Der er udbredt mangel på ambulancebehandlere i Region Sjælland, men en stor optagelsesprøve til uddannelsen ved Faxe Hallerne skal være med til at komme manglen til livs på sigt.
- Det job, de er ved at søge ind til, det er simpelthen verdens bedste job. Det der med at få lov til at hjælpe andre mennesker, når de mindst venter det, er simpelthen fuldstændig fantastisk.
Sådan lyder det fra Benny Jørgensen, der er nuværende direktør for det præhospitale område i Region Sjælland.
Han er så småt på vej på pension, men en af hans sidste opgaver er at sørge for, at der kommer til at være nok ambulancebehandlere i regionen i fremtiden. For der er i dén grad mangel på ambulancebehandlere.
- Vi har rigtig mange elever i øjeblikket - næsten 150 samlet set i Region Sjælland - det er næsten 30 procent af den samlede medarbejderstab, der er elever, forklarer Benny Jørgensen.
Han er godt klar over, at det er en for stor del af arbejdsstyrken, der ikke er færdiguddannet.
- Det er en nødvendig medicin for at komme den mangel på reddere, der er i hele landet og regionen, til livs. Det er simpelthen at optage og uddanne flere elever. Vi skal uddanne og ansætte ekstraordinært mange, siger han.
Derfor var der mandag indbudt 40 unge håbefulde mennesker til optagelsesprøven, der foregik ved Faxe Hallerne.
Men det er ikke alle og enhver, der kan blive optaget. Det er ikke engang alle, der har ansøgt, som er blevet inviteret til optagelsesprøve.
Ifølge Michael Hartwell Krobæk, der er sektionsleder i Ambulance Sjælland, der står for ambulancekørsel i Region Sjælland, bliver kun de bedst egnede optaget på den tre år og syv måneder lange uddannelse.
- Vi leder efter meget i en ambulanceredderelev. Vi søger nogen, der kan gå dedikeret til værks. Vi søger nogen der er gode til at samarbejde. Og så søger vi viljestyrke og en masse empati, fordi vi skal kunne nå ud til alle borgere i samfundet, siger han.
Til gengæld kan de optagne se frem til et arbejde, hvor ikke to dage er ens.
- Mange unge vil gerne være ambulancereddere, fordi det er et job med mening. Det er ofte et job med spænding og et vist adrenalinsus.
- Og så er der et sammenhold, som man ikke ser på ret mange andre arbejdspladser. Ens kollegaer bliver som ens anden familie, siger Michael Hartwell Krobæk.
Ahmad Mohamed-Ali fra Rødovre er en af de unge aspiranter, som er blevet udvalgt til optagelsesprøven ved Faxe Hallerne. Han søgte også ind sidste år, men først i år blev han udtaget til at komme til optagelsesprøven.
- Prøven er udfordrende, men det er noget, jeg har trænet til. Jeg har ventet i to år på at komme op til den her prøve, og når man har ventet så lang tid, som jeg har, så møder man heller ikke op uforberedt, siger han.
For Sandra Henriksen er det menneskelige aspekt det, der tiltaler hende ved uddannelsen og arbejdet som ambulancebehandler.
- Jeg har altid været glad for den menneskelige kontakt. Jeg har været i servicefaget i mange år, og nu arbejder jeg som liggende sygetransportredder, så jeg har en lille fod indenfor døren og ved, hvordan det er at have en hverdag i en ambulance, siger hun.
De 40 unge får besked tirsdag, om de er optaget. Ifølge Benny Jørgensen bliver mellem ti og 15 optaget på uddannelsen i denne omgang.