af de historiske vindhastigheder.
     
  • Decemberorkanen havde den danske vindrekord, indtil orkanen Allan ramte Danmark i oktober 2013 med en højeste målt middelvind på 39,5 m/s og vindstød på 53,5 m/s. Men hvis vindmåleren ved Rømø ikke var blæst i stykker under Decemberorkanen, er det muligt, at rekorden havde bestået.

 

Kilde: Danmarks Meteorologiske Institut.

Vinden var så voldsom, at der langs den jyske vestkyst opstod stormflod. 

I statens skove væltede der flere millioner nåletræer, og det gik især hårdt ud over skovene i Sydvestjylland, hvor store områder med nåletræer blev fældet helt af orkanen.

Flere huse væltede i Slagelse

Orkanen ramte for alvor Sjælland og øerne klokken 18.00 den 3. december 1999, og nyhederne på TV2 ØST dækkede decemberorkanen massivt den pågældende aften og følgende dage.

- Velkommen til fredagens regionale nyheder midt i en storm, der snart bliver til orkan, indledte den daværende nyhedsvært Per Sten Nielsen nyhedsudsendelsen klokken 19.30.

quote En mand ved Viskinge er blevet dræbt af et væltet træ

Henriette Ladegaard, reporter på TV2 ØST

Straks stillede nyhedsværten om til reporter Henriette Ladegaard, der ude fra orkanen kunne oplyse, at samtlige politikredse i sendeområde ikke kunne overskue omfanget af skaderne.

- Generelt lyder advarslet bliv indenfor. Det er livsfarligt at gå ud, og der er ikke nogen, der kan komme ud og redde folk. 

- Lige nu sidder der en bilist i livsfare i Sønderskoven ved Ringsted, og der er et lægehold ude hos ham, men de kan ikke komme fra stedet igen, reporterede Henriette Ladegaard og fortsatte:

 

- Indtil nu ved vi kun, at en mand ved Viskinge er blevet dræbt af et væltet træ. Derudover kan jeg fortælle, at der er huse i Slagelse, der simpelthen er væltet. Der er et hus i Korsør, der er ved at vælte, der er husgavle i Ringsted, der er væltet. Sygeplejerskeskolen i Slagelse har mistet sit tag.

Den unge reporter blev kortvarigt afbrudt i sin opremsning, da et kraftigt vindstød ramte hende, og hun var måtte støtte sig til bygningen.

Læs også
Niårig dreng reddede sin mors liv under den kraftigste orkan i Danmark
Læs også
Niårig dreng reddede sin mors liv under den kraftigste orkan i Danmark

- Jeg kan også fortælle, at vi talte med Næstved Politi, der kalder det, vi taler om lige nu for ragnarok (verdens undergang red.). 

- De beder folk om ikke at ringe ind, medmindre det er akut livsfare, fordi de kan simpelthen ikke besvare alle opkald og hjælpe alle. Ring kun hvis der er livsfare, fortalte Henriette Ladegaard.

1.100 tvunget til at overnatte på kasserne

Den voldsomme orkan betød desuden, at cirka 1.100 personer var tvunget til at overnattet på Antvorskov Kaserne i Slagelse.

Efter flere timer i nogle strandede og kolde DSB-tog blev de indlogeret i forskellige lokaler og sale på kasernen, fordi togene ikke kunne krydse Storebæltsbroen på grund af nedstyrtede køreledninger.

quote Vi har siddet i togene i fem timer

Lasse Kristensen, pædagogmedhjælper

- Vi har siddet i togene i fem timer, fortalte pædagogmedhjælper Lasse Kristensen.

Med militære køretøjer blev passagerne bragt til kasserne, hvor de blev taget imod af militæret.

- Det var nogle meget charmerende unge mennesker, så jeg ville ønske, at jeg havde været 30 år yngre. Det var en meget fin modtagelse, fortalte pensionisten Yrsa Oline Jacobsen.

- Nu skal du ind og sove i sovepose, sagde den udsendte reporter fra TV2 ØST til hende.

- Ja, vil du med? spurgte Yrsa Oline Jacobsen.

Yrsa Oline Jacobsen.
Yrsa Oline Jacobsen. Foto: TV2 ØST

Men det var ikke alt sammen sjov. Flere andre steder i regionen strandede buspassagerer på grund af væltede træer, og færgerne fra Rødbyhavn og Gedser blev aflyst.

50.000 husstande mistede al strøm

Dagen efter fyldte orkanen stadig i nyhederne, og det lange oprydningsarbejde var begyndt.

50.000 husstande i TV2 ØST sendeområde var flere dage uden strøm, fordi el-ledningerne var blevet revet over af nedfaldne træer. 

quote Jeg kan ikke en gang malke en kø. Jeg har ikke kræfter til det

Hans Jørgen Larsen, gårdejer

Nogle husstande måtte vente op til en uge, inden de kunne få strøm igen.

For de ramte landmænd i området kunne orkanen udvikle sig til en katastrofe.

Flere buspassagerer var nødt til at skubbe et nedfaldet træ væk fra vejen, før bussen kunne fortsætte.
Flere buspassagerer var nødt til at skubbe et nedfaldet træ væk fra vejen, før bussen kunne fortsætte. Foto: TV2 ØST

- Mit problem er, at vi ingen strøm har, og vi ikke kan komme til at malke vores køer. Vi har 80 køer, der trænger til at blive malket nu. De plejer at blive malket klokken halv seks om morgenen, og nu begynder der at være pres på yveret, sagde gårdejer Hans Jørgen Larsen fra Vipperød.

Et hus på Lolland mistede halvdelen af taget under orkanen.
Et hus på Lolland mistede halvdelen af taget under orkanen. Foto: TV2 ØST

Han kunne ikke selv malke alle køerne med håndkraft.

- Jamen, jeg kan ikke en gang malke én ko. Jeg har ikke kræfter til det. Jeg ville få krampe i løbet af en halv ko, sagde han.

50.000 husstande i TV2 ØST sendeområde var flere dage uden strøm, fordi el-ledningerne var blevet revet over af nedfaldne træer.
50.000 husstande i TV2 ØST sendeområde var flere dage uden strøm, fordi el-ledningerne var blevet revet over af nedfaldne træer. Foto: TV2 ØST

Stormen ramte mod forventning hårdest omkring Korsør, Sorø og Ringsted. 

En fireetagers beboelsesejendom i Korsør mistede blandt andet øverste etage, og en del huse i regionen måtte gå vinteren i møde uden tage.

Alene lokalpolitiet i Holbæk oplyste, at de havde 582 tagdækninger på programmet dagen efter orkanens hærgen fredag aften og nat.


Nyhedsoverblik