Kun en uge efter den nye trekløver-regering blev præsenteret på Christiansborg, valgte et flertal udenom regeringen tirsdag at tilføje regeringen sit første nederlag.
Dansk Folkeparti står sammen med Socialdemokratiet, SF og Radikale bag en aftale om en vækst- og udviklingspakke til fiskeriet. Aftalen pålægger regeringen at styrke det danske kystfiskeri, udvikle mere bæredygtigt fiskeri, styrke fiskeriuddannelsen samt råvaregrundlaget.
WWF Verdensnaturfondens programleder for fiskeri og akvakultur, Christoph Mathiesen, er begejstret for aftalen.
- Det her er et kæmpe gennembrud for dansk kystfiskeri og for miljøskånsomt fiskeri. Det er fremragende, at der findes et politisk flertal for at skabe grøn vækst i fiskeriet, siger han.
- Det er godt, at der findes miljø- og samfundsansvarlighed udenom regeringen. Forliget betyder mere liv i danske småhavne.
Plads til mere skånsomt fiskeri
SF's fiskeriordfører, Trine Torp, kalder aftalen et vigtigt skridt for kystfiskeriet.
- Nu kan der sættes prop i den pumpe, som i flere år har lænset kystfiskeriet for fisk, og som næsten har nået at ødelægge fiskeriet og de havne, som de lander deres fisk i.
- Tillykke til de mange ildsjæle, som har holdt liv i håbet om flere arbejdspladser og mere liv i de små havne, siger hun.
- Kystnært fiskeri med skånsomme redskaber har nu mulighed for at blive et erhverv i vækst. Det er også rigtig godt nyt for havnaturen og biodiversiteten i de danske farvande.
Fisk fanget skånsomt skal mærkes
Blandt de bærende elementer i aftalen er en skærpelse af forbuddet mod udsmidning af fisk samt en ny mærkningsordning for skånsomt fangede fisk.
Desuden skal en bredt funderet arbejdsgruppe i løbet af 2017 komme med anbefalinger til, hvordan kystfiskeriet kan fremtidssikres.
Der gives også støtte til et nyt uddannelsesskib i Thyborøn. Og for at fremme mulighederne for generationsskifte afsættes en pulje på ti millioner kroner til at hjælpe nye fiskere med at etablere sig.
Nye regler skal samtidig modvirke den igangværende udvikling, hvor en stadig større del af fiskeriet koncentreres på stadigt færre hænder hos de såkaldte store kvotekonger.
/ritzau/