Da skoler, uddannelser og foreninger lukkede under corona, vakte det bekymring for unges mentale helbred.
Når de ikke måtte møde fysisk til undervisning og samtidig fik svært ved at se deres venner, så risikerede det at ramme psykisk hårdt, advarede forskere.
Så galt gik det ikke.
Trods hjemsendelser, aflyste fritidsaktiviteter og forsamlingsloft, så var der ikke flere end ellers, som under corona kæmpede med alvorlige mentale problemer, viser et nyt studie.
Andelen af unge, som skadede sig selv, havde selvmordstanker eller forsøgte selvmord, steg ikke under nedlukningerne i 2020 og 2021, konkluderer forskere på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet og Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse.
Fald i mistrivsel
Der var heller ikke flere, som fik en spiseforstyrrelse.
- Vi frygtede en stigning, da undersøgelser tidligt under nedlukningen viste, at der var en stigning i mistrivsel. Men det tyder på, at vi måske ikke behøvede at være så bekymrede, siger Stine Danielsen, der er ph.d.-studerende og hovedforfatter på studiet.
Det bygger på data fra 25.000 18-årige, hvoraf nogle af besvarelserne stammer fra tiden før corona, mens andre er indhentet i forskellige perioder af nedlukningen.
Derudover har cirka 7500 unge besvaret samme spørgsmål. Første gang før 11. marts 2020, hvor landet blev lukket ned, og igen i foråret 2021 - cirka et år senere.
Fokuseres der udelukkende på de sidstnævnte besvarelser, tyder sammenligningen ligefrem på et fald i mistrivsel under nedlukningen.
For eksempel faldt andelen med selvrapporteret selvskade fra 14 til 8 procent blandt kvinder.
Skal tolkes med forbehold
De tal skal dog tolkes med forbehold, og derfor er forskerne påpasselige med at konkludere, at nedlukningen var gavnlig for unges trivsel.
- Tallene indikerer, at der har været et fald i mistrivsel, men vi holder os til at konkludere, at der i hvert fald ikke skete en stigning, siger Stine Danielsen.
Undersøgelsen giver ingen svar på, hvorfor det gik bedre end frygtet.
Men en forklaring kan være, at nedlukningen gav unge en pause fra hverdagens forventningspres.
- Nogle unge kan have oplevet nedlukningen som en slags pusterum, hvor presset på at præstere i skolen og i andre sociale sammenhænge har været mindre, siger Stine Danielsen.
Hun understreger, at tallene er gennemsnitlige, og at der derfor kan være unge, som oplevede nedlukningen som meget svær.
Hvis du har tanker om selvmord, kan du få hjælp på Livsliniens telefonrådgivning 70 201 201. Rådgivningen er åben alle årets dage fra klokken 11 til 05.