Tidligere minister: Danmark kan være selvforsynende med gas om fem år

Danmark kan lave mere biogas, end vi kan bruge. Dermed kan Danmark være med til at stoppe indkøbet af Putins gas, siger biogasorganisation.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De lugter, og skaber meget tung trafik.

Sådan lyder kritikken mod de danske biogasanlæg. Men kritikken er forfejlet, og allerede i dag kunne Danmark skrue op for produktionen af biogasanlæg på de anlæg, som vi allerede har.

Det siger formanden for Biogas Danmark, Henrik Høegh, i et debatindlæg på den politiske nyhedstjeneste Altinget.

Læs også
Uheldige fjernvarmekunder rammes af stigende gaspriser
Læs også
Uheldige fjernvarmekunder rammes af stigende gaspriser

Henrik Høegh er tidligere fødevareminister og sad i Folketinget fra 2007 til 2015. Fra årsskiftet blev også kommunalpolitikken lagt på hylden, og nu er det altså som formand for Biogas Danmark, at han slår et slag for, at den danske biogasbranche allerede fra 2025-2026 kan dække 75 procent af det danske biogasbehov - og at vi kan være helt selvforsynende med gas fra 2027-2028.

Leverer knap en fjerdedel

I 2021 blev 23 procent af det danske gasforbrug leveret af lokalt fremstillet biogas. Den danske produktion kan dog allerede før næste vinter øges med 50 procent, siger Henrik Høeg i debatindlægget.

Efter at Rusland den 24. februar invaderede Ukraine, er spørgsmålet om energikilder for alvor blusset op. Rusland står for omkring 40 procent af gasleverancen til EU-landende, og vil man gøre sig fri af russisk gas, skal man derfor se sig om efter alternativer. 

Henrik Høegh ser gerne, at de danske tilskudsordninger til biogas bliver ændret, så man kan komme hurtigere i gang.

Læs også
Eksperter: Gasledning til sukkerfabrikkerne bør genovervejes for at vriste sig fri af russisk gas
Læs også
Eksperter: Gasledning til sukkerfabrikkerne bør genovervejes for at vriste sig fri af russisk gas

- Et af de vigtigste skridt frem mod målet om total udfasning af den russiske gas er at fremrykke de biogaspuljer, der blev vedtaget i klimaaftalen for energi og industri i 2020, således at de realiseres med fem petajoule i 2024 og fem mere i 2025, skriver han.

Disse ordninger sikrer, at der er en mindstepris på biogas - men det er en hjælpeordning, der med de nuværende gaspriser vil være helt uden betydning, og ikke komme i spil.

Gasledning er afgørende

Den tidligere minister ser det dog som afgørende, at en planlagt gasledning til Lolland og Falster opføres som planlagt.

Læs også
Virksomheder må lægge nødplan - står forrest hvis russerne lukker for gassen
Læs også
Virksomheder må lægge nødplan - står forrest hvis russerne lukker for gassen

- Gasledningen er nødvendig for, at de lokale bioressourcer kan udnyttes på lokale biogasanlæg, der sikrer, at bioressourcer og gødning fra biogasanlæggene ikke skal transporteres over lange afstande, siger han. 

Du kan læse hele debatindlægget på Biogas Danmarks hjemmeside.


Nyhedsoverblik