Valgstederne er lukket - nu bliver de lange knive slebet

Snart kan de første valgsteder annoncere resultaterne af valget - og flere vil følge i løbet af aftenen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Klokken har passeret 20 og rundt ved valgstederne i regionens 12 kommuner har valgformanden, som pligten lyder, spurgt ud i november-mørket, om flere ønsker at afgive deres stemme.

Gennem de seneste 12 timer har omkring 678.000 stemmeberettigede her i regionen haft mulighed for at afgive deres stemme til kommunalvalget – og med valghandlingerne afsluttet starter optællingen af stemmer – og ikke mindst konstitueringen ude i kommunerne.

De lange knives nat kaldes de kommende timer også, hvor de politiske partier sætter sig sammen i forsøget på at nå til enighed om, hvem der skal være borgmester.

Valgformand Tina Højlund Pedersen ringer stemmeafgivelsen af i Næstved.
Valgformand Tina Højlund Pedersen ringer stemmeafgivelsen af i Næstved.

For til trods for, at partierne har indgået aftaler på forhånd – i såkaldte valgforbund – så viser erfaringerne også, at der bliver hældt ingredienser op til politiske rævekager med en kreativitet, der vil kunne få selv den dygtigste bagedyst-deltager til at gå bagud af dansen.

Det så man blandt andet ved seneste kommunalvalg på Stevns, hvor borgmester Anette Mortensen (V) til manges overraskelse kunne tage borgmesterkæden om halsen med støtte fra Socialdemokratiet, til trods for at sidstnævnte havde fået flere mandater.

Læs også
Kontroversiel DF'er går efter magten på Stevns: - Det handler om at bruge albuerne
Læs også
Kontroversiel DF'er går efter magten på Stevns: - Det handler om at bruge albuerne

Og mere spektakulært gik det for sig i Slagelse. Her nåede nat at blive til dag 18 gange før, end der var enighed – sådan da – om, hvem der kunne sætte sig for bordenden. I første omgang kun for to år: Her forlød det nemlig, at posten skulle deles mellem Liberal Alliances Villum Christensen og Socialdemokratiets John Dyrby Paulsen (S), om end sidstnævnte den dag i dag har siddet hele perioden.

FAKTA: Valgnatten er de lange knives nat i nogle kommuner

Det er ikke kun antallet af stemmer, der afgør resultatet af kommunal- og regionalvalget tirsdag. For når stemmerne er talt op, starter det taktiske spil om magten i forhandlingerne om konstitueringen. Læs mere her:

  • Forhandlingerne om, hvordan magten i de nye kommunalbestyrelser skal fordeles, starter allerede på valgaftenen, så snart stemmerne er talt op.
  • De bliver mange steder også afsluttet allerede på valgaftenen eller -natten med en aftale mellem partierne om konstitueringen.
  • Ofte har partierne indgået aftaler på forhånd om de mulige scenarier.
  • Men det sker også, at aftaler bliver brudt, at partier skifter mening og peger på en ny borgmester, eller at kandidater ligefrem skifter parti.
  • Derfor omtales valgnatten efter kommunalvalget også af nogle som "de lange knives nat".
  • Forhandlingerne om konstitueringen kan i princippet løbe helt frem til det konstituerende møde. Det skal afholdes i perioden 1. december til 15. december.
  • Her bliver de politiske aftaler endeligt bekræftet. Først herefter er aftalerne bindende.
  • Borgmesteren og viceborgmesteren bliver valgt ved flertalsvalg blandt medlemmerne af kommunalbestyrelsen.


Kilder: Ritzau, Kommunernes Landsforening (KL), Indenrigsministeriet.

Gysere under opsejling steder i regionen

Men også denne gang er Slagelse med på listen over kommuner, hvor man i de kommende timer forventer, at forhandlingerne kan trække i langdrag – ikke mindst grundet interne stridigheder og højlydte diskussioner om blandt andet kommunes økonomiske velbefindende, hvilket har rusket godt og grundigt op i de sædvanlige politiske alliancer.

Allan Andersen (S) ringer valghandlingen af i Odsherred.
Allan Andersen (S) ringer valghandlingen af i Odsherred. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Politisk redaktør på TV2 ØST, Ivan Nielsen, gav tidligere på dagen følgende vurdering af situationen:

- Valgkampen i Slagelse Kommune har undervejs demonstreret, at det ikke kun er noget, som pressen har fundet på, når vi kalder kommunens byråd for Danmarks giftigste. For det er det.

Læs også
Her er de største gysere ved kommunal- og regionsrådsvalget
Læs også
Her er de største gysere ved kommunal- og regionsrådsvalget

Og på Stevns står valget til at blive en decideret gyser. For Socialdemokratiets spidskandidat, Henning Urban Dam, har her proklameret, at han selv går efter borgmesterkæden efter fire års tæt samarbejde med nuværende borgmester Anette Mortensen (V).

Og i Guldborgsund har en række opsigtsvækkende sager omkring sommerhuse og vindmøller været med til at give næring til rygterne om, at Guldborgsundlistens borgmester gennem tre valgperioder, John Brædder (Guldborgsundlisten) ikke sidder helt så tungt på posten længere – navnlig fordi, Socialdemokratiet med en ny spidskandidat, Simon Hansen, senest har stillet sig i opposition til den borgmester, partiet hidtil har støttet.

Stemmeoptællingen er officielt gået i gang - her fra Sorø.
Stemmeoptællingen er officielt gået i gang - her fra Sorø. Foto: Frederikke Dammark - TV2 ØST

Den endelige konstituering finder officielt sted i starten af december:

Normalt afholder den nyvalgte kommunalbestyrelse sit konstituerende møde mellem den 1. og 15. december i det år, hvor valget er afholdt. På det konstituerende møde udpeger kommunalbestyrelsen officielt borgmesteren og en viceborgmesteren. 

Det er også på det konstituerende møde, at kommunalbestyrelsen blandt andet vælger, hvordan pladserne i udvalgene under kommunalbestyrelsen skal fordeles mellem kommunalbestyrelsens medlemmer.

Ved 16-tiden tirsdag eftermiddag viste en stikprøve måling fra Ritzau en valgdeltagelse på 43,8 procent. Til sammenligning endte valgdeltagelsen på landsplan på 70,8 procent ved seneste valg, hvoraf 7 af 12 kommuner her i regionen havde en højere valgdeltagelse.


Nyhedsoverblik