Trods mørke og kulde trækker skolepatruljen i vesten – og det bliver de hyldet for i denne uge

I denne uge sætter Rådet for Sikker Trafik, politi og kommuner fokus på skolepatruljer og deres indsats.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er vintermørkt og koldt udenfor, men alligevel står mange skoleelever ekstra tidligt op for at trække i den gule vest og sikre deres kammeraters vej til skole. Skolepatruljerne står klar ved lyskryds og fodgængerfelter for at hjælpe.

Her i uge fem hylder Rådet for Sikker Trafik, politikredsene og flere kommuner i samarbejde skolepatruljernes indsats. Kampagnen hedder Den Sureste Uge, netop fordi det er den tid på året, hvor det kræver allermest af skolepatruljerne at komme af sted.

- Formålet er jo at give skolepatruljerne et skulderklap i den her tid, hvor det er allermest surt at stå udenfor. De gør jo det her frivilligt. De står tidligere op, de skal udenfor, uanset om det regner eller blæser eller sner, for at hjælpe små og store over vejen, siger Liv Kofoed-Jensen, der er projektleder hos Rådet for Sikker Trafik.

quote Det er ikke noget, vi tager for givet

Anette Brix, politiassistent, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

- Vi vil rigtig gerne give skolepatruljerne lidt ekstra varme, for det har de fortjent. Og så er der måske også lidt ekstra energi til de sidste måneder, inden skoleåret er forbi.

En fejring

I vores sendeområde deltager syv kommuner i kampagnen – Holbæk og Ringsted under Midt- og Vestsjællands Politi og Guldborgsund, Lolland, Næstved, Slagelse og Vordingborg under Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Der er forskellige eksempler på, hvad skolerne og kommunerne hver især gør af særlige ting for deres skolepatruljer i denne uge, men fælles er anerkendelsen.

- Der er blandt andet eksempler på, at skolepatruljerne får fri i den her uge. Og så tager lærerne eller betjentene eller nogen fra kommunen tjansen, mens eleverne spiser morgenmad sammen. Der er også nogen, der inviterer i biografen, og der er nogen, der holder taler for skolepatruljerne og så videre. Det er jo seje, seje børn, der gør det her, så det har de også fortjent, siger Liv Kofoed-Jensen.

VIDEO: Hvert år bliver landets bedste skolepatrulje kåret, og i 2021 gik prisen til Susåskolens afdeling i Herlufmagle.

Gør en forskel

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi markerer de blandt andet ugen, ved at færdelsafdelingen tager ud på skolerne. Både for at holde lidt øje med bilisterne, men også for at sige tak.

- Det kan være med til, at de også føler, at vi anerkender deres indsats. Det er ikke noget, vi tager for givet. Det handler om at give dem et klap på skulderen og sige tak, fortæller Anette Brix, der er politiassistent ved forebyggelsessekretariatet hos politikredsen.

Læs også
Årets bedste skolepatrulje kommer fra Herlufmagle: - Det er den bedste dag i mit liv
Læs også
Årets bedste skolepatrulje kommer fra Herlufmagle: - Det er den bedste dag i mit liv

For politiet oplever virkelig, at skolepatruljerne gør en forskel. Onsdag var lokalpolitiet til stede ved Holmegaardsskolen i Fensmark, Broskolen i Korsør, Lille Næstved Skole i Fuglebjerg, Vor Frue Skole i Næstved og Kobberbakkeskolen Rønnebæk. Og her foregik alt til politiets tilfredshed.

- Skolepatruljerne har en positiv indvirkning på trafikken. Det er efterhånden sjældent, at vi får tilbagemeldinger om bilister, der ikke retter sig efter skolepatruljernes anvisning. De har nogle gode lærere, der også er med ude nogle gange for at se, hvordan det går, siger Anette Brix.

Lyser op i mørket

Også hos Rådet for Sikker Trafik oplever de, at skolepatruljerne gør en rigtig stor forskel.

- Skolepatruljerne skaber tryghed for alle de nye trafikanter. For alle de små børn, der er ved at vænne sig til skolevejen, betyder det rigtig meget, at de kan se skolepatruljen, når de skal over vejen. Der er et vigtigt tryghedsskabende element i det, siger Liv Kofoed-Jensen.

- Og så står de jo der og lyser op i mørket i deres lyse veste, og det fortæller ikke bare trafikanterne, at der er skolepatruljer til stede. Det fortæller dem, at der er børn generelt. Det er en påmindelse om, at man skal være ekstra opmærksom, og at der er små og uerfarne trafikanter på den her strækning, som man skal tage hensyn til.

Læs også
Flere skolepatruljer oplever manglende respekt fra bilister
Læs også
Flere skolepatruljer oplever manglende respekt fra bilister

Trafikanterne kan også selv være med til at hylde skolepatruljerne – i denne uge såvel som resten af året.

- Man kan jo først og fremmest respektere det, de gør. Når de beder en om at standse, så standser man. Men også et smil eller et godmorgen eller et ”hvor gør I det godt” kan gøre en forskel. Det kan være et lille vink inde fra bilen, som viser, at man ser dem, og at man sætter pris på det vigtige arbejde, de gør, siger projektlederen fra Rådet for Sikker Trafik.

På landsplan deltager 65 kommuner i Den Sureste Uge, som LB Forsikring og Rådet for Sikker Trafik står bag. 


Nyhedsoverblik