I november kunne TV2 ØST fortælle, at mange små børn her i regionen var hårdt ramt af et udbrud af RS-virus.
En måling fra Statens Serum Institut viste, at 391 – primært børn – blev indlagt i uge 45. 80 af de indlæggelser fandt sted i Region Sjælland.
Men nu ser det ud til, at virussen er på tilbagetog. Data fra Statens Serum Institut viser, at der de seneste syv dage er 50 nyindlagte med RS-virus her i regionen.
På Nykøbing Falster Sygehus mærker man også, at virussen rammer færre nu. Det fortæller Elisa Munoz, der er overlæge på Nykøbing Falster Sygehus' børneafdeling.
- Lige nu ser det bedre ud i forhold til slutningen af oktober måned og starten af november, hvor det så rigtig slemt ud, og hvor vi havde overbelægning på afdelingen. Vi har stadig børn indlagt med RS-virus, men det er færre, siger hun.
Flere og mere syge efter covid
RS-virus viser sig med symptomer som forkølelse, slim, hoste, vejrtrækningsbesvær og nogle gange feber. Det rammer særligt små børn hårdt, fordi de har smalle luftveje, fortæller Elisa Munoz.
Ifølge hende ser de et udbrud af RS-virus hvert år, hvor det står værst til i fire til seks uger. Men sygdommens omfang og hårdhed har ændret sig de seneste to år, fortæller hun.
- Det, vi har set i år og sidste år, er, at de er mere syge, end vi er vant til. Det er efter covid, vi har oplevet, at der er flere børn, der bliver indlagt, men også at de bliver mere syge, end vi var vant til tidligere, siger hun.
Hvad er RS-virus?
RS-virus er den hyppigste årsag til indlæggelseskrævende luftvejsinfektion hos små børn.
Symptomerne er de samme som ved en almindelig forkølelse med hoste. Specielt børn under 6 måneder kan udvikle besværet vejrtrækning. Det kan resultere i udmattelse, hosten, og at barnet enten ikke kan spise eller ikke har kræfterne til det.
Ved 2-årsalderen har næsten alle børn haft RS-virus en gang, og halvdelen har haft det to gange.
Virussen forekommer hvert år ved vintertid, og i Danmark strækker sæsonen sig normalt fra november til udgangen af april.
I Danmark er det yderst sjældent, at børn dør af RS-virusinfektion. Men specielt hos helt små børn, for tidlig fødte børn og børn med hjerte- eller lungelidelser kan forløbet være langvarigt og kræve hjælp til vejrtrækning.
Kilde: Sundhed.dk.
Ifølge Elisa Munoz kan de på Nykøbing Falster Sygehus se, at sygdommen rammer hårdere, fordi de indlagte børn de seneste år har haft større behandlingsbehov.
- De har behov for mere respirativ støtte, end vi plejede at se. Der er forskellige typer af respirativ støtte. Nogen kan klare det med inhalationer, andre har brug for maskiner, der pumper luft ind. Vi har set, at flere børn har haft brug for mere behandling. Flere inhalationer, mere sug og brugen af maskinerne er hyppigere, end det plejer, fortæller hun.
Kommer tidligere på året
Udover at ramme hårdere er RS-udbruddet også begyndt at komme langt tidligere på året, end det har gjort førhen.
Før corona kom influenzasæsonen først og RS-virussen bagefter, men de sidste to år er de kommet i omvendt rækkefølge.
- Vi plejede at se RS-infektion fra februar-marts til april måned, men efter covid skete der noget, så vi sidste år faktisk begyndte at se den allerede i slutningen af juli måned, som er meget usædvanligt, siger Elisa Munoz og fortsætter:
- I år har det ikke været fra juli måned, men alligevel er det kommet tidligere, end vi er vant til.
RS-virus i Danmark
Epidemien med RS-virus toppede sidste år i uge 36 med 1359 smittede med RS-virus på landsplan. I år toppede det i uge 45 med 979 nye smittede.
I uge 39 sidste år blev 380 primært børn indlagt på grund af infektion RS-virus på en af landets børneafdelinger. I uge 45 i år blev 391 primært børn indlagt.
Kilde: Statens Serum Institut.
Elisa Munoz er forberedt på, at hendes afdeling får travlt med patienter med RS-virus igen om et års tid, men præcist hvornår på året, det kommer, er blevet mere usikkert efter de sidste par år.
- Vi så en tendens sidste år, at det kom meget tidligt. I år kom det også tidligt, men lidt senere, så måske om to-tre år bliver det som før covid, hvor vi først ser det til marts, siger Elisa Munoz.