En 48-årig familiefar, der er dømt for seksuelle overgreb og blufærdighedskrænkelser på mindreårige børn, idømmes en tidsubegrænset forvaringsstraf.
Østre Landsret har tirsdag valgt at skærpe dommen på tre år og seks måneders fængsel, som Retten i Roskilde idømte ham sidste år i november.
I byretten blev han kendt skyldig og dømt for 167 tilfælde af blufærdighedskrænkelse, fire seksuelle overgreb af mindreårige og besiddelse af 24.121 filer med børnepornografisk materiale.
Derfor bringer TV2 ØST ikke navnet
Ifølge TV2 ØSTs etiske retningslinjer kan vi offentliggøre navnet på en dømt person, hvis vedkommende idømmes mindst fire års fængsel, og der ikke er noget, der taler imod offentliggørelsen af navnet.
I den konkrete sag er den dømtes egne børn blandt de forurettede. Af hensyn til børnene bringer vi derfor ikke navnet.
For det mener Østre Landsret, at kravene for en forvaringsstraf er opfyldt, og idømmer den tidligere Ekstra Bladet-journalist forvaring.
Mandens forsvarer, Mette Maria Lorentzen, havde ellers procederet for påstand om frifindelse for forvaring, og stadfæstelsen af byrettens afgørelse.
Men sådan mente Østre Landsret det ikke og i stedet for en snarlig frihed, kan den 48-årig mand nu se frem til en tidsubegrænset forvaringsdom.
- Det kom bag på både ham og jeg. Vi synes ikke, at sagen havde karakter til en forvaringsdom, som landsretten har gjort, sagde Mette Maria Lorentzen efter domsafsigelsen.
Hun oplyser, at hun vil hjem og læse landsrettens afgørelse for at vurdere, om hun mener, at der er grundlag for at søge om at få sagen i Højesteret.
FAKTA: Hvad betyder forvaring?
* Sammen med fængsel på livstid er forvaring den eneste sanktion i dansk strafferet uden tidsbegrænsning.
* Modsat en anbringelsesdom, som gives til sindssyge kriminelle, så er forvaringsdømte egnede til at afsone i et fængsel.
* Kun personer, som dømmes for personfarlig kriminalitet og seksualforbrydelser, og som regnes for at være farlige, hvis de er på fri fod, kan idømmes forvaring.
* Efter tre års forvaring - og derefter en gang om året - har afsoningsstedet pligt til at tage stilling til, om foranstaltningen skal fortsætte.
* Rigsadvokaten har pligt til at sikre, at en forvaringsdømt ikke sidder længere end nødvendigt. Men det er op til retten at bestemme, om den dømte kan prøveudskrives, det vil sige løslades.
* Inden der sker prøveudskrivning, vil der i reglen være et længere forløb, hvor den dømte først får ledsaget udgang og siden får lov til at forlade fængslet på egen hånd.
* For at opnå de friheder kan Kriminalforsorgen stille en række betingelser, for eksempel at den dømte skal behandles med medicin.
* Gennemsnitligt svarer tidsforløbet omkring det at få bevilget udgang for en forvaringsdømt til, hvis der var tale om en tidsudmålt fængselsstraf på mindst 12 års fængsel.
Kilder: Rigsadvokaten
Anklager: - Han er farlig
Anklagemyndigheden har siden sagen kom for byretten i 2022 gået efter at få manden idømt forvaring. Derfor var anklager Yasmin Jensen godt tilfreds, da hun forlod Østre Landsret efter domsafsigelsen.
- Jeg er selvsagt tilfreds med landsrettens afgørelse. I anklagemyndigheden har vi hele vejen igennem haft påstand om forvaring, sagde hun.
10 år skjulte han sin afvigende seksualitet og filmede 31 mindreårige børn, mens de var nøgne. Ofrene var mandens egne børn, børnenes venner, naboens børn og et plejebarn. Dertil kommer ni udenlandske børn, han er kendt skyldig i at have krænket via internettet.
Anklageren lagde i sin procedure særligt vægt på, at manden ikke udviser tegn på skyldfølelse, og henviste til en mentalerklæring af manden, hvor psykiatere og Retslægerådet konkluderer, at manden er farlig for børn.
- Han har fortsat en seksuel interesse i mindreårige børn. Han mener ikke selv, at han har traumatiseret børnene, da de jo sov. Han er farlig, understregede Yasmin Jensen kort for domsafsigelsen.
Den 48-årige mand begik overgrebene, da han arbejdede han journalist. Senest var han ansat på Ekstra Bladet, og det var han også, da han i april 2021 blev anholdt og varetægtsfængslet.