Hvad ville du gøre, hvis du som nyuddannet med familie, eget hus og hund, blev presset til at arbejde langt fra det sted, du havde slået dig ned?
Det her er ikke tvang
Det er realiteten for mange kommende nyuddannede læger med den nye aftale, regeringen har præsenteret torsdag morgen.
Fra årsskiftet og seks måneder frem har de alment praktiserende læger nemlig langt færre muligheder for at vælge, hvor de vil arbejde henne.
Aftalen skal 'give bedre og mere rimelig' fordeling af læger til områder, hvor der er behov for det.
- Med aftalen er der jo blevet lukket for mange af de muligheder, nyuddannede læger ellers har haft. De kan heller ikke søge ind på hospitalerne, som de ellers har gjort en del tidligere, fortæller Jes Søgaard, der er professor emiritus i sundhedsøkonomi.
Disse 17 kommuner får del i særlig tilladelse:
Konkret betyder aftalen, at der frem til 1. juli 2025 kan tilføjes nye lægekapaciteter i de områder, hvor behovet er allerstørst. Det gælder følgende kommuner:
Vordingborg
Lolland
Guldborgsund
Kalundborg
Odsherred
Holbæk
Næstved
Ringsted
Sorø
Slagelse
Lejre
Brønderslev
Frederikshavn
Hjørring
Læsø
Morsø
Thisted
Kilde: Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Lægerne kan i princippet kun søge jobs hos det offentlige i de 17 udvalgte kommuner, regeringen har udvalgt og udpeget; heriblandt Vordingborg, Guldborgsund og Lolland.
'Ingen tvang'
Selvom tanken og intentionen formentlig er velment og nødvendig, fordi der er akut brug for læger i yderområderne, så frygter Jes Søgaard, at det kan skabe et distanceret forhold mellem lægerne og systemet.
Det her bliver en slags test
- De nyuddannede praktiserende læger er jo ikke 25 år, når de er færdige. De er mellem 35 og 40 år og har med stor sandsynlighed stiftet familie og købt bolig i eksempelvis Roskilde, siger han og fortsætter:
- Hvis deres udsigter lige pludselig er, at de skal pendle tæt på to timer til Nakskov for at komme på arbejde? Det kan godt være en stor omvæltning for sådan en familie, fortæller professoren.
Indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhdes (V) argument for at 'tvinge' læger ud i bestemte udkantsområder, er, at det er dér, der er brug for dem;
- Det her er ikke tvang-tvang - vi lever i et frit land. Det betyder, at vi politisk tager ejerskab og lederskab for, at de steder i Danmark, som har en dårligere lægedækning, kommer foran i køen. Vi målretter lægerne til de områder, hvor der er behov for dem, fortæller ministeren.
Den private 'udvej'
Professor Jes Søgaard peger også på, at nogle læger kan vælge at gå helt udenom det offentlige system og måske også kigge mod nogle af vores naboer nord på såfremt de ikke er interesserede i enten at pendle eller bosætte sig i yderområderne.
Sådan bliver man uddannet til praktiserende læge
Uddannelsen kræver:
En bacheloruddannelse i medicin.
En kandidatuddannelse i medicin.
En etårig klinisk basisuddannelse.
6-12 måneders introduktionsstilling.
4,5 års uddannelse til speciallæge i almen medicin. Det betyder seks måneder i almen praksis ad to omgange som for eksempel i et lægehus, 30 måneder på et hospital og 12 måneder i praktik.
Det er stillingerne på hospitalerne i hoveduddannelsesforløbet på 4,5 år, der i 2019 blev oprettet flere af.
Kilde: TV 2.
- Alternativt kan man søge over i de private hospitaler, men der ved jeg, at der ikke er den store efterspørgsel, men så er der jo også Norge og forskningens vej, man kan gå, fortæller han og fortsætter;
- Jeg tror, aftalen her vil få nogen virkning, men spørgsmålet er, hvor stor en virkning, den får? Det er jo lige pludselig en stor beslutning, man skal tage. Det handler om, hvad der er lettest?
TV2 ØST har tidligere beskrevet, at Norge har 'lokket' blandt andet sygeplejersker og andet sundhedsfagligt personale med høje lønninger til landet.
- Tag' til Norge og tjen en masse penge og måske bo i Oslo, eller tage til Vordingborg? Det bliver jo det valg, mange yngre læger står med, siger han videre.
Hvordan bliver det en succes
Professoren peger på, at hvis denne her ordning skal blive en succes, så kræver det, at regeringen poster en masse penge i det - præcis ligesom de har gjort det i Norge, hvor det er lykkedes at komme problemet med lægemangel i yderområderne til livs.
- Til sommer skal de (regeringen, red.) ifølge den vedtagne reform have en plan i gang om at lave et måletal for behovet med mangel på læger i yderområderne. Det her bliver en slags test.
- Det kan være, at denne her ordning bliver erstattet af noget andet, som måske ender med at blive endnu mere groft, hvis de kan se, at det ikke har hjulpet. Det ved vi af gode grunde ikke endnu, siger professoren.
Der kommer en tilgang på lige godt 46 alment praktiserende læger om året, når antallet af læger, der også går på pension, bliver trukket fra.