Skybrud, tørke, storm og hedebølger.
Det er blandt noget af det, som vi skal til at vænne os til ifølge prognoser fra FN's Klimapanel og DMI.
Og er du husejer, så kan det være en god idé at tage varslen alvorligt.
Vedligeholdelse af huset, såsom rensning af tagrender, nedløbsrør og regnvandsbrønde, er afgørende
For ifølge fagekspert i byggeteknik og klimasikring fra Bolius, Tue Patursson, bliver vedligeholdelse af huset en vigtigere faktor, når det ekstreme vejr rammer os.
- Vedligeholdelse af huset, såsom rensning af tagrender, nedløbsrør og regnvandsbrønde er afgørende, og det vil få større konsekvenser, hvis man ikke gør det, når vi ser den slags nedbør, vi ser, siger Tue Patursson til TV ØST.
Bor du i en lavning?
Hos Bolius, der rådgiver danske boligejere, får de ifølge Tue Patursson flere henvendelser fra boligejere, der er blevet ramt af skybrud.
Som udgangspunkt er vores huse dog godt konstruerede til at modstå det meste vejr, siger Tue Patursson. Men der kan være tilfælde, hvor man bor særlig udsat.
- Beliggenheden har meget at sige i forhold til, hvor udsat et hus er i forhold til stormflod eller skybrud. For hvis man bor med god udsigt tæt ved en fjord, er man måske mere udsat for stormflod, ligesom hvis man bor nede i en lavning, hvor vandet ikke kan løbe væk, så er det ikke nødvendigvis husets skyld. Man kan også bo, hvor terrænet rundt om huset er ens egen værste fjende, siger Tue Patursson.
Gode råd
- Tjek tagrender, nedløbsrør og regnvandsbrønde.
- Tjek området omkring huset - hælder terrassen væk fra huset?
- Installer evt. en højvandslukke i kloakken.
- Lav evt. en slags worse-case-oversigt over, hvad der kan ske ved oversvømmelse.
Kilde: Bolius
Gå huset efter
Derfor anbefaler han, at man går sit hus efter og området omkring for at sikre det bedst muligt mod store mængder regn.
- Vi anbefaler generelt set, at man kigger oppefra og ned på sit hus og overvejer, om det er rustet til massive regnmængder. Man bør starte med tagrenderne og se, om de kan rumme vandet. Dels om de er store nok, men også sørge for at rense dem, forklarer han og fortsætter:
- Herefter skal man naturligvis også kigge på sine nedløbsrør og regnvandsbrønde og se efter, om de er rensede, og om vandet kan løbe fra og ikke løber ned ad huset, siger han.
Men har man en terrasse er det dog også vigtigt, at hældningen er lavet, så vandet løber væk fra huset.
- Man skal sikre terrænet rundt om sit hus. Har man en flisebelagt terrasse, så skal man sørge for, den ikke hælder ind mod huset og leder vandet den vej, siger han.
Brug nabohjælp
Når skybruddet rammer, ser man ofte, at kloakkerne ikke kan følge med. Derfor kan vandet stå op gennem afløb og toiletter i nogle huse. Men også det kan man komme til livs med en simpel løsning.
- Man kan få installeret en højvandslukke i sin kloak, som hindrer, at vandet kan løbe tilbage og op i kloakken indendørs. Den kan man søge tilskud til, siger Tue Patursson.
Bor man et sted, hvor man er særlig i risiko for oversvømmelse - enten ved skybrud eller stormflod, opfordrer Tue Patursson til, at man benytter en ellers meget kendt form for privat beredskab.
- Vi kender nabohjælp fra tyverisikring, men det er altså også noget, man kan benytte sig af i forhold til stormflod eller skybrud, at man siger til naboen, når man rejser væk i nogle dage. Man ser, at de steder, der har været stormflod, der er folk rigtig gode til at holde øje med hinandens huse, når der kommer vand og også hjælpe hinanden i de situationer, der er behov for det, siger Tue Patursson.
Er uheldet ude kan du i sidste øjeblik:
- Lukke vinduer og døre.
- Fjerne værdigenstande fra kælderen eller sætte dem højere op, så de ikke står direkte på gulvet.
- Tjekke, at udendørs riste, afløb og tagrender ikke er stoppet til af blade og snavs
- Slukke for elektriske apparater, der kan komme i kontakt med vandet.
- Bruge sandsække og krydsfinérplader til at blokere lavt placerede døre og vinduer.
- Have spande, skovle, koste og klude klar til opsamling af indtrængende vand.
- Fjerne løse genstande udendørs, for eksempel havemøbler, plantekasser eller stilladsværk.
Kilde: Klimatilpasning.dk