Døllefjelde-Musse Marked fylder 40 år: - Det er lysten, der driver værket

Sydhavsøernes største begivenhed Døllefjelde-Musse Marked åbner i dag med 40 år på bagen. Gæster og frivillige kommer for én ting: Fællesskabet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I dag slår Døllefjelde-Musse Marked dørene op til det årlige fire dages kræmmermarked.

I år kan markedet fejre 40-årsjubilæum, og der er gæster og frivillige, som har været med fra første færd til dagen i dag.

- Igennem årene har man kunne opleve alt hernede. Du kan sidde hernede og nyde en pølse og en øl, og så kommer der nogle og spiller trompet, eller der er en nøgen pige, der løber over festpladsen eller ølkussen fra Carlsberg kommer forbi, siger Leif Chortzen, formand for Døllefjelde-Musse Marked.

Traditionen tro afholdes kræmmermarkedet de næste fire dage i bededagsferien i Døllefjelde på Lolland.

- Jeg er nok kommet hernede de sidste 30 år

quote Du kan sidde hernede og nyde en pølse og en øl, og så kommer der nogle og spiller trompet, eller der er en nøgen pige, der løber over festpladsen eller ølkussen fra Carlsberg kommer forbi

Leif Chortzen, formand for Døllefjelde Musse Marked

Pladsen åbner klokken 18 torsdag, men allerede nu står campinggæsterne i kø for at finde den bedste plads. Nogle af dem, der holder forrest i køen, er Søren Bruun og hans to sønner.

- Vi kommer her tidligt om morgenen, og så får vi en hyggedag ud af det, siger Steffan Bruun.

Men der er én, der holder foran ham længere fremme – og det er hans far.

- Jeg holder som nummer fire lidt længere nede af rækken. Jeg skal bare følge drengene. Det er første år, jeg skal campere hernede. Jeg er nok kommet her på markedet de sidste 30 år, siger Søren Bruun.

Søren Bruun er sammen med sine to sønner stået tidligt op for ikke at holde i kø på åbningsdagen til Døllefjelde Musse Marked.
Søren Bruun er sammen med sine to sønner stået tidligt op for ikke at holde i kø på åbningsdagen til Døllefjelde Musse Marked. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Søren Bruun kom sammen med sine to sønner klokken 6.45 torsdag morgen.

- Jeg tror, det var mig, der indviede dem i ølteltene de første par gange, siger Søren Bruun.

Ved Døllefjelde-Musse Marked skal man ellers ikke kæmpe for at få en plads. Alligevel er familien Bruun stået tidligt op

- Så kan vi nå at få lidt mere ud af dagen, og så kan vi vælge den bedste plads inde på campen, siger Nikolai Bruun.

- Så kan vi også nå at drikke lidt flere bajere, lyder det fra storebror Steffan Bruun.

Op mod 100.000 gæster fordelt over fire dage deltager i Døllefjelde-Musse Marked.
Op mod 100.000 gæster fordelt over fire dage deltager i Døllefjelde-Musse Marked. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Det er lysten, der driver værket

En anden fast kræmmermarkedsgæst på pladsen er Arne Petersen. Det vil sige, faktisk er han ikke gæst. Han har arbejdet som frivillig i 40 år i træk, hvor han har koncentreret sig om de elektriske installationer på pladsen.

quote Det er jo lysten, der driver værket, og det har været sjovt at være med til at udvikle det

Arne Petersen, frivillig igennem 40 år

- Det er jo lysten, der driver værket, og det har været sjovt at være med til at udvikle det, siger han.

Der er flere grunde til, at han har været med alle 40 år.

- For det første er det sammenholdet omkring det, men nu kan vi også begynde at se resultaterne af det, og at det er nogle fantastiske faciliteter, vi har fået i idrætsforeningen som afkast af, at vi har produceret markedet, siger Arne Petersen.

Arne Petersen har arbejdet som frivillig under kræmmermarkedet i alle 40 år.
Arne Petersen har arbejdet som frivillig under kræmmermarkedet i alle 40 år. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Døllefjelde-Musse Marked er årets store folkelige begivenhed på Sydhavsøerne, hvor op mod 100.000 gæster fordelt over fire dage deltager.

- Udviklingen er enorm fra første marked. Første marked dækkede én fodboldbane, hvor der var tivoli, kræmmere, restaurationstelte. I dag har markedet udviklet sig til 35 hektar med parkeringspladser, tivoli, depoter, personaleparkering, festtelte med indendørs kræmmersager, siger Arne Petersen.

Også formanden for Døllefjelde-Musse Marked har bemærket, at kræmmermarkedet er skudt i vejret:

- Det er blevet kæmpe stort. Men vi håber på, at vi har lavet nogle oaser rundt omkring, så vi stadig har hyggen, siger Leif Chortzen, formand for Døllefjelde Musse Marked.

- Vi har et godt sammenhold

Formanden for det hele har godt styr på, hvordan kræmmermarkedet startede i sin tid. Og det var modsat meget af det, der starter i dag, ikke i storbyerne.

quote Vi har et godt sammenhold, og vi har et fælles mål allesammen

Leif Chortzen, formand for Døllefjelde Musse Marked

- De personer, der dengang fik idéen til det, havde også nogle andre tanker om det her. De troede, at hvis man gik til en større by, så kunne de samle en 50-60 mennesker. Men det kunne man altså ikke. I stedet var der en lillebitte fodboldklub ude på landet, som arrangerer en årlig pinsefest, og den årlige fest kunne man godt samle frivillige til, siger formand Leif Chortzen.

- Vi har et godt sammenhold, og vi har et fælles mål allesammen, lyder det fra formand Leif Chortzen.
- Vi har et godt sammenhold, og vi har et fælles mål allesammen, lyder det fra formand Leif Chortzen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Hvordan kan det fortsætte i 40 år?

- Det er, fordi det ligger, hvor det ligger. Vi har et godt sammenhold, og vi har et fælles mål alle sammen. Og det tror jeg er det vigtigste – det er kammeratskabet, siger Leif Chortzen.

- Vi skal derned og se, hvad vi kan opleve

Selvom kræmmermarkedet nu har 40 år på bagen, valfarter folk stadig til. Ifølge Arne Petersen er det et fælles samlingspunkt, når kalenderen siger sommer:

- Det er noget, folk vil, og de vil ud at se det. Det er næsten altid det første arrangement, der er efter en lang vinter, og det tror jeg også trækker publikum ud og se det. Vi har mange, der kommer mere end én dag af de fire dage.

Og det er, fordi det er er mere end et marked, mener formanden. Der tænkes ikke i kroner og øre:

- Hvis du vil lave et marked som det her og kun tænke økonomi, ville det ikke overleve i 40 år. Du er nødt til at lave det så godt som muligt og gøre gæsterne så glade som muligt. Den der helt specielle oplevelse med, at i den her weekend er der Døllefjelde-Musse Marked – vi skal derned og se, hvad vi kan opleve, siger Leif Chortzen.


Nyhedsoverblik