Solen står flot på himlen i disse dage, men går man udenfor, vil man hurtigt bemærke, at det ikke ligefrem er strandvejr. Alligevel ser vi ind i en weekend, hvor risikoen for brandfare i naturen forøges.
Vejret lige nu tilbyder nemlig gunstige forhold, hvis du skal tørre vasketøj, da der ikke er nedbør, og der samtidigt er vind. På samme måde bliver naturen tør. Ydermere er planter som træer og buske mere udsatte lige nu, da de ikke har lige så meget væde i grene og stammer, som de har om få uger, når de for alvor skal bruge kræfter på at springe ud.
Det forklarer Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef hos Danske Beredskaber, som er en sammenslutning af alle de kommunale beredskabsenheder i landet.
- Jeg tror, de fleste tænker, at brandfarlig natur kun er når vi har haft tre uger i træk med 30 grader og fuld sol. Men lige nu er det faktisk tørt, fordi vegetationen ikke er i fuld vækst, og der er vind. Og det kan potentielt være en farlig cocktail, siger han.
Vær ekstra forsigtig
På Danske Beredskabers hjemmeside kan man se en aktuel oversigt over, hvor høj brandfaren i naturen er netop nu og de kommende dage.
Her ses det tydeligt, at der sker en udvikling over weekenden, hvor faren fra søndag vurderes til at være høj på det meste af Sjælland.
- Vi er slet ikke derhenne, hvor vi har afbrændingsforbud. Der kan sagtens være steder, hvor man fint kan tænde for grillen og bruge sin ukrudtsbrænder, men det skal bare gøres med ekstra omtanke, fordi der måske er en tør hæk i nærheden, som naboen gerne vil have bliver stående, siger Bjarne Nigaard.
Artiklen fortsætter under billedet.
Brandvæsnerne rundtomkring i landet har allerede rykket ud til flere naturbrande forvoldt af mennesker de seneste uger, og ifølge Bjarne Nigaard er naturbrande overrepræsenteret i brandvæsnernes udkørsler lige for tiden.
- Det er utroligt sjældent, at naturen bare går i brand af sig selv. Langt de fleste af de naturbrande, vi kører til nu, er fordi nogen har tabt et cigaretskod i en grøftekant, eller nogen lige havde lyst til at brænde haveaffald af eller lave snobrød, og så er der røget en gnist over til et græsareal eller en mark.
Kan blive dyrt
Udover faren, det medfører at tænde en større brand ved et uheld, så kan det også blive dyrt, hvis man er uforsigtig med åben ild.
I Næstved kom en mand galt afsted med en ukrudtsbrænder i går og kom ved et uheld til at antænde noget træbeklædning.
Brandvæsnet fik hurtigt kontrol med ilden, som blev slukket, uden at der skete store skader. Men manden blev alligevel sigtet for overtrædelse af beredskabsloven.
- Vi er jo slet ikke over i straffeloven, hvor vi snakker om, at man forsætteligt har sat ild på noget. Det er en handling, der bliver reguleret af beredskabsloven, fordi man ikke har været forsigtig nok, forklarer vagtchef hos Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi Ole Hald.
Beredskabsloven §71
Med bøde straffes
1) den, der ikke udviser tilbørlig forsigtighed med ild, lys, tændstikker, aske, brandfarlige stoffer, og hvad der i øvrigt kan fremkalde eller befordre brand, eller undlader at påse, at personer, der hører til den pågældendes husstand eller virksomhed, udviser sådan forsigtighed, og
2)den, der som ejer eller bruger af elektriske anlæg eller andre lys-, varme-, kraft- eller maskinanlæg, som kan fremkalde eller befordre brand, benytter sådanne anlæg eller lader dem benytte, uanset at de ikke er i forsvarlig stand.
Straffen lyder på 1.500 kroner i bøde, fortæller vagtchefen.
- Der er jo ikke nogen, der ønsker at få brændt deres hus ned, og så koster det jo alt andet lige også samfundet en hel del penge, at der rykker et større beredskab ud, og det kunne måske have været undgået ved lige at have en sjat vand med, så man lige kan vande det, man har gået og behandlet (med fx en ukrudtsbrænder, red.), siger Ole Hald.