For fem år siden ramte stormen Bodil - så slemt var det

Den 5. december 2013 ramte stormen Bodil regionen med en sådan kraft, at al trafik i flere dage blev indstillet, træer væltede og flere områder stod under vand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er langt fra denne smukke og vindstille onsdag til den torsdag for fem år siden, hvor stormen Bodil strøg hen over Sjælland og øerne og skabte kaos omkring sig. 

Allerede den 4. december begyndte vi at tale om stormen, der var på vej. Vandstanden steg, og man afventede om stormen ville blive lige så hård som den, der havde hevet tage af huse og sendt havvand ind over Gniben i oktober 2013.

 

 

Et knækket juletræ i Ringsted var et af de første tegn på, at stormen Bodil ville tage hårdt fat, og det viste sig hurtigt, at det vanvittige vejr den 5. december 2013 satte sig så mange spor på natur og bygninger, at det ikke ville blive glemt lige foreløbigt.  

Broerne lukkede

I løbet af dagen den 5. december tog stormen til. Farøbroen og Storebæltsbroen lukkede for al trafik, og klokken 14.15 blev færgetrafikken fra Odden indstillet. Al unødig udkørsel og ophold udenfor blev frarådet i begge politikredse, og også Øresundsbro, Ny Lillebæltsbro, Svendborgsundbro og Langelandsbro lukkede for biltrafikken.

 

Flere træer måtte bukke under for stormens rasen. Det gik blandt andet ud over denne bil ved Nykøbing Falster.
Flere træer måtte bukke under for stormens rasen. Det gik blandt andet ud over denne bil ved Nykøbing Falster.

 

Alle DSB’s toge på Sjælland blev indstillet klokken 18.00, og flere passagerer strandede på banegårde rundt omkring i regionen. Under hashtagget #husly tilbød venlige borgere et sted at overnatte, hvis man ikke kunne komme hjem på grund af Bodil. 

Træerne væltede

Flere veje blev afspærrede af frygt for væltende træer, og flere bilister oplevede at blev ramt af vejtræer, der bukkede under for stormen. Heldigvis slap regionen for dødsfald, og der var ingen meldinger om folk, der kom alvorligt til skade på grund af Bodil.

 

Mange delte deres billeder af Bodils hærgen på de sociale medier. Her er det endnu et træ, der bukkede under for stormen. 
Mange delte deres billeder af Bodils hærgen på de sociale medier. Her er det endnu et træ, der bukkede under for stormen. 

 

Mens biler holdt i kø bag væltede tæer, og tagplader fløj af tagene, udbrød der brand i en gård ved Sakskøbing. Slukningsarbejdet blev gjort besværligt at stormen, der sendte gløder efter naboejendommene og gjorde brandmændenes arbejde meget vanskeligt. Gårdens bygninger stod ikke til at redde, og både her og andre steder måtte husdyr lade livet på grund af det voldsomme stormvejr. 

 

Flere biler blev ramt af væltende træer. 
Flere biler blev ramt af væltende træer. 

 

Vandet steg

Stormen pressede vandet ind omkring Sydsjælland og øerne med et stort antal oversvømmelser til følge. Mange oplevede betydelige vandskader, der nogle steder har taget flere år at få udbedret. Vandstanden toppede med 1,91 meter over normalt vande i Holbækfredag den 6. december.

 

Oversvømmelse ved Næsby Strand efter stormen Bodil i december 2013.
Oversvømmelse ved Næsby Strand efter stormen Bodil i december 2013.

 

Oversvømmelser efter stormen betød blandt andet, at 700 husstande langs Isefjorden stod uden strøm. Forsyningsselskabet slukkede for elektriciteten, fordi den stigende vandstand betød, at det var farer for strøm i vandet og kortslutning i transformatorstationer. Vandet betød flere steder, at el-bokse brød i brand. 

 

 

Så kom sneen

Torsdag den 5. december lukkede stormen Bodil vejene med sine hårde vindstød, der fejede biler af kørebanen og knækkede tæer. Men da vinden aftog hen på natten, var der en anden grund til, at man ikke skulle bevæge sig ud på vejene.

Vinden blev nemlig afløst af isslag og sne, der gjorde vejene så glatte, at politiet frarådede al unødvendig udkørsel. 

 

Også fredag den 6. december 2013 var der forbud mod udkørsel. Denne gang på grund af sne og isslag.
Også fredag den 6. december 2013 var der forbud mod udkørsel. Denne gang på grund af sne og isslag.

 

Bodils navnesøster

En af dem, der måske husker Stormen Bodil ekstra godt, er den kvinde fra Sorø, der ligesom otte andre danske kvinder delte navn med det vilde vejr.

Bodil Storm fra Sorø skulle have været i København den 5. december 2013, men hun blev hjemme på grund af sin navnesøster, stormen Bodil, for at passe på sine husdyr. 

 

Selvom stormen Bodil var alvorlig, var der også tid til at trække på smilebåndet, da TV ØST mødte en kvinde ved navn Bodil Storm.
Selvom stormen Bodil var alvorlig, var der også tid til at trække på smilebåndet, da TV ØST mødte en kvinde ved navn Bodil Storm. Foto: TV2 ØST

 


Nyhedsoverblik