Hver tredje studerende, som søger hjælp hos Studenterrådgivningen, angiver stress som årsag til deres problemer.
Flere end nogensinde kæmper de også med præstationsproblemer og fungerer dårligt socialt og fagligt på studiet og har alvorlige fysiske og psykiske symptomer.
Det viser tal fra den landsdækkende Studenterrådgivningen samt undersøgelser fra flere af de studerendes fagforeninger. Konsekvensen er unødvendig studieforsinkelse og overvejelser om helt at opgive studiet, skriver Jyllands-Posten.
- Vores oplevelse gennem de 40 psykologiske rådgivere, der sidder her, er, at de studerende er mere psykisk pressede i dag, end de har været tidligere. Flere slås med stress, og vi ser et lidelsespres, der kan sammenlignes med ambulante psykiatriske patienters hos hele 80 pct. af de studerende, der henvender sig. Det er jo stærkt overraskende. Det er en nyhed, der ikke er sivet ind i den brede befolkning, siger Thomas Braun, direktør for Studenterrådgivningen.
En række undersøgelser bekræfter tendensen
Ifølge statistikken angav 22 pct. af de 5.000 studerende, der årligt søger hjælp hos Studenterrådgivningen i 2010 stress som henvendelsesårsag. I 2018 var dette tal vokset til 33,5 pct. I samme periode er andelen af studerende, der opsøger hjælp på grund af præstationsproblemer, vokset fra 14 pct. til 24 pct.
Gid jeg havde svaret på, hvorfor vi ser den her udvikling, for så kunne vi løse det
Den negative udvikling understreges af en række undersøgelser fra flere af de studerendes faglige organisationer. F.eks. beskriver to ud af tre af Djøf's studerende sig selv som i høj eller nogen grad stresset i hverdagen. Af disse studerende har op mod 80 pct. oplevet stresssymptomer som træthed, søvnbesvær og hukommelses- og koncentrationsbesvær.
Uddannelses- og forskningsminister: Tallene er frustrerende
Formanden for Rektorkollegiet i Danske Universiteter, Anders Bjarklev, rektor ved Danmarks Tekniske Universitet, genkender den negative udvikling. Men hvordan problemet kan udbedres, har han sværere ved at se.
- Gid jeg havde svaret på, hvorfor vi ser den her udvikling, for så kunne vi løse det. For det er ikke godt for vores unge mennesker, og det er dybt beklageligt og dybt trist, at man skal gå rundt og føle hjertebanken og stresssymptomer som ung studerende, siger formanden.
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) anerkender »100 pct.«, at tallene er udtryk for et problem. Han bebuder flere initiativer, som han håber kan være med til afhjælpe situationen og vil nøje forsøge at afdække, hvad der skal til. Han siger til Jyllands-Posten:
- Ungdommen er noget af det mest fantastiske, som vi har. Det er der, hvor man skal være fuld af livsmod og, hvis man er universitetsstuderende, skal fordybe sig i viden. Derfor er det frustrerende at kigge på de her tal og samtidig høre, hvad der også fornemmes på universiteterne.